Σάββατο, 01 Αυγούστου 2020 13:12

Δήμος Καλαμάτας: Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας με Παιδικά Χωριά SOS

Γράφτηκε από την
Δήμος Καλαμάτας: Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας με Παιδικά Χωριά SOS

Τα Παιδικά Χωριά SOS και ο Δήμος Καλαμάτας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τις κοινές τους δράσεις με στόχο την υποστήριξη ευάλωτων παιδιών και οικογενειών που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας Covid-19, καθώς και την εκπαίδευση των επαγγελματιών του τομέα της κοινωνικής προστασίας του Δήμου Καλαμάτας.

Σκοπός του συγκεκριμένου μνημονίου είναι η ουσιαστική υποστήριξη ευάλωτων παιδιών και οικογενειών που πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της πανδημίας Covid-19 (οικονομικά, ψυχολογικά, κοινωνικά). Παράλληλα, το μνημόνιο προβλέπει την εκπαίδευση και υποστήριξη των επαγγελματιών του τομέα κοινωνικής προστασίας (π.χ. κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, βρεφονηπιοκόμοι) του Δήμου Καλαμάτας σχετικά με πρωτόκολλα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία από εμπειρογνώμονες επιστήμονες του πεδίου, καθώς επίσης την ενδυνάμωσή τους στη διαχείριση της εργασιακής καθημερινότητας.

ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ
Τα Παιδικά Χωριά SOS θα συνδράμουν ουσιαστικά στο έργο του Δήμου Καλαμάτας, εστιάζοντας:
• Στην πρόληψη και καταπολέμηση του κινδύνου κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών.
• Στην ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας παιδιών και ενηλίκων.
• Στην πρόσβαση σε ποιοτικές ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες (συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη) εν όψει της διαχείρισης του μετατραυματικού στρες που προκαλείται λόγω της κρίσης.
• Στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και «καλών πρακτικών» με σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων του επαγγελματικού προσωπικού που ασχολείται με το παιδί, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της.
Η υλοποίηση όλων των παραπάνω θα γίνει από έμπειρους επιστήμονες των Παιδικών Χωριών SOS με τη συνδρομή εξωτερικών συνεργατών εμπειρογνωμόνων του χώρου της παιδικής προστασίας και φυσικά σε συνεργασία με τους υπεύθυνους και τους επαγγελματίες του Δήμου Καλαμάτας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΟΝΤΕΛΛΗ
Με την ευκαιρία της υπογραφής του μνημονίου, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε: «Ο Δήμος Καλαμάτας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό πρωτοβουλιών και δράσεων όπως αυτές υποστηρίζονται μέσω των Παιδικών Χωριών SOS. Είναι αυτονόητο ότι ως δήμος συμπαραστεκόμαστε στις προσπάθειες που με κόπο καταβάλλουν οι άνθρωποι των Παιδικών Χωριών SOS και στο πλαίσιο αυτό υπογράψαμε και το μνημόνιο συνεργασίας. Δεν μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον αν δεν στηρίξουμε τα παιδιά μας, τα παιδιά όλου του κόσμου. Γιατί αυτά είναι το αύριο».
Η αντιπρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS Αλεξάνδρα Κοντέλλη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Καλαμάτα είναι η πόλη της καρδιάς και της δύναμής μας, ήταν το έναυσμα για την ανάπτυξη πολλών κοινωνικών δράσεων και τη μετεξέλιξη του ρόλου των Παιδικών Χωριών SOS στην ελληνική κοινωνία. Το πρώτο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, το πρώτο Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης, το πρώτο Κέντρο Επαγγελματικής Επανένταξης, ξεκίνησαν από εδώ. Μας έδωσαν τη δύναμη και την πείρα να τα μεταλαμπαδεύσουμε σε άλλες εννέα πόλεις της Ελλάδας μας και, αντίστοιχα, από εδώ ξεκινάει και το πρώτο πρόγραμμα υποστήριξης ευάλωτων οικογενειών που επλήγησαν και πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και εκπαίδευσης επαγγελματιών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής αυτής κρίσης και των συνεπειών της. Ευχαριστούμε θερμά τον δήμαρχο κ. Θανάση Βασιλόπουλο για την εμπιστοσύνη του και τη δυνατότητα που μας δίνει παράλληλα να αναπτύξουμε τα προγράμματά μας».


NEWSLETTER