Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 18:30

Ρίχνει του τόνους για τους μηχανικούς ο Λεβεντάκης

Γράφτηκε από την

 

«Ανακάλεσε στο μεγαλύτερο μέρος τις ατυχείς δηλώσεις» ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης και αναγνώρισε ότι οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου έχουν προσφέρει και μπορούν να προσφέρουν πολλά, σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών σε ανακοίνωση, μετά τη συνάντηση που είχαν μαζί του.

Οπως αναφέρεται, η συνάντηση έγινε στις 25 Μαΐου μεταξύ του δημάρχου, του προέδρου και του γ.γ. της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ Δ. Πετρόπουλου και Κ. Σάσσαλου αντίστοιχα.
Στη σχετική τους ανακοίνωση για τη συνάντηση αυτή αναφέρουν: «Η συνάντηση, αν και φορτισμένη αρχικά λόγω της κατάστασης που είχε
διαμορφωθεί, κινήθηκε τελικά σε κλίμα διαλόγου και διάθεσης εξεύρεσης
λύσεων προς όφελος της λειτουργίας της υπηρεσίας και των πολιτών του
δήμου και από τις δύο πλευρές.
Ο δήμαρχος ανακάλεσε στο μεγαλύτερο μέρος τους τις ατυχείς δηλώσεις του «ότι είναι όλοι άχρηστοι» στην Τεχνική Υπηρεσία και «δεν έχουν κάνει καμία μελέτη» αλλά και άλλες που έχουν γίνει στην τηλεόραση και αλλού και δήλωσε ότι παρασύρθηκε από τον προφορικό του λόγο. Αναγνώρισε ότι οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας έχουν προσφέρει και μπορούν να προσφέρουν ακόμα πολλά, εξυπηρετώντας πάντα το συμφέρον της κοινωνίας, μένοντας όμως έξω από τυχόν τοπικές πολιτικές σκοπιμότητες. Από πλευράς της δημοτικής αρχής δηλώθηκε ότι υπάρχει διάθεση για: Τρέξιμο διαδικασιών προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα προγράμματα που τρέχουν με αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου και προφανώς τήρησης της νομιμότητας. Καλή συνεργασία με τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες του δήμου. Ολοκλήρωση διαδικασιών περιπτώσεων που άπτονται πιθανών υπηρεσιακών διαδικασιών ή ελλείψεων και για τα οποία υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις.
Από πλευράς μας τονίστηκε: Οι δημόσιες υπηρεσίες διοικούνται με βάση την αρχή της νομιμότητας και της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος και όχι με βάση προσωπικές ή άλλες σχέσεις. Οι υπάλληλοι δεν μπορούν να λειτουργούν υπό το καθεστώς απειλών, συκοφαντιών ή πιέσεων από τους αιρετούς. Παρουσιάστηκε τεκμηριωμένα το μεγάλο έργο που έχει να επιδείξει η Τεχνική Υπηρεσία τα τελευταία χρόνια, το οποίο παρά τις περιορισμένες χρηματοδοτήσεις, ανέρχεται σε δεκάδες μελέτες και επιβλέψεις έργων κάποιων εκατομμυρίων ευρώ, με ίδια μέσα και προσωπικό. Το κλίμα συνεννόησης και καλής συνεργασίας είναι προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών και του αναγκαίου παραγόμενου έργου.
Η εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και ειδικά στους διπλωματούχους μηχανικούς και τις δυνατότητες που έχουν είναι η Λυδία λίθος για την παραγωγή έργου που τόσο χρειάζεται ο δήμος αλλά και συνολικά η χώρα.
Θεμιτή η φιλοδοξία και οι στόχοι της δημοτικής αρχής, αλλά όλα αυτά πρέπει να προσαρμοστούν στο πολυδαίδαλο πλαίσιο πολυνομοθεσίας, στο οποίο δυστυχώς πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι, αιρετοί και υπάλληλοι. Και φυσικά καμία σχέση του Δημοσίου με την ιδιωτική ή επιχειρηματική αγορά.
Μάχιμες υπηρεσίες, όπως οι δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες πολλές φορές βρίσκονται στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων πολλών παραμέτρων ή συμφερόντων, με αποτέλεσμα ο κλάδος των μηχανικών του Δημοσίου να είναι ο πιο ευάλωτος σε περιπτώσεις νομικών και λοιπών διώξεων. Πάρα πολλοί συνάδελφοί μας σε όλη τη χώρα έχουν οδηγηθεί σε δικαστικές αίθουσες ή σε προδικαστικές διαδικασίες λόγω της φύσης της εργασίας τους.
Η ΕΜΔΥΔΑΣ δεν δέχεται τη συγκάλυψη οποιουδήποτε προβλήματος αλλά για τη διενέργεια μίας ΕΔΕ πρέπει να εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις του νόμου: σοβαρές υπόνοιες ή σαφείς ενδείξεις για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Οι ΕΔΕ και οι λοιπές πειθαρχικές διώξεις δεν αποτελούν εργαλείο εκβιασμού ή τρομοκράτησης των υπαλλήλων, ούτε μπορούν να επιλέγονται αυθαίρετα από τη δΔιοίκηση γενικότερα ως μέτρο πίεσης ή ομηρίας του κάθε συναδέλφου με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους.
Οπως ορθότατα επισήμανε και το Νομαρχιακό Τμήμα του ΤΕΕ Πελοποννήσου «για να λειτουργήσει δημιουργικά μια Τεχνική Υπηρεσία και να αποδώσει παραγωγικά απαιτείται κλίμα συνεργασίας, ομαδικότητας κι έναν αρχηγό που να εμπνέει, να οδηγεί και να ορίζει την κατεύθυνση. Το σίγουρο είναι ότι αν δεν σέβεσαι και δεν εκτιμάς τους συνεργάτες σου, αν δεν αξιοποιείς όλα τα εργαλεία που σου δίνονται στη δημόσια διοίκηση, αν δεν διαχειρίζεσαι σωστά το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει ο δήμος σου και δεν προσπαθήσεις να το εκμεταλλευτείς στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό που μπορείς, τότε δεν θα καταφέρεις να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ θα παραμείνει σε εγρήγορση παρακολουθώντας τις
εξελίξεις και την τήρηση των δεσμεύσεων, πάντα στην κατεύθυνση υπεράσπισης της νομιμότητας, του δημοσίου συμφέροντος, της αξιοπρέπειας των διπλωματούχων μηχανικών και των δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών που παράγουν έργο σε όφελος της κοινωνίας».


NEWSLETTER