Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 12:33

Σημαντική εξέλιξη για τα αρχαία της Υπαπαντής: Απόφαση για γεωφυσική διασκόπηση της περιοχής από το ΕΜΠ

Γράφτηκε από την
Σημαντική εξέλιξη για τα αρχαία της Υπαπαντής: Απόφαση για γεωφυσική διασκόπηση της περιοχής από το ΕΜΠ

Σημαντική εξέλιξη γύρω από το πολυσυζητημένο θέμα των τελευταίων ημερών στην Καλαμάτα με τα αρχαία στην πλατεία Υπαπαντής και στην γύρω περιοχή.

Όπως έκανε γνωστό με  ανάρτησή του στην ομάδα "Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής" ο Ηλίας Μπιτσάνης, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, συνοδευόμενος από τον Βασίλη Μιχαλακέα, ενημερώθηκαν, ότι μέχρι τα μέσα του μήνα αναμένεται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Καλαμάτας με τη Σχολή Μεταλλειολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για γεωφυσική διασκόπηση όλης της πλατείας και των γύρω δρόμων.

Αναλυτικά η ανάρτηση: 

"Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να κάνουμε γνωστό ότι από το Δήμο Καλαμάτας δρομολογήθηκε πλέον η διαδικασία ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής. Σήμερα το πρωί από την ομάδα ο Ηλίας Μπιτσάνης και ο Βασίλης Μιχαλακέας συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, από τον οποίο ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις. Οπως μας πληροφόρησε υπάρχει συμφωνία με τη Σχολή Μεταλλειολόγων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου προκειμένου άμεσα να γίνει γεωφυσική διασκόπηση όλης της πλατείας και των γύρω δρόμων (προτείναμε να προστεθεί και η Φραγκόλιμνα). Το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί σχετική προγραμματική σύμβαση και μέσα στο Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι εργασίες που αναμένεται να δώσουν σύντομα αποτελέσματα. Αυτά θα αποτελέσουν και το "νέο" που είναι το ζητούμενο για την επανεξέταση του θέματος.

Η σχετική συμφωνία επήλθε την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία σημειώθηκε μια ακόμη σημαντική εξέλιξη: Σε απάντηση νεότερης επιστολής του δημάρχου προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έφθασε επιστολή της διευθύντριας της αρμόδιας υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία η αρχαιολογική διερεύνηση πριν την ανάπλαση κρίνεται σκόπιμη από το υπουργείο και είναι συμβατή με τις επιδιώξεις του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπλασης που χρηματοδοτεί το έργο. Επιπλέον ο κ. Βασιλόπουλος έκανε γνωστό ότι είναι δυνατόν να υπάρξει μια πρώτη μελέτη μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ώστε το έργο ανάδειξης των αρχαιοτήτων να μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Η μελέτη ανάδειξης θα γίνει με βάση τα ευρήματα της γεωφυσικής διασκόπησης. Εκφράζοντας ικανοποίηση για τις εξελίξεις, ευχαριστούμε θερμά όλους εκείνους οι οποίοι με τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια και την κατανόηση της σημασίας της, με επιμονή αλλά και μέσα από σημαντικές υπερβάσεις, συνέβαλαν έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε να μιλάμε για μια νέα αφετηρία εξέτασης και αντιμετώπισης του θέματος με θετική προοπτική. Θα είμαστε πάντα εδώ για να πληροφορούμε σχετικά με τις εξελίξεις και να συμβάλουμε στο μέτρο του δυνατού στη γνωριμία με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την αρχαιότητα..."

 


NEWSLETTER