Τρίτη, 09 Ιουνίου 2020 13:40

Δήμος Καλαμάτας: Παράταση για τις οριοθετήσεις Νέδοντα και Αγίων Θεοδώρων

Γράφτηκε από τον

Παράταση 2,5 μηνών για τις σημαντικές οριοθετήσεις του Νέδοντα και του ρέματος Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία, πρόκειται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στην αυριανή του συνεδρίαση, στις 8 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” του Διοικητηρίου Μεσσηνίας.

“Ολα αυτά συνδέονται με το μεγάλο αντιπλημμυρικό, οπότε αυτά έχουν μείνει λίγο πίσω, προκειμένου να τρέξουν και να συνδεθούν οι οριοθετήσεις με το μεγάλο αντιπλημμυρικό που περιμένουμε και το επόμενο διάστημα θα τρέξει η διαδικασία”, παρατήρησε ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος, απαντώντας σε ερώτησή μας για την καθυστέρηση των οριοθετήσεων.
Η οριοθέτηση του Νέδοντα σχετίζεται με το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής έως το Πήδημα, που έχει μελετήσει και θα υλοποιήσει ο “Μορέας” και τα δεδομένα της οριοθέτησης θα πρέπει να προσαρμοστούν και να ταυτιστούν με το έργο. Για τη Θουρία, πάντως, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, δεν προβλέπεται παρέμβαση με το αντιπλημμυρικό, ιδιαίτερα στο ρέμα των Αγίων Θεοδώρων.
Σύμφωνα με την υπηρεσιακή εισήγηση, η παράταση των 2,5 μηνών προτείνεται “από την ημερομηνία αποστολής των συμπληρωματικών στοιχείων στον ανάδοχο μελετητή από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, καθώς και την αντίστοιχη μετατόπιση του συνολικού χρόνου περαίωσης της σύμβασης της μελέτης”.
Η οριοθέτηση του Νέδοντα ξεκινάει από το ήδη διευθετημένο τμήμα (γέφυρα Σπάρτης) σε συνολικό μήκος 1.830 μέτρα βορειοανατολικά και περιλαμβάνει: 1) Υδραυλική μελέτη αποτελούμενη από υδρολογική μελέτη (του συνόλου του ρέματος) και μελέτη οριοθέτησης για τμήμα μήκους 1.830 μέτρων - υδραυλικό έλεγχο ανομοιόμορφης ροής. 2) Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η οριοθέτηση του ρέματος Αγίων Θεοδώρων ξεκινάει από την εκβολή του ρέματος στον χείμαρρο Ξερίλα, διέρχεται μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων και κατευθύνεται βορειοδυτικά αυτής και περιλαμβάνει: 1) Υδραυλική μελέτη αποτελούμενη από υδρολογική μελέτη (του συνόλου του ρέματος) και μελέτη οριοθέτησης για τμήμα μήκους 280 μέτρων - υδραυλικό έλεγχο ανομοιόμορφης ροής. 2) Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Σύμφωνα με την εισήγηση, “η ανάδοχος εταιρεία υπέβαλε ηλεκτρονικά στις 3 Ιανουαρίου την α’ φάση της μελέτης οριοθέτησης (υδρολογική μελέτη), επισημαίνοντας ελλείψεις των παραδοτέων στοιχείων από το δήμο, ως προς το υψομετρικό υπόβαθρο και την ανάγκη συμπλήρωσης και επικαιροποίησής του, προκειμένου για την ολοκλήρωση και υποβολή του πλήρους φακέλου της α’ φάσης της μελέτης. Η επιβλέπουσα υπηρεσία μέχρι την εμφάνιση των έκτακτων συνθηκών του ιού Covid-19 δεν είχε περαιώσει τη συλλογή των πρόσθετων παραδοτέων τοπογραφικών στοιχείων που ζητήθηκαν από τον ανάδοχο μελετητή. Ακολούθησαν οι έκτακτες συνθήκες που έχουν προκύψει εξαιτίας της παγκόσμιας επιδημίας του ιού Covid-19, εξαιτίας των οποίων συντρέχουν πλέον αντικειμενικοί λόγοι παράτασης, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία ολοκλήρωσης της σύμβασης. Η παράταση δεν τροποποιεί το οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης”.
Γ.Σ.