Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020 18:51

Ψήφισμα κατά ιδιωτικοποίησης του νερού ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Ψήφισμα κατά ιδιωτικοποίησης του νερού ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με ψήφους των παρατάξεων της μειοψηφίας (12 υπέρ, 10 κατά, 3 λευκά) ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, που κατέθεσε η παράταξη "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες".


Στο ψήφισμα σημειώνεται:
“Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει σε ιδιωτικό φορέα τη λειτουργία και συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας που θα οδηγήσει στη διάλυση της κερδοφόρας ΕΥΔΑΠ, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Πάγια θέση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ότι οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλη την επικράτεια θα πρέπει να παραμείνουν υπό τον κρατικό ή δημοτικό έλεγχο και θα πρέπει να χρηματοδοτούνται ανάλογα έτσι ώστε να επιτελούν απρόσκοπτα τον σημαντικό τους ρόλο. Αλλωστε υπάρχουν πολλά παραδείγματα που η ιδιωτικοποίηση οδήγησε σε υπέρογκη αύξηση της τιμής του νερού και σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας αυτού.
Προς επίρρωση των ανωτέρω να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει αναγνωρίσει ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα την πρόσβαση σε επαρκές και ασφαλές νερό και η ΚΕΔΕ έχει εκδώσει ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και έχει εκφράσει ομόφωνα την κατηγορηματική της θέση πως «το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν πωλείται»”.


NEWSLETTER