Σάββατο, 16 Μαϊος 2020 11:44

Συνάντηση Λεβεντάκη με επαγγελματίες εστίασης

Συνάντηση Λεβεντάκη με επαγγελματίες εστίασης

Συνάντηση με αντιπροσωπεία των επαγγελματιών εστίασης από την πόλη της Κυπαρισσίας είχε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης.

Του μετέφεραν τα αιτήματά τους και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο τους από την καραντίνα, ζητώντας την παρέμβασή του και τη στήριξη των επαγγελματιών, που όπως τόνισαν έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα.

Οι επαγγελματίες κατέθεσαν κείμενο αιτημάτων προς τον δήμο και την κυβέρνηση, μετά το lockdown και την δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο. Στην παρούσα φάση όπως τόνισαν κρίνεται αναγκαία η στήριξή τους , προκειμένου να μπορέσουν να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους. Σημείωσαν πως σε όλα αυτά έχουν προστεθεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της Ανω Πόλης, λόγω της καθυστέρησης των έργων ανάπλασης.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που τέθηκαν ευθέως προς τον δήμο είναι:

Σημαντική μείωση τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου μετά την άρση απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων και μετά την ολοκλήρωση του έργου για τα καταστήματα της Ανω Πόλης. Απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων ,οπωσδήποτε εκείνων με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, από δημοτικά τέλη και φόρους (καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) από 1/3 ως το τέλος του 2020, αναστολή πληρωμής τελών πριν την 1/3. Απαλλαγή ενοικίων όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις, π.χ. κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια κτλ.

Επίσης τονίστηκε ότι απαιτείται και από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης του κλάδου, καθώς είναι ο κλάδος που έχει πληγεί για το μεγαλύτερο διάστημα, και αν δεν βοηθηθεί σημαντικά τίθεται πλέον και θέμα επιβίωσης.
Από την πλευρά του ο κ. Λεβεντάκης άκουσε όλα τα αιτήματα που τέθηκαν, σημείωσε ότι αναμένουν και τις οδηγίες της Πολιτείας για την επαναλειτουργία των καταστημάτων με ασφάλεια, και χαρακτηριστικά τόνισε: «Δεν πάμε για ημίμετρα, πάμε για αποφάσεις! Είμαι μαζί σας».

Στο κείμενο με τα αιτήματα που κατέθεσαν οι επαγγελματίες μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Καλούμε τον δήμο να πάρει απόφαση που θα σταλεί στα αρμόδια υπουργεία και θα ζητά περαιτέρω στήριξη μέσω των κάτωθι μέτρων:

Να αποδοθεί άμεσα το επίδομα ειδικού σκοπού, μηνών Μαρτίου-Απριλίου, αλλά και μηνός Μαΐου, χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Να επανενταχθούν οι επαγγελματίες του κλάδου και γενικά οι αυτοαπασχολούμενοι σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με παράλληλη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2019.

Αρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς Δήμο, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, πρώην ΔΕΚΟ κτλ. - κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αναστολή των ρυθμίσεων για χρέη προς τη ΔΕΗ και άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι τον Σεπτέμβρη, καμία χρέωση για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας. Να εξασφαλιστούν φτηνότερα τιμολόγια και να απαγορευτούν οι διακοπές για ρεύμα, νερό κλπ., για τους επόμενους μήνες.

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα που διαρκούν τα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο πρόγραμμα “επιστρεπτέας προκαταβολής” χωρίς πολυδαίδαλες διαδικασίες, υποχρεώσεις καταβολής ΦΠΑ κλπ., προσθέτοντας σε αυτούς και τους α/α χωρίς προσωπικό.

Να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσοι δεν καταφέρουν να ανοίξουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, χωρίς προϋποθέσεις που οδηγούν στον αποκλεισμό της πλειοψηφίας τους από αυτό.

Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μας.

Θεωρούμε, πώς στην παρούσα φάση κρίνεται αναγκαία η στήριξή σας, προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας.

Τέλος ζητάμε από τη διοίκηση του δήμου να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο στην Ανω Πόλη, ανεξάρτητα από το ποιος ευθύνεται για λάθη, παρατυπίες και παραλείψεις, καθώς τις συνέπειες της καθυστέρησης τις επωμίζεται μεγάλη μερίδα κατοίκων, εργαζομένων και επαγγελματιών της πόλης και όχι μόνο».