Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2020 07:56

Διαπιστώσεις στη συνεδρίαση του ΣΤΟ για τις πλημμύρες: Δεν υπάρχει καθαρισμός σε όλα τα ρέματα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Διαπιστώσεις στη συνεδρίαση του ΣΤΟ για τις πλημμύρες: Δεν υπάρχει καθαρισμός σε όλα τα ρέματα (βίντεο)

“Eίναι τόσο μεγάλο το δίκτυο και μικροί οι πόροι, που είναι δύσκολο να επέμβουμε σ’ όλα τα ρέματα” επεσήμανε χθες, στο ΣΤΟ του Δήμου Καλαμάτας, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Τάκης Τζαβάρας.

Και ζήτησε από το δήμο να συνεχίσει να βοηθάει την Π.Ε. που είναι αρμόδια για τα ρέματα, στον καθαρισμό τους μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Παρατήρησε δε ότι “πρέπει όχι μόνο να καταγράψουμε, αλλά να ιεραρχήσουμε τα ρέματα, για να δούμε πού υπάρχει επείγουσα ανάγκη για να επέμβουμε”.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι δεν έχει έρθει ακόμα η εγκύκλιος για τα θέματα πλημμυρών και χιονοπτώσεων, αλλά συγκάλεσε το Συντονιστικό τόσο νωρίς επειδή είχαμε τις φονικές πλημμύρες στις 7 Σεπτεμβρίου 2016. Επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας του δήμου με τη ΔΕΥΑΚ και την Περιφερειακή Ενότητα, για να καταγραφούν τα ρέματα και οι καθαρισμοί που απαιτούνται, ακόμα και στα κλειστά. Είπε ότι “ο δήμος έχει μηχανήματα και αν χρειαστεί θα μισθώσει κι άλλα” και εκτίμησε πως “μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα μέσα από τη συνεργασία”.

Ενημέρωσε για τα δύο αντιπλημμυρικά έργα, α’ και β’ φάση, από τη Θουρία έως το Ασπρόχωμα, τα οποία στόχος είναι να εξελιχθούν μέσα στο 2021, καθώς και για το αντιπλημμυρικό της Παναγίτσας για το οποίο απαιτείται η οριοθέτηση του Νέδοντα. Είπε ότι το αντιπλημμυρικό στο Νησάκι προχωράει κανονικά, ενώ επεσήμανε ότι το έργο του “Μορέα” 102 εκ. ευρώ θα δώσει την ολοκληρωμένη προσέγγιση αντιπλημμυρικής θωράκισης του δήμου.

O εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας είπε ότι είναι γνωστές οι επικίνδυνες περιοχές για πλημμύρες στην πόλη και στα χωριά, και ζήτησε να γίνουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για να αποτραπούν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Μιχάλης Βασιλειάδης ενημέρωσε ότι έχουν ξεκινήσει να καθαρίζουν τις σχάρες και παρατήρησε πως θα εντείνουν τις εργασίες οπότε μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν καθαριστεί όλα τα φρεάτια.

Ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας μίλησε για τα μπαζώματα από αδρανή υλικά στα ρέματα σ’ όλο το νομό, επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό έχει γίνει μάστιγα. Αναφέρθηκε σε κλαδέματα και λιόκλαρα που ρίχνονται στα ρέματα, σε εργολάβους της ΔΕΗ που κλαδεύουν επικίνδυνα για το δίκτυο της επιχείρησης δέντρα και δεν απομακρύνουν τα κλαδέματα, σε υπολείμματα καθαρισμών που εναποτίθενται δίπλα στα ρέματα, και ζήτησε οι καθαρισμοί μεγάλων ρεμάτων να γίνονται μετά από μελέτη.

Ο εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας ΟΑΚ 4Χ4 Κώστας Βλαχονικολός ζήτησε να υπάρξει έγκαιρη ειδοποίηση από το 112 σε περίπτωση πρόβλεψης πλημμύρας, για να μην πνιγεί ο κόσμος την ώρα που κοιμάται, όπως έγινε το Σεπτέμβριο του 2016.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας χαρακτήρισε την Καλαμάτα πόλη των ρεμάτων, λέγοντας ότι έχει φτιαχτεί πάνω σε ρέματα. Αναφέρθηκε σε εγκιβωτισμένα ρέματα που έχουν χρόνια να καθαριστούν και σε ρέματα - λεκάνες εισροής στον περιφερειακό και σε δρόμους.

Η υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μόρφω Κουκούλη είπε ότι “όταν υπάρχει ενημέρωση για υψηλή επικινδυνότητα, η κινητοποίηση είναι πλήρης”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER