Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 22:59

Ο Κουκούμης για την αντιπυρική θωράκιση του Δήμου Τριφυλίας

Γράφτηκε από την

 

Ερώτημα με θέμα την αντιπυρική θωράκιση του Δήμου Τριφυλίας απευθύνει ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σαράντος Κουκούμης στο δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη.

Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Κουκούμης αναφέρει: «Σε άρθρο του στον τοπικό Τύπο ο διευθυντής Δασών του Νομού Μεσσηνίας κ. Γιώργος Σωτηρόπουλος επισημαίνει ότι πρέπει να συντηρηθεί το δασικό οδικό δίκτυο, ώστε να είναι προσβάσιμο, τουλάχιστον την αντιπυρική περίοδο, απ’ όλα τα μηχανήματα και πυροσβεστικά οχήματα, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Με ποσά μηδαμινά (η κρατική επιχορήγηση προς το Δασαρχείο Κυπαρισσίας είναι μόλις 16.000 ευρώ για οδικό δίκτυο 150 χιλιομέτρων) χωρίς δικά του μηχανήματα και προσωπικό ελάχιστο και γερασμένο (από το 2002 έχουν να διοριστούν δασοπόνοι-δασολόγοι) δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στοιχειωδώς στις ανάγκες που υπάρχουν.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι το κράτος, διαχρονικά, με όλες τις κυβερνήσεις του (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) έδινε ελάχιστη σημασία σε έργα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικής προστασίας που θα περιόριζαν τις καταστροφικές συνέπειες πλημμυρών και πυρκαγιών, γιατί είναι έργα που δεν επιφέρουν άμεσο κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους. Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, θεωρείται αναγκαία η στήριξη του δήμου προς το Δασαρχείο Κυπαρισσίας, για τη συντήρηση των δρόμων που είχαν διανοιχτεί τα προηγούμενα χρόνια και εξυπηρετούν και κατοίκους που διαβιούν κοντά στα δασικά οικοσυστήματα, όπως σας ζητούσε με προηγούμενο έγγραφό του και ο δασάρχης Μεσσηνίας.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Αν έχετε μέχρι σήμερα, σε συντονισμό και με το Δασαρχείο Κυπαρισσίας, εκπονήσει και υλοποιήσει κάποιο πρόγραμμα για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, ζώνες πυρασφάλειας κ.λπ. για να έχουν πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

2. Αν έχετε ζητήσει από την Περιφέρεια να συνδράμει με μηχανήματα και άλλα μέσα στην αντιπυρική θωράκιση του Δήμου Τριφυλίας.

3. Αν έχετε κάνει κάποια παρέμβαση προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για να ζητήσετε να ενισχυθεί το Δασαρχείο Κυπαρισσίας με το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, αλλά και τα μέσα που χρειάζεται για να μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο του».