Τρίτη, 12 Μαϊος 2020 21:01

Προσφυγή Δριμή κατά μεταφοράς έδρας της ΔΕΥΑΤ

Γράφτηκε από την

Προσφυγή για την απόφαση μεταφοράς της έδρας της ΔΕΥΑΤ κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας” Δημήτρης Α. Δριμής.

Οπως τονίζει, η απόφαση δεν ελήφθη με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Συμβουλίου, δεν προσδιορίζεται πού μεταφέρεται η έδρα, ενώ κάνει λόγο για έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία λήψης της απόφασης.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του αναφέρει: “Την Παρασκευή 8/5/2020, κατέθεσα προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της 66/2020 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει θέμα τη μεταφορά έδρας της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Τριφυλίας (Δ.Ε.Υ.Α.Τ.).
Δεν το συνηθίζω. Αναγκάστηκα για λόγους ηθικής, κοινωνικής, αυτοδιοικητικής και θεσμικής τάξης.
Οι επικρατέστεροι λόγοι είναι:
α) Η απόφαση δεν ελήφθη με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του συμβουλίου, με 14 δηλαδή ψήφους στις 27. Σύμφωνα με τον Κώδικα η απόφαση του Δ.Σ. για τη σύσταση και την τροποποίηση όρου σύστασης επιχείρησης, «λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του. Στην απόφαση αυτή καθορίζονται η επωνυμία, η κατηγορία, ο σκοπός, η διάρκεια, η έδρα της επιχείρησης ,…. ».
β) Δεν προσδιορίζεται στην απόφαση πού μεταφέρεται η έδρα. Αναφέρεται γενικά μεταφορά της έδρας στη ΔΕ Φιλιατρών. Στον παλιό, δηλαδή, καποδιστριακό δήμο. Σε ποια, όμως, από τις 6 κοινότητες; Είναι προφανής η άγνοια της τριπλής δομής του δήμου (καλλικρατικός δήμος, δημοτικές ενότητες, κοινότητες).
γ) Ελλειψη διαφάνειας τόσο στη διαδικασία λήψης της απόφασης όσο και για τη μη ανάρτησή της στο «Διαύγεια».
δ) Ελλειψη αιτιολόγησης και επίκληση μη πραγματικού λόγου. Η απόφαση επικαλείται πως: «... Η έδρα της επιχείρησης θα βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο του καλλικρατικού Δήμου Τριφυλίας εξυπηρετώντας χιλιομετρικά το σύνολο των πολιτών της Τριφυλίας, δεδομένου ότι σήμερα λειτουργεί μόνο ένα ταμείο στη Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας το οποίο απέχει πλέον των 35 χλμ. από το νοτιότερο χωριό του Δήμου Τριφυλίας». Υποστηρίζει, δηλαδή, πως επειδή λειτουργεί μόνο ένα ταμείο εξυπηρέτησης στην Κυπαρισσία θα πρέπει αυτό να μετακινηθεί στο κέντρο του δήμου. Οι δηλώσεις, όμως, της διοίκησης και των αντιδημάρχων είναι ότι θα λειτουργήσουν ταμεία σε κάθε Δ.Ε. Ποια είναι η αλήθεια; Αν λειτουργήσουν τη ΔΕΥΑΤ με ένα ταμείο, όπως λέει η απόφαση, θα πρόκειται για ομολογία διοικητικής ανεπάρκειας και ταλαιπωρίας των καταναλωτών. Αν λειτουργήσουν ταμεία και σε άλλες Δ.Ε., όπως διαλαλούν, τότε ακυρώνουν το επιχείρημα για τη μεταφορά της έδρας που έχουν γράψει στην απόφαση και συνομολογούν πως παραπλάνησαν το Δ.Σ. Ας διαλέξουν.
Φίλες και φίλοι, τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται σε έκτακτη και διά περιφοράς συνεδρίαση με αποστολή email και τηλεφωνική ψηφοφορία! Οταν, λόγω κορονοϊού, έχει ανασταλεί η δημόσια λειτουργία των αιρετών σωμάτων. Τέτοιες λειτουργίες πλήττουν το διάλογο, τη διαφάνεια και τη συνοχή του δήμου. Οι τόποι μας αξίζουν περισσότερου σεβασμού.
Νιώθουν υπερήφανοι οι επικεφαλής των παρατάξεων που υπερψήφισαν; Ποιο είναι, με βάση την απόφαση, το επιδιωκόμενο θετικό αποτέλεσμα; Να προστρέχουν οι πολίτες στο ένα ταμείο που θα βρίσκεται στο κέντρο του δήμου; Ατομα και συλλογικότητες οφείλουν να υπερασπιστούν τη θεσμική τάξη και να πάρουν θέση. Το θέμα ξεπερνάει τρέχουσες αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις. Αφορά στη σύννομη και διάφανη λειτουργία των θεσμών, στη συνοχή και προοπτική του δήμου.
Ας μην κρυβόμαστε. Η χωροταξική κατανομή των υπηρεσιών στις δημοτικές ενότητες, γιατί περί αυτού πρόκειται και όχι για αυτά που γράφει η απόφαση, είναι πολύ σοβαρό θέμα. Δεν λύνεται με γιουρούσια και εύθραυστες πλειοψηφίες. Απαιτείται σχεδιασμός και αναζήτηση συναινέσεων. Σεβασμός σε υπάρχουσες δραστηριότητες και επιχειρήσεις. Επινοητικότητα και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων κάθε δημοτικής ενότητας χωρίς αντιπαλότητες.

Υ.Γ. 1. Το 2005 ιδρύθηκε η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Κυπαρισσίας (ΔΕΥΑΚΥ), που μετονομάστηκε σε ΔΕΥΑΤ το 2014.
2. Ταμεία της ΔΕΥΑΤ, μέχρι την Αύγουστο του 2019, λειτουργούσαν σε Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους, Φιλιατρά, Κοπανάκι.
3. Θέση μας είναι πως η ΔΕΥΑΤ χρειάζεται οικονομική εξυγίανση, λειτουργική αναβάθμιση, σύννομη λειτουργία. Εχουμε ζητήσει ειδική συνεδρίαση γι’ αυτό. Αναμένουμε.
4. Καλούμε τους δημότες να διαβάσουν την απόφαση μεταφοράς της έδρας. Θα το απολαύσουν”.