Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 21:31

Αγγελοπούλου από Καλαμάτα: “Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821 να βλέπουν στο αύριο” (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

 

“Να κάνετε δράσεις-προτάσεις κι εμείς να σας βοηθήσουμε να κάνετε τα επόμενα βήματα στο μέλλον”, ώστε οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821 να βλέπουν στο αύριο, παρότρυνε το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο η πρόεδρος της επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου, που επισκέφθηκε σήμερα την Καλαμάτα.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος την ενημέρωσε ότι ο σχεδιασμός του δήμου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 περιλαμβάνει λαμπρές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με την Πολιτεία, την Εκκλησία, το Πανεπιστήμιο, φορείς και συλλόγους.

Η κ. Αγγελοπούλου συνοδευόταν από τα μέλη της ολομέλειας - συνεργάτες της πανεπιστημιακούς καθηγητές Παναγιώτη Ροϊλό, Ναπολέοντα Μαραβέγια και Δέσποινα Μουζάκη και τον γενικό διευθυντή λειτουργίας της επιτροπής Θανάση Κανταρτζή.

Την κ. Αγγελοπούλου υποδέχθηκε στο ιστορικό Δημαρχείο ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη όλοι μαζί να προχωρήσουμε ενωμένοι και μονοιασμένοι, αναδεικνύοντας τις αρχές και τις αξίες που μας έκαναν και συνεχίζουν να μας κάνουν υπερήφανους.

Επίσης, ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε την πρόεδρο της επιτροπής “Ελλάδα 2021” για τον σχεδιασμό που υπάρχει, με την κ. Αγγελοπούλου να εκφράζει την ικανοποίησή της, με αναφορές στο πολιτιστικό απόθεμα, την ιστορία και τη δημιουργικότητα της περιοχής.

Η κ. Αγγελοπούλου μάλιστα, αναφερόμενη στην Καλαμάτα, τη χαρακτήρισε Μασσαλία του Μοριά και παρατήρησε χαρακτηριστικά: “Στην Καλαμάτα με έχει εντυπωσιάσει η δημιουργικότητα των ανθρώπων”. Τόνισε, τέλος, ότι στόχος όλων είναι το 2021 οι εκδηλώσεις να αποτελέσουν την αφετηρία για να οδηγηθεί η χώρα μας ακόμα ψηλότερα, εστιάζοντας στην ανάγκη κινητοποίησης της κοινωνίας.

Στη Γιάννα Αγγελοπούλου ο δήμαρχος πρόσφερε ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα και της επέδωσε το αντίγραφο της σφραγίδας της Επαρχιακής Δημογεροντίας Καλαμάτας, δηλαδή του πρώτου Δήμου Καλαμάτας, το 1830, καθώς και αντίγραφο της “Προειδοποιήσεως εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς”: του πρώτου διπλωματικού κειμένου των επαναστατημένων Ελλήνων.

Ακολούθως, υπήρξε συνάντηση στην αίθουσα συνεδριάσεων “Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη” με τη συμμετοχή των επικεφαλής παρατάξεων του Δ.Σ. Βασ. Κοσμόπουλου, Βασ. Τζαμουράνη, Μ. Οικονομάκου, Ελ. Αλειφέρη και Δ. Κουκούτση, του συντονιστή του προγράμματος “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας” καθηγητή Ν. Ζαχαριά, της αρχαιολόγου Ξ. Αραπογιάννη και του Αχ. Κωνσταντακόπουλου. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, στελέχη του δήμου και της επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

Εκθειάζοντας την προσφορά των ηρώων του 1821, η κ. Αγγελοπούλου εξήρε την αγάπη τους για την ελευθερία, τον ηρωισμό, τη γενναιότητα, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους και προέτρεψε το δήμο να κάνει δράσεις το 2021 για να πάει μπροστά ο τόπος τα επόμενα χρόνια.

Μίλησε με κολακευτικά λόγια για τη “Φάρις”, τον Σταύρο Μπένο, την εταιρεία “Καρέλια”, την Costa Navarino, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού - και ακόμα για τον Νικηταρά, τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, τον Μπενάκη, τη Μαρία Πολυδούρη, τον Κωστόπουλο, αλλά και τον Αντώνη Σαμαρά και τον Προκόπη Παυλόπουλο. Εκανε επίσης λόγο για δημιουργικές τοπικές επιχειρήσεις, όπως μια ποτοποιία 5 γενεών και αλλαντοποιία που λειτουργεί 100 χρόνια.

Οταν ο καθηγητής Ν. Ζαχαριάς της πρόσφερε τον φάκελο “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας”, του ζήτησε να τον καταθέσει στην εθνική επιτροπή.

Στη συνέχεια η κ. Αγγελοπούλου επισκέφθηκε το Ιστορικό Κέντρο της πόλης, όπου ήπιε καφέ στου Σπίνου, δοκίμασε λουκάνικο στου Οικονομάκου και πήγε στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων.

Ακολούθησε επίσκεψή της στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια”, όπου ενημερώθηκε και ξεναγήθηκε από την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, Βίκυ Καρέλια.

Η επίσκεψη στην Καλαμάτα ολοκληρώθηκε με ξεναγήσεις στο Μέγαρο Χορού και την ιστορική Μονή Βελανιδιάς.