Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 09:23

Πεζοδρόμηση σε κέντρο και Ναυαρίνου προτείνει η Κοινότητα Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Πεζοδρόμηση σε κέντρο και Ναυαρίνου προτείνει η Κοινότητα Καλαμάτας

 

 

Την πεζοδρόμηση δρόμων του κέντρου της πόλης και της παραλιακής οδού Ναυαρίνου, έστω και με προσωρινή ρύθμιση, για το φετινό καλοκαίρι, προτείνει το Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμάτας.

Στην εισήγησή της, που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Συμβούλιο, η αντιπρόεδρος Κατερίνα Μπάμπαλη σημειώνει: “Λόγω της αγνώστου διάρκειας της πανδημίας προτείνουμε και στηρίζουμε την πεζοδρόμηση κάποιων δρόμων τόσο του κέντρου της πόλης μας όσο και της παραλιακής οδού Ναυαρίνου, έστω και με προσωρινή ρύθμιση. Στόχος μας η διευκόλυνση του περιπάτου των κατοίκων της πόλης μας και των επισκεπτών της σε μεγαλύτερη έκταση με όρους ασφάλειας. Είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει αξιοποίηση του δημόσιου χώρου από τους πολίτες με όφελος ψυχολογικό, υγειονομικό και οπωσδήποτε περιβαλλοντικό με λιγότερη χρήση αυτοκινήτων. Θα εκφράσουμε την προσωπική μας άποψη που οι αρμόδιοι των τεχνικών υπηρεσιών, με την εγκυρότητα της επιστημονικής τους γνώσης και εμπειρίας, μπορούν να διαφοροποιήσουν.

Θεωρούμε ότι μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω η πεζοδρόμηση της οδού Αριστομένους από το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδας (οδός Κροντήρη) έως τη συμβολή των οδών Βασ. Γεωργίου - Φραντζή. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για όλη τη Σιδ. Σταθμού. Τέλος, προτείνεται να πεζοδρομηθεί η οδός Ναυαρίνου από την οδό Φαρών μέχρι τη διασταύρωση Ναυαρίνου - Καρακούση (Horizon Blu).

Σαφώς είναι θέμα της τεχνικής υπηρεσίας να υποδείξει την υλοποίηση της επέκτασης των πεζοδρομήσεων με πρόχειρα μέσα, όπως ταινίες σήμανσης, ζαρντινιέρες, παγκάκια και όσα μέσα χρησιμοποιούνται όταν κλείνουν δρόμοι προσωρινά. Τα μέτρα μπορούν να εφαρμοσθούν πιλοτικά και να δοκιμαστούν στην πράξη κατά τη διάρκεια της εφαρμογής τους συγκεκριμένες ώρες και μέρες. Μέσα από την εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής, θα αξιολογηθεί ρεαλιστικά ο αντίκτυπος στη ζωή και τη λειτουργία της πόλης μας κατά την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο”.

Ακόμα, η κ. Μπάμπαλη αναφέρει ότι “μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει προτάσεις και αντιπροτάσεις για την πεζοδρόμηση οδών της Καλαμάτας, η μελέτη των οποίων δεν έχει αποφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα και είμαστε όλοι σε αναμονή των ολοκληρωμένων προτάσεων του ΣΒΑΚ. Κατανοούμε τον σκεπτικισμό που διέπει όλους, είτε τάσσονται υπέρ, είτε κατά της επέκτασης του μεγέθους των πεζοδρομήσεων. Ομως ο σκεπτικισμός αυτός αφορά πλέον ένα σχεδόν ιδανικό παρελθόν. Σήμερα, τώρα αντιμετωπίζουμε διαφορετικά δεδομένα. Η προάσπιση του αγαθού της υγείας μας ως συνόλου έχει αναχθεί σε πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα. Οι επιστήμονες τονίζουν συνεχώς την ανάγκη τήρησης σημαντικής απόστασης ανάμεσά μας σε όλους τους ανοιχτούς χώρους, ήτοι δρόμους, πλατείες, πάρκα”.

Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα της δοκιμαστικής πεζοδρόμησης της Ναυαρίνου κατά το φετινό καλοκαίρι, ώστε να συμβάλει και στην επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στην τελευταία συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης κατέθεσε πρόταση για δοκιμαστική μερική πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου, τις βραδινές ώρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκανε λόγο για δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων με την τήρηση των προϋποθέσεων της πολιτείας και απελευθέρωση περισσότερου δημόσιου χώρου προς τους πεζούς.

Υπέρ της πεζοδρόμησης τάχθηκε και η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή, που ρώτησε αν αποτιμήθηκε η κινητικότητα στην πόλη, στο διάστημα της καραντίνας.

Ο σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος έκανε λόγο για άνεση στην παραλιακή ζώνη και πρόβλεψη για πεζοδρόμηση τον Ιούλιο - Αύγουστο σε τμήμα της Ναυαρίνου.

Απαντώντας επιφυλακτικά, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι “είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο της μονοδρόμησης και της ανάπλασης της Ναυαρίνου μεταξύ Φαρών - Ακρίτα” και αφού μίλησε για σύνδεση με την υγειονομική κρίση, παρατήρησε: “Να δούμε αν χρειάζεται και να μην είναι τόσο μεγάλη η πεζοδρόμηση”

Να αναφέρουμε ότι “υπέρ της άμεσης δραστικής αύξησης του δημόσιου χώρου για περπάτημα, ποδήλατο, άθληση και ψυχαγωγία”, τάσσεται ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων. Με επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς για την ανάπτυξη δικτύων πεζών και ποδηλάτων στην περίοδο της πανδημίας, μεταξύ των προτάσεών του είναι η εποχική ή εκ περιτροπής απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων σε κεντρικές οδούς (ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές), καθώς και η προσωρινή μετατροπή τμημάτων του τοπικού ή συλλεκτήριου οδικού δικτύου σε οδούς αποκλειστικής χρήσης πεζών και ποδηλάτων.

Γ.Σ.


NEWSLETTER