Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 20:08

Δήμος Μεσσήνης: Οι δασικές εκτάσεις φρενάρουν δρόμους σε Αβραμιού, Στρέφι και Πανιπέρι

Γράφτηκε από τον
Δήμος Μεσσήνης: Οι δασικές εκτάσεις φρενάρουν δρόμους σε Αβραμιού, Στρέφι και Πανιπέρι

 

Σε γραφειοκρατικά ζητήματα που αφορούν δασικές εκτάσεις έχει κολλήσει το έργο βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας σε Αβραμιού, Στρέφι και Πανιπέρι, προϋπολογισμού 868.000 ευρώ, που πρόκειται να υλοποιήσει ο Δήμος Μεσσήνης.

Χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε ομόφωνα η μεταφορά του συγκεκριμένου έργου από το πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι” στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Την εισήγηση για τη μεταφορά του έργου στο νέο πρόγραμμα έκανε ο αντιδήμαρχος Τάσος Παπαγεωργίου.

Παρεμβαίνοντας ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος - τέως δήμαρχος Γιώργος Τσώνης παρατήρησε πως “είναι έργο δικό μας που εντάχθηκε με αγώνα και κόπο” και ρώτησε τον δήμαρχο αν υπήρχε η δυνατότητα να έχει δημοπρατηθεί και να υλοποιείται ήδη, καθώς και πότε θα γίνει το έργο.

Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος υπενθύμισε ότι το έργο εντάχθηκε στο “Φιλόδημος Ι” στις 30 Μαΐου 2019 και δημοπρατήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου. Ενημέρωσε ότι έχει επιλεγεί ανάδοχος και επεσήμανε ότι κατά τον προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε έγκριση επέμβασης από το Δασαρχείο. Αυτό αφορούσε δασικές εκτάσεις στο Πανιπέρι και στο Στρέφι, γι’ αυτό τροποποιήθηκαν οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, απομένει η έγκριση του αιτήματος του δήμου από το Δασαρχείο για να πληρώσει τις δασικές εκτάσεις και να δώσει έγκριση το Ελεγκτικό, ενώ και για το Αβραμιού το Δασαρχείο πρέπει να επικυρώσει ότι το τμήμα επέμβασης εντός οικισμού δεν είναι δασικό.

Οι απαντήσεις του δημάρχου δεν έπεισαν τον κ. Τσώνη, που ανέφερε ότι “αυτή η δημοτική αρχή θα χάσει πάνω από το 50% των έργων”.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Αθανασόπουλου που είπε στον τέως δήμαρχο “λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει, έχετε έλλειψη σοβαρότητας”. Οι τόνοι ανέβηκαν έπειτα από τον κ. Τσώνη που έμπλεξε στη συζήτηση το θέμα της αντιδιαβρωτικής προστασίας στο Πεταλίδι, και ο δήμαρχος τον κατηγόρησε ότι δεν ζήτησε την ανανέωση της απόφασης κήρυξης του Πεταλιδίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έληξε στις 30 Ιουνίου 2019. “Θα χάναμε 1 εκ. ευρώ από την ασχετοσύνη σας” σχολίασε ο κ. Αθανασόπουλος, και ο κ. Τσώνης σε έξαλλη κατάσταση με φωνές και κραυγές ζητούσε το λόγο.

“Αν δεν ήταν δόλος, για να χάσουμε τα χρήματα και να μας κατηγορήσετε, ήταν ασχετοσύνη” είπε ο δήμαρχος. Και ενημέρωσε πως το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της αντιδιαβρωτικής προστασίας και στη συνέχεια θα γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Κλείνοντας ο αντιδήμαρχος Τ. Παπαγεωργίου επέκρινε τον κ. Τσώνη ότι “βιαζόσαστε να εντάξετε έργα και τα βρίσκουμε μπροστά μας”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER