Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 09:41

Καλαμάτα: Ανταλλαγή πυρών για τη Μαραθόλακκα

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Ανταλλαγή πυρών για τη Μαραθόλακκα

 

Την τιμητική της σ’ ένα ακόμα Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το βράδυ της Τετάρτης, είχε η Μαραθόλακκα Ταϋγέτου, όπου γίνεται η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος έθεσε το θέμα δεξαμενής στη Μαραθόλακκα, που βρίσκεται σε μισθωμένο χώρο και δεν έχει κατασκευαστεί από το δήμο, αλλά το Δασαρχείο διαπίστωσε παράνομη εκχέρσωση και αυθαίρετη δεξαμενή. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Β. Κοσμόπουλο, το Δασαρχείο προχώρησε υποβολή μήνυσης και αίτημα κατεδάφισης αυθαιρέτου. Επικρίνοντας τη δημοτική αρχή, παρατήρησε ότι “δεν αντέχουμε άλλη παραπληροφόρηση” και ζήτησε η δεξαμενή να χρησιμοποιηθεί για την πυρόσβεση και να μην κατεδαφιστεί.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης αναφέρθηκε στη μελέτη με τις ασαφείς και απροσδιόριστες εργασίες στη Μαραθόλακκα, για τη μίσθωση μηχανημάτων, ύψους 70.000 ευρώ. Παρατήρησε πως παρουσιάστηκε μελέτη με 35.000 ευρώ με τις ίδιες εργασίες κι εγκρίθηκε με 35.000 ευρώ, ενώ νωρίτερα ο δήμαρχος είχε υπογράψει ανάληψη δαπάνης 70.000 ευρώ.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας ανέφερε ότι άλλη λύση από τη Μαραθόλακκα δεν υπάρχει μέχρι η Πολιτεία να δώσει τη δική της λύση και παρατήρησε πως δεν υπάρχει λύση στον ορίζοντα τους επόμενους μήνες.

Απαντώντας στον Β. Κοσμόπουλο για τη δεξαμενή στη Μαραθόλακκα, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος έκανε λόγο για καταγγελία από συνάδελφο ότι είναι σε δασικό χώρο, ανέφερε πως είναι εκτός της ιδιοκτησίας του Δασαρχείου και επιβεβαίωσε ότι χρειάζεται η δεξαμενή και κυρίως ζώνες πυροπροστασίας.

Στην απάντηση προς τον Β. Τζαμουράνη προκλήθηκε ένταση, ο δήμαρχος είπε ότι “άλλες εργασίες ήταν με 70.000 ευρώ και άλλες με 35.000, δεν το κατανοήσατε;” και παρατήρησε πως “η υπηρεσία κάνει τις μελέτες”.

Ο κ. Τζαμουράνης κάλεσε τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο να δώσουν πειστική απάντηση και στη συζήτηση ενεπλάκη και ο σύμβουλος Γιάννης Χριστόπουλος που κατηγόρησε τον κ. Μπάκα, αντιδρώντας “ψέματα λέτε, αισθάνομαι ότι θίγομαι”. Ακολούθησε αντίδραση του αντιδημάρχου και τσακωμός, ενώ ο δήμαρχος είπε στον Β. Τζαμουράνη ότι τους είχε ενημερώσει πως βρέθηκε άλλος χώρος για τα δέματα και γι’ αυτό μείωσαν τα χρήματα της μελέτης.

Ανταπαντώντας ο Β. Τζαμουράνης δήλωσε ότι “ξέρω ποιος κάνει τις μελέτες” και παραδέχθηκε (ως  πρώην διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών) πως “και γίνονται με υπόδειξη της δημοτικής αρχής, πολλές φορές καθ’ υπόδειξη”.

Στο θέμα της Μαραθόλακκας αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, λέγοντας ότι “τη Μαραθόλακκα την έχω ζήσει από τα πρώτα μου αυτοδιοικητικά χρόνια και έχει πολλούς πατεράδες. Υπουργός προηγούμενης κυβέρνησης έδινε συγχαρητήρια”.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης ζήτησε να μάθει τι θα γίνει με τα στρέμματα από το Δασαρχείο κι έθεσε και άλλα ζητήματα, με κυριότερο την ατελή αποκατάσταση του ΧΑΔΑ της Μαραθόλακκας.

Γ.Σ.


NEWSLETTER