Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020 09:08

Καλαμάτα: Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του Ανοιχτού Θεάτρου

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του Ανοιχτού Θεάτρου

Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες το πρώτο υποέργο για την κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας δίπλα στο Νέδοντα, στη γέφυρα του κόμβου του “Μορέα”, εκεί που ήταν το φυτώριο του δήμου.


Οι εργασίες αυτές αφορούν τα κτηριακά και τον περιβάλλοντα χώρο. Εχουν φτιαχτεί η πέτρινη μάντρα - περίφραξη, τα πεζοδρόμια με κυβόλιθους, το κτήριο που περιλαμβάνει καμαρίνια και κυλικείο και πάνω του κερκίδα δοκιμών 150 θέσεων, καθώς και η είσοδος με τα σκαλιά και το διάδρομο - διάβαση για τα ΑμεΑ, από την οδό Χρήστου Μαλαπάνη (του δρόμου προς τα συνεργεία του δήμου).
Στη συνέχεια, στόχος είναι μέσα στο 2020 να δημοπρατηθούν ως δεύτερο υποέργο οι μεταλλικές κερκίδες (1.600 - 1.800 θεατών), η σκηνή και οι διευθετήσεις - προσαρμογές στον εσωτερικό χώρο, με προϋπολογισμό πάνω από 500.000 ευρώ, με συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ (του υπουργείου Ανάπτυξης), όπως έχει συμφωνηθεί με τη Διαχειριστική Αρχή.
Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα και καθυστερήσεις, θα γίνει αγώνας δρόμου, προκειμένου το Ανοιχτό Θέατρο να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2021.
Να αναφέρουμε ότι το έργο που δημοπρατήθηκε (και μετά επελέγη το υποέργο που ολοκληρώνεται), ήταν προϋπολογισμού 998.000 ευρώ και υλοποιείται από την εταιρεία Vasartis Α.Ε. με έκπτωση 53,33%. Ο διαχωρισμός του έργου σε δύο υποέργα χρειάστηκε γιατί η αρχική μελέτη ήταν ελλιπής, κυρίως για τις κερκίδες, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν περισσότερες εργασίες για τη στήριξή τους, στοιχείο που αύξησε αισθητά το κόστος των εργασιών και δε γινόταν να καλυφθεί με συμπληρωματική σύμβαση. Εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό κατασκευής του έργου θα φθάσει τον αρχικό προϋπολογισμό του.
Να υπενθυμίσουμε, ακόμα, ότι σε επεισοδιακές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, παρατάξεις των μειοψηφιών εξέφρασαν ενστάσεις και αντιρρήσεις για τη χωροθέτηση του έργου και την κατασκευή του δίπλα στο Νέδοντα, σε πλημμυρική ζώνη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Νέδοντας δεν έχει οριοθετηθεί (είναι σε εξέλιξη η μελέτη οριοθέτησης).
Γ.Σ.


NEWSLETTER