Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 20:24

Τα αρχαία της Υπαπαντής στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Τα αρχαία της Υπαπαντής αναμένεται να απασχολήσουν και να είναι κυρίαρχο ζήτημα στο μεθαυριανό Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με τηλεδιάσκεψη στις 3 το μεσημέρι, παρότι δεν αποτελούν θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Και αυτό διότι πέρα από την κινητικότητα στην κοινωνία, υπάρχει κινητικότητα στις παρατάξεις των μειοψηφιών και στο Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμάτας που με παρεμβάσεις τους ζητούν την ανασκαφή και την ανάδειξη των αρχαίων.

Οσο και αν η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ήταν ξεκάθαρα και προκλητικά απορριπτική, η δημοτική αρχή και άλλες παρατάξεις των μειοψηφιών οφείλουν να τοποθετηθούν και να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, καθώς αφορά σημαντικό θέμα της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης.

Να υπενθυμίσουμε ότι τις τελευταίες μέρες, σε παρεμβάσεις τους:

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος σημείωσε: “Η δημοτική αρχή, στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής λύσης που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του έργου, οφείλει σε συνεργασία με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων να επιδιώξει: 1. Την αλλαγή της απόφασης του ΚΑΣ, ώστε να γίνει εφικτή η ανασκαφή σε ένα τουλάχιστον τμήμα της πλατείας, στο νοτιοανατολικό τμήμα αυτής. 2. Την τροποποίηση της υπάρχουσας μελέτης σύμφωνα με την προμελέτη του 2010 της εταιρείας «Σύνθεση και Ερευνα ΕΠΕ - Γ. Αλμπάνης - Ν. Φιντικάκης», η οποία προβλέπει δάπεδο από γυαλί στο σημείο της ανάδειξης των αρχαίων. 3. Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της ανασκαφής. 4. Την έγκριση της τροποποίησης της μελέτης και τη χρηματοδότηση της υλοποίησής της, είτε μέσα από την τρέχουσα εργολαβία με συμπληρωματική σύμβαση, είτε με νέα εργολαβία με τα χρήματα που θα προκύψουν από την έκπτωση που θα δοθεί στον τρέχοντα διαγωνισμό”.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης και ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος έκαναν “έκκληση έστω και την τελευταία στιγμή να σταματήσει η διαδικασία, να επανεξετάσει το Δημοτικό Συμβούλιο εξαντλητικά το θέμα και να καταλήξει σε κάθε πρόσφορη λύση που θα αναδεικνύει τις αρχαιότητες. Αναμένουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η συζήτηση και να προχωρήσει η ψήφιση του συγκεκριμένου αιτήματος”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή ζήτησε “την απόσυρση της προκήρυξης του έργου και τη διακοπή της διαδικασίας” κι επεσήμανε με ξεκάθαρο τρόπο: “Είναι απαραίτητος ο επανασχεδιασμός του έργου ώστε και να εντάσσεται σε έναν γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό του κέντρου της πόλης, αλλά και να περιλαμβάνει οπωσδήποτε την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων και τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού, καθώς θεωρούμε εξαιρετικά υψηλό το κόστος εκτέλεσης του έργου με αυτά τα χαρακτηριστικά”.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας σημείωσε πως “θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση τη συστράτευσή μας με όσους αγωνίζονται για να έρθει επιτέλους στο φως το απώτερο παρελθόν του τόπου μας. Μια τέτοια ενέργεια θα έχει πολλαπλές θετικές συνέπειες τόσο για την ευρύτερη περιοχή του ιστορικού θρησκευτικού κέντρου, όσο και για ολόκληρη την Καλαμάτα”.

Γ.Σ.