Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 14:56

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Ψήφισμα αντίδρασης για την Αγία Σοφία

Γράφτηκε από την

 

Ψήφισμα αντίδρασης στη μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί εξέδωσε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Στο ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη “Καλαμάτα Ξεκινάμε” αναφέρεται:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμάτας, αποτυπώνοντας τα συναισθήματα των δημοτών του και των απανταχού Ελλήνων, εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας, να μετατρέψει τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από μουσείο και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τζαμί προσβάλλοντας τις αξίες του πολιτισμένου κόσμου. Η Αγία Σοφία αποτελεί σύμβολο όχι μόνο για το έθνος μας, αλλά για όλους τους χριστιανούς και ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, καθώς κουβαλά ιστορία 1.500 ετών.

Αυτή η ενέργεια της γείτονας χώρας αποτελεί πρόκληση και καλούμε την ΕΕ, την UNESCO, τον ΟΗΕ και όλες τις χώρες, να αναλάβουν πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, ώστε να ανατραπεί αυτή η απόφαση, η οποία δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδος, αλλά και κάθε πολιτισμένου έθνους.

Τέλος, στηρίζουμε κάθε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας για να ανατραπεί αυτή η απόφαση και να αναδειχθεί ξανά η Αγία Σοφία σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς”.