Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 17:10

ΔΕΥΑ Καλαμάτας: Προσπάθεια αξιοποίησης της αφυδατωμένης λυματολάσπης

Γράφτηκε από την

 

Με το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), για την αξιοποίηση της αφυδατωμένης λυματολάσπης που χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς, συνεργάζεται η ΔΕΥΑ Καλαμάτας.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος κάνει λόγο για μία σημαντική πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής που στοχεύει στην περιβαλλοντική αποκατάσταση του σημείου, πλησίον του βιολογικού καθαρισμού της Καλαμάτας, όπου είναι αποθηκευμένη κατά τις 3 τελευταίες δεκαετίες αφυδατωμένη λυματολάσπη. Αναφέρεται ότι η συνεργασία υλοποιείται σε συνέχεια οδηγιών του δημάρχου και προέδρου της ΔΕΥΑΚ Θανάση Βασιλόπουλου.
Το σημείο που βρίσκεται η λυματολάσπη, επισκέφτηκε ο δήμαρχος, συνοδεία υπηρεσιακών παραγόντων, όπου και ενημερώθηκε για την όλη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη.
Επισημαίνεται ότι μέσω της συνεργασίας με το ΕΘΙΑΓΕ, ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη περιβαλλοντική αποκατάσταση των 33 στρεμμάτων περίπου, όπου είναι αποθηκευμένη λυματολάσπη 38 ετών!
Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο δήμος από το 2010 έχει σταματήσει να αποθέτει στο συγκεκριμένο χώρο την παραγόμενη λυματολάσπη, την οποία και διαχειρίζεται σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού. Επίσης, τα τελευταία 2 χρόνια γίνεται μεταφορά της παραγόμενης νέας λυματολάσπης -όπως προβλέπεται- σε αδειοδοτημένο χώρο στη Βέροια.