Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 19:40

Δήμος Οιχαλίας: Συμπαραστάτης στις διεκδικήσεις για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ

Γράφτηκε από την
Δήμος Οιχαλίας: Συμπαραστάτης στις διεκδικήσεις για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ

 

Συμπαραστάτης στις διεκδικήσεις για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ δηλώνει ο Δήμος Οιχαλίας.

Με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου χαιρετίζει την πρωτοβουλία φορέων του πρωτογενούς τομέα της Μεσσηνίας (συνεταιρισμοί - τυποποιητές/εξαγωγείς) για την προστασία και ισχυροποίηση του κατοχυρωμένου Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Στο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας σημειώνει: “Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και χρέους εκφράζει: Τη στήριξή του στο εγχείρημα σύστασης ομάδας διαχείρισης και προστασίας για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ. Και επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Τη στήριξή του στην αίτηση τροποποίησης ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ, καλώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες, χωρίς καθυστερήσεις.

Την πρόθεσή του να προσφύγει από κοινού με φορείς της Μεσσηνίας τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και κάθε αρμόδιο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εφόσον δεν ληφθεί πρωτοβουλία από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απόσυρση της υπουργικής απόφασης Αποστόλου αναφορικά με την ονομασία της ποικιλίας Καλαμών, η οποία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς και εκθέτει τη χώρα ευρωπαϊκά”.

Ακόμα, παρατηρεί ότι: “Για το Δήμο Οιχαλίας αποτελεί πάγια θέση η υποστήριξη φορέων της περιοχής που αναλαμβάνουν να προασπίσουν τοπικά εμβληματικά προϊόντα και η με οποιονδήποτε τρόπο στήριξη των παραγωγών της περιοχής μας, που αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για την ταυτότητα του δήμου μας. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Οιχαλίας θα ενισχύσει με όλους τους αναγκαίους τρόπους, είτε θεσμικούς, είτε οικονομικούς τη δράση των φορέων και παράλληλα προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην προβολή, ανάδειξη των ελαιοκομικών προϊόντων και στην ενημέρωση με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής. Περαιτέρω δηλώνουμε προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι για την επιτραπέζια ελιά η δημιουργία ενός φορέα εθνικής εμβέλειας που θα προασπίσει τα συμφέροντα των παραγωγών και θα συμβάλει στην περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος και την προώθησή του στις αγορές, είναι επιβεβλημένη. Αλλά θα πρέπει το υπουργείο να προχωρήσει μετά από διαβούλευση με όλα τα μέρη και όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές και ειδικά τη Μεσσηνία. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Οιχαλίας θα είναι συμμέτοχος και καλόπιστος συνομιλητής σε κάθε διαβούλευση”.


NEWSLETTER