Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 09:04

Μεσσηνία: Σοβαρός ο κίνδυνος πλημμύρας στο ρέμα των Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία

Γράφτηκε από τον

 

Σοβαρός εξακολουθεί να είναι ο κίνδυνος πλημμύρας στο ρέμα των Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία.

Και αυτό γιατί το έργο αποκατάστασης της ζημιάς, της αντιπλημμυρικής προστασίας που είχε ξεκινήσει ο Δήμος Καλαμάτας, σταμάτησε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το 2018, μετά από καταγγελία πολίτη κι ενώ το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποφάνθηκαν ότι χρειάζεται περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 που έπληξαν και τη Θουρία, εξαιτίας και του ρέματος των Αγίων Θεοδώρων, ο Δήμος Καλαμάτας με εργολαβία αποκατάστασης άνοιξε το σκεπασμένο ρέμα σε μια διαδρομή 70 - 80 μέτρων από την εκκλησία προς το χωριό. Ο δήμος σχεδίαζε στο σημείο που σταμάτησε το ανοιχτό τμήμα να δημιουργήσει ένα δεύτερο υπόγειο αγωγό, δίπλα στον υφιστάμενο, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα της παροχέτευσης των νερών και να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμύρας. Μετά την καταγγελία του προέδρου της τότε Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων της περιοχής Στάθη Γεωργακίλα, το Τμήμα Περιβάλλοντος αποφάνθηκε ότι το έργο έγινε χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, και με εισήγησή του μάλιστα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου επέβαλε πρόστιμο 1.000 ευρώ στο δήμο.

Για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το έργο απαιτούνται οριοθέτηση του ρέματος, υδραυλικές μελέτες και μελέτη διευθέτησης. Ο Δήμος Καλαμάτας εκπονεί τη μελέτη οριοθέτησης του ρέματος, μαζί με την οριοθέτηση του Νέδοντα, με ιδιώτη μελετητή. Η οριοθέτηση του ρέματος Αγίων Θεοδώρων αφορά το τμήμα που ξεκινάει από την εκβολή του ρέματος στο χείμαρρο Ξερίλα, διέρχεται μπροστά από την εκκλησία Αγίων Θεοδώρων και κατευθύνεται βορειοδυτικά σε συνολικό μήκος 280 μέτρων και περιλαμβάνει: υδραυλική μελέτη αποτελούμενη από υδρολογική μελέτη του συνόλου και μελέτη οριοθέτησης για τμήμα 280 μ.,  υδραυλικό έλεγχο ανομοιόμορφης ροής και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το Μάρτιο το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε παράταση 6 εβδομάδων για τις μελέτες οριοθέτησης του Νέδοντα και του ρέματος Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία.

Σε δηλώσεις του το Δεκέμβριο του 2018 ο τέως δήμαρχος Καλαμάτας και σημερινός περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε αναφέρει πως “ο Δήμος Καλαμάτας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη Θουρία, για να βελτιωθεί η κατάσταση στο ρέμα Αγίων Θεοδώρων, αλλά δεν θα γκρεμίσουμε τη μισή Θουρία”. Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει: “Το έργο έγινε μισό, διότι υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις από διαφόρους κατοίκους με επιστολές, με παρεμβάσεις. Η Τεχνική Υπηρεσία είχε ένα σχεδιασμό για να ολοκληρώσει για μεσαία φαινόμενα το συγκεκριμένο έργο. Εχουμε πει την ιστορία του, τα λάθη πληρώνονται. Τα λάθη που έγιναν πριν από 50 χρόνια, όσον αφορά την κατασκευή του συγκεκριμένου ρέματος, τη διευθέτησή του, θα πληρώνονται. Οπως και στον Καραμπογιά, όπως και αλλού. Ο Δήμος Καλαμάτας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη Θουρία για να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά δεν θα γκρεμίσουμε τη μισή Θουρία”.

Κλείνοντας, να επισημάνουμε ότι πλέον την αρμοδιότητα για τα ρέματα και για την ολοκλήρωση του έργου στο ρέμα Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία την έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που οφείλει να βάλει στον προγραμματισμό της την ολοκλήρωση του έργου. Και αυτό γιατί, όπως είναι σήμερα η κατάσταση στο ρέμα, ο κίνδυνος πλημμύρας είναι ακόμα μεγαλύτερος σε σχέση με το 2016.

Γ.Σ.