Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020 09:18

Απώλειες 1,2 εκ ευρώ στο Δήμο Καλαμάτας λόγω κορονοϊού (βίντεο)

Απώλειες 1,2 εκ ευρώ στο Δήμο Καλαμάτας λόγω κορονοϊού (βίντεο)

Στο 1,2 εκ. ευρώ περίπου είναι οι απώλειες του Δήμου Καλαμάτας από τα μέτρα στήριξης επιχειρηματιών και πολιτών, λόγω του κορονοϊού, αλλά είναι σε ύψος που αντέχει ο δήμος και δεν επηρεάζεται αρνητικά:

Αυτό επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, απαντώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης στην επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου, και το επιβεβαίωσε σε χθεσινές του δηλώσεις στην “Ε”.
Μας είπε ότι “από την πρώτη στιγμή κάναμε πρόβλεψη, όπως ζήτησε ο δήμαρχος, για την απώλεια εσόδων του δήμου με τα μέτρα ελάφρυνσης επιχειρήσεων και δημοτών” - και παρατήρησε: “Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Οικονομικών, εκπονήσαμε μια τέτοια εργασία και οι συνολικές απώλειες ανέρχονται στο 1,2 εκ. ευρώ περίπου, για το διάστημα από τα μέσα Μαρτίου μέχρι το τέλος Μαΐου”.

Ο κ. Φάβας διευκρίνισε ότι “οι απώλειες αυτές αποτυπώνονται στα μηδενικά τέλη καθαριότητας, που δεν θα πλήρωναν οι επιχειρήσεις που θα ήταν κλειστές γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, στα μηδενικά τέλη των κοινόχρηστων χώρων (για τα τραπεζοκαθίσματα), στα τέλη ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη και στα δύο πάρκινγκ του Νέδοντα, και στα μηδενικά τέλη στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς”. Συμπλήρωσε ότι προέβλεψαν και την απώλεια των εσόδων που θα είχαν από τη μη είσπραξη του τέλους παρεπιδημούντων 0,5% και του 5 % από τα κέντρα διασκέδασης.

“Είδαμε ότι τα οικονομικά του δήμου άντεχαν γι’ αυτού του είδους τις παρεμβάσεις” ανέφερε ο αντιδήμαρχος και σημείωσε: “Αυτή η απώλεια δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα, γιατί ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας υγιής οικονομικά δήμος. Τα οικονομικά του είναι αρκετά καλά. Πέφτουμε πάντα μέσα στις προβλέψεις της είσπραξης των δημοτικών εσόδων, οι απώλειες που έχουμε είναι από ελάχιστες έως καθόλου”.

Για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του υπενθύμισε ότι “το τελευταίο 3μηνο του 2019 είχαμε κλείσει με θετικό πρόσημο 9% ως προς την πρόβλεψη των ιδίων εσόδων. Δηλαδή εισπράξαμε περισσότερα απ’ αυτά που προϋπολογίζαμε”. Και κατέληξε λέγοντας: “Πάντοτε έχουμε ένα ισχυρό ταμείο. Ενα αρκετά μεγάλο μέρος των διαθεσίμων του και των προβλέψεων των εσόδων του δεσμεύονται στο τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο είναι κάπου 20 εκ. ευρώ. Μακροπρόθεσμα θα φτάσει γύρω στα 30 εκ. Ευρώ”.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΟΣΕ
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης ζητήθηκαν στοιχεία και για την αξιοποίηση από το δήμο των χώρων του ΟΣΕ.

Ο Γ. Φάβας ανέφερε ότι “από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, την εταιρεία που διαχειρίζεται τα ακίνητα του ΟΣΕ, έχουμε μισθώσει δύο χώρους” και διευκρίνισε: “α) Το Πάρκο Σιδηροδρόμων, όπου βρίσκεται ένα αναψυκτήριο και το έχουμε μισθώσει. Τα χρήματα που είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε στη ΓΑΙΑΟΣΕ είναι ισόποσα με τα χρήματα που εισπράττουμε από τον μισθωτή. β) Για τον σιδηροδρομικό σταθμό, με μια συμφωνία από την προηγούμενη δημοτική αρχή, η ΓΑΙΑΟΣΕ μας είχε παραχωρήσει τη χρήση του σταθμού και τη δυνατότητα της υπομίσθωσης των κτηρίων που βρίσκονται εκεί: ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και μια μεγάλη αποθήκη.

Τον πρώτο χρόνο μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο λειτούργησε ως Χριστουγεννιάτικο Χωριό. Τα άλλα δύο χρόνια έχει μισθωθεί ο περιβάλλων χώρος και ένα μικρό μέρος της αποθήκης σε μια επιχείρηση που ασχολείται με κινηματογραφικές προβολές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα χρήματα που ο δήμος εισπράττει από το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και την επιχείρηση αυτή είναι σχεδόν ισόποσα με τα χρήματα που καταβάλλουμε στη ΓΑΙΑΟΣΕ. Τα υπόλοιπα κτήρια που υπάρχουν εκεί έχουν επισκευαστεί και έχουν δοθεί με χρησιδάνειο σε διάφορους συλλόγους που τα είχαν ζητήσει”.

Το ποσό που καταβάλλεται στη ΓΑΙΑΟΣΕ για το σταθμό είναι 2.700 ευρώ το μήνα.

Γ.Σ.