Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 07:52

Κοινή πρόταση κοινοτήτων για ΟΧΕ Ταυγέτου

Γράφτηκε από την

 

Κοινή πρόταση κατέθεσαν οι Κοινότητες Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Καρβελίου, Πηγών και Νέδουσας για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Ταϋγέτου, στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Καλαμάτας το βράδυ της Δευτέρας, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”.

Οι εκπρόσωποι των χωριών του Ταϋγέτου επεσήμαναν ότι κριτήρια για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων είναι η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας και η αξιοποίηση φυσικών και άυλων πόρων με βιώσιμο τρόπο.

Η κοινή πρόταση, την οποία παρουσίασε η εκπαιδευτικός Ελένη Λούρα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Δημιουργία Μελισσοκομικού Πάρκου τουλάχιστον 100 στρεμμάτων. Διαχείριση δάσους - δασεργατική εκπαίδευση. Καλλιέργεια αρωματικών - φαρμακευτικών φυτών, με την αξιοποίηση του Αγροκηπίου ως βοτανικού κήπου. Δημιουργία ενός θεματικού πάρκου με εγκαταστάσεις τυροκόμησης, εφόδια και ψυγεία για τη συντήρηση των τοπικών προϊόντων. Μετατροπή χώρων (π.χ. πρώην σχολικών μονάδων) σε κάθε χωριό, σε ζωντανά εκπαιδευτικά κέντρα, πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Δημιουργία μέσα στις κοινότητες χώρων συντήρησης και συσκευασίας των τοπικών προϊόντων. Ανάδειξη του Ξυλοπριστηρίου ως Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και ενημερωτικού κέντρου για όλον τον Ταϋγέτου. Τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στη Νέδουσα, που θα προβάλλει το έθιμο της “Ευετηρίας”, και άλλα λαογραφικά μουσεία με σύγχρονες προδιαγραφές.

Οσον αφορά τις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας, προτάθηκε ο εκσυγχρονισμός τους σε ευρωπαϊκά πρότυπα.