Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 13:08

Κέντρα φροντίδας ιδρύει ο Δήμος Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Κέντρα Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΗΦ) και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) προγραμματίζει να ιδρύσει και να λειτουργήσει ο Δήμος Καλαμάτας, με χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, που συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη στη 1 το μεσημέρι, πρόκειται να εγκρίνει την υποβολή προτάσεων για την ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της ίδρυσης και λειτουργίας ΚΔΗΦ για ΑΜΕΑ, προϋπολογισμού 1.647.944 ευρώ, και ΚΗΦΗ, προϋπολογισμού 898.432 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις:

1) Το Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες αποτελεί μονάδα ημερήσιας φροντίδας και παραμονής ατόμων που έχουν μόνιμες ή

προσωρινές βλάβες, ανικανότητες, αδυναμίες, αναπηρίες ή συνδυασμό των παραπάνω, που προέρχονται από φυσική, ψυχική ή νοητική ανεπάρκεια, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους προσφέροντας υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.

Το Κέντρο προβλέπεται να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει σε ισόγειο κτήριο ιδιοκτησίας της Μητρόπολης Μεσσηνίας, στην οδό Αγίου Γεωργίου 42.

Το έργο της ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, κόστους 1.440.000 ευρώ, περιλαμβάνει δύο ακόμα υποέργα: Διαμόρφωση χώρου για τη λειτουργία του Κέντρου, κόστους 170.000 ευρώ. Προμήθεια ειδών εξοπλισμού για τη λειτουργία του Κέντρου, 37.944 ευρώ.

Το Κέντρο Διημέρευσης (ΚΔΗΦ) θα παρέχει υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας και παραμονής σε άτομα µε αναπηρίες, οι οποίες περιλαμβάνουν: Τη μεταφορά των ωφελούμενων προς και από το Κέντρο, µε μεταφορικό μέσο του δικαιούχου. Τη διαμονή και τη διατροφή τους (πρόχειρο γεύµα). Το πρόγραµµα πράξεων ειδικής αγωγής που έχουν ανάγκη ανάλογα µε τις ανάγκες του κάθε ατόμου (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες και άλλα), βάσει του εξατοµικευµένου προγράµµατος του κάθε ωφελούμενου. Την παροχή ατομικής ή και ομαδικής άσκησης. Την εκπαίδευσή τους στην αυτοεξυπηρέτηση και την εκµάθηση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής. Τη δημιουργική απασχόλησή τους και δραστηριότητες κοινωνικοποίησής τους. Την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης, γνώσεων και δεξιοτήτων σε διάφορες θεματικές κατηγορίες (κηπουρική, ζαχαροπλαστική, εικαστικά, κοπτική - ραπτική, αργυροχρυσοχοΐα,

μεταλλοτεχνία κλπ.). Τη συµµετοχή σε προγράµµατα ψυχαγωγίας, πολιτισµού και

άθλησης. Την υλοποίηση δράσεων δικτύωσης και συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς / φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών κλπ.

2) Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων αφορά την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ.), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον, που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχει το ΚΗΦΗ θα εξατομικεύονται για κάθε ωφελούμενο και είναι: Ημερήσια φιλοξενία, παροχή πρόχειρου γεύματος καθημερινά, ιατρικός έλεγχος της υγείας των ωφελούμενων, παρακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής, συνταγογράφηση και προμήθεια φαρμάκων, μέτρηση ζωτικών σημείων, διασφάλιση ατομικής υγιεινής, δραστηριότητες κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης

Το Κέντρο προβλέπεται να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει στο ισόγειο του παλιού Δημαρχείου, στην οδό Θουκυδίδου 2 και Καμβύση.

Το έργο της ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κόστους 697.320 ευρώ, περιλαμβάνει δύο ακόμα υποέργα: Διαμόρφωση χώρου για τη λειτουργία του Κέντρου, κόστους 168.5000 ευρώ. Προμήθεια ειδών εξοπλισμού για τη λειτουργία του Κέντρου, 32.612 ευρώ.

Γ.Σ.