Τετάρτη, 20 Μαϊος 2020 18:31

Ψήφισμα Μάκαρη για περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Γράφτηκε από την
Ψήφισμα Μάκαρη για περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Την πρόταση ψηφίσματος κατά του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή από τη Ν.Δ. επαναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης.

Ζητεί “το Συμβούλιο να εκφράσει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο και καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει”. Χαρακτηριστικά στην πρότασή του ο Μαν. Μάκαρης αναφέρει:
«Εν μέσω πανδημίας κατατέθηκε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο “Εκσυγχρονισμός
περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών
2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές
διατάξεις” το οποίο: 1. Εισάγει αλλότριες και δυνητικά επικίνδυνες χρήσεις γης σε περιοχές Natura. 2. Καταργεί την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. 3. Δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος να προχωρεί σε έργα διαχείρισης αποβλήτων χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοίκησης. 4. Υποβαθμίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, μεταφέροντας αρμοδιότητές του στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στην οποία ως γνωστόν βάση νόμου δεν υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση των δημοτικών παρατάξεων. Μεταξύ άλλων μεταφέρει στη συγκεκριμένη επιτροπή την αρμοδιότητα απόφασης για το τοπικό σχέδιο
διαχείρισης απορριμμάτων. 5. Περιορίζει τον δημόσιο έλεγχο και την διαβούλευση με την τοπική κοινωνία στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, εκχωρώντας τον έλεγχο των ΜΠΕ σε ιδιώτες. 6. Διευκολύνει εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων, μεταλλευτικές εταιρείες και μεγάλες εταιρείες ΑΠΕ στην πραγματοποίηση επενδύσεων και την επιτέλεση έργων χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ως Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε αυτό το νομοσχέδιο και καλούμε την κυβέρνηση να το αποσύρει».


NEWSLETTER