Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 12:32

Μεσσήνη: Η κόντρα για την ΚΕΑΔΗΜ έφερε ανεξαρτητοποίηση Δουρούμη

Γράφτηκε από τον

Στη δήλωση ανεξαρτητοποίησης του συμβούλου της δημοτικής αρχής Μανώλη Δουρούμη οδήγησε η γεμάτη ένταση και αντιπαραθέσεις συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, προχθές το βράδυ, για την εντολή πληρωμής 2.417 ευρώ στον πρόεδρο της ΚΕΑΔΗΜ, σύμβουλο Γιώργο Δαβίλλα.

Κατά τη συζήτηση κι ενώ υπήρξαν αιχμές για ατασθαλίες στην ΚΕΑΔΗΜ επί προηγούμενης δημοτικής αρχής, με πρόεδρο τη Γεωργία Παναγοπούλου, ο τέως δήμαρχος και νυν ανεξάρτητος σύμβουλος Γιώργος Τσώνης προκάλεσε τον δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο να μην περιμένουν το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου από τους ορκωτούς, αλλά να προσφύγουν στον εισαγγελέα.
Στη συνεδρίαση η δημοτική αρχή δεν δέχθηκε να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση του Μαν. Δουρούμη το Συμβούλιο να ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων και προκάλεσε τον ανεξάρτητο πλέον σύμβουλο να το φέρουν ως θέμα στο ερχόμενο Συμβούλιο με το 1/3 των υπογραφών των συμβούλων.
Οι σύμβουλοι της μειοψηφίας και ο Μαν. Δουρούμης ανέφεραν ότι η πληρωμή του Γ. Δαβίλλα δεν ήταν νόμιμη και ηθική, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει πως ο πρόεδρος θα πληρωθεί μετά την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου που διενεργείται στην εταιρεία από ορκωτούς, για τα πεπραγμένα της διοίκησης της προηγούμενης δημοτικής αρχής, και αφού το επιτρέψει η οικονομική της κατάσταση.
Ο κ. Δαβίλλας και ο δήμαρχος απάντησαν ότι η πληρωμή ήταν και νόμιμη και ηθική, καθώς ο πρόεδρος πήρε μέρος των πολλών εξόδων του, αφού πρώτα πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι.

Αναλυτικά, η συζήτηση προκλήθηκε μετά από ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκου Κοτταρίδη και ενώ από την αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ Γ. Δαβίλλας ήθελε να απαντήσει επί προσωπικού που είχε προκύψει κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, από την οποία απουσίαζε.
Ο Ν. Κοτταρίδης είπε ότι ο δήμος εξέδωσε εντολή 2.417 ευρώ για την αποζημίωση του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Εκανε λόγο για την ηθική και νομική διάσταση του θέματος, καθώς υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, η πληρωμή έγινε χωρίς έγκριση απολογισμού και με αυτήν παραβιάζεται προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος θα πληρωθεί μετά την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου της ΚΕΑΔΗΜ και αφού το επιτρέψει η οικονομική της κατάσταση. Ο κ. Κοτταρίδης ρώτησε το δήμαρχο αν θα επιστρέψει τα χρήματα ο κ. Δαβίλλας και αν ο ίδιος θα προβεί σε αποκατάσταση της νομιμότητας.
Ο δήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος απάντησε “έλεος και λίγο σεβασμό” και μεταξύ άλλων παρατήρησε: “Θα έπρεπε να πείτε και ένα μπράβο που έλυσε το πρόβλημα και πληρώθηκαν τα άτομα του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Με νομοθετική ρύθμιση σώσαμε τη χαμένη χρηματοδότηση για τους άλλους 2 εργαζόμενους. Εχει γίνει μεγάλο έργο από την ΚΕΑΔΗΜ, εξυπηρετούμε 160 άτομα”.
Ανέφερε, ακόμα, επικεντρώνοντας στην προσφορά του κ. Δαβίλλα, ότι η Μεσσήνη ήταν από τις πιο όμορφα στολισμένα πόλεις τα Χριστούγεννα και πως λίγες και ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις έγιναν το καλοκαίρι, και με τη συμβολή του κ. Δαβίλλα.
Διευκρίνισε ότι “είναι τα έξοδα παράστασης που έχει κάνει” και πρόσθεσε πως “είναι ηθικό να τον έχουμε να δουλεύει για την επιτυχία του Πολιτιστικού Καλοκαιριού και μετά να του λέμε κάτσε στην άκρη και βάλε και τις βενζίνες από την τσέπη σου; Εχει δεχθεί μπούλινγκ απαράδεκτο. Χαίρει το σεβασμό όλων, και των αντιπάλων και του κόσμου”.
Ο Ν. Κοτταρίδης εξήγησε ότι “για τη συγκεκριμένη πράξη είναι η ένστασή μας, όχι για τον άνθρωπο”.
Ο σύμβουλος της δημοτικής αρχής Μανώλης Δουρούμης που το τελευταίο διάστημα διατηρεί κριτική στάση απέναντι στην παράταξή του είπε ότι “δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήταν νόμιμη η πληρωμή. Είναι και μη ηθική, υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι 2 χρόνια” και πρόσθεσε: “Είναι μη νόμιμη η εντολή, η δαπάνη. Είναι παράνομη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΑΔΗΜ. Λυπάμαι για τον δήμαρχο που πρέπει να καλύψει μία μη νόμιμη δαπάνη”. Πρότεινε να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο να επιστρέψει ο κ. Δαβίλλας τα χρήματα και δήλωσε πως θα συνεχίσει και θα καταθέσει αρμοδίως την απόφαση του Δ.Σ.
Ο δήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος απάντησε ότι “είναι νόμιμη απόφαση. Είναι απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΑΔΗΜ που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο άνθρωπος αυτός δεν είναι λεμονόκουπα, να τον στύβουμε και μετά να τον πετάμε”.
Ο σύμβουλος της δημοτικής αρχής Γιώργος Στραβόλαιμος ανέφερε ότι “ο κ. Δαβίλλας έχει δίκιο, έχει με το μέρος του το νόμο. Αφού δουλεύει θα πληρωθεί, δεν κλέβει”.
Ο σύμβουλος της δημοτικής αρχής Γιάννης Μπρατσιάκος έκανε λόγο για μικροψυχία και μικρότητα και είπε ότι “ο κ. Δαβίλλας έχει καταξοδευτεί, πήρε τις βενζίνες του. Αυτά τα θέματα είναι σοβαρά και ηθικά”.

“ΠΗΡΑ 3 ΜΗΝΕΣ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΟΥ”
Απαντώντας, ο Γιώργος Δαβίλλας στάθηκε στο γεγονός ότι την περασμένη φορά την καταγγελία την έκανε ο Μαν. Δουρούμης, με τον οποίο είναι και στην ίδια παράταξη. Δήλωσε ότι “αιφνιδιάστηκα που το έθεσε ο κ. Δουρούμης”, αναφέρθηκε σε δημοσίευμα σε ιστοσελίδα “που μ’ έλεγε ανέντιμο” και ανέφερε πως “είναι ο άνθρωπος που τον τιμώ”. Διάβασε ΦΕΚ που προβλέπει την αποζημίωση προέδρου, αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΑΔΗΜ και πρόσθεσε: “Το Δ.Σ. ψήφισε ότι δικαιούμαι και ψηφίσατε κι εσείς. Πέρασε από έλεγχο νομιμότητας. Πληρώθηκα όταν λύσαμε την καυτή πατάτα της μη πληρωμής εργαζομένων”.
Είπε ότι “τα παιδιά που είναι απλήρωτα θα πληρωθούν” και συμπλήρωσε πως “πήρα 3 μήνες τα έξοδά μου. Είναι 29 χιλιόμετρα το χωριό μου. Τα βασικά μου έξοδα, τα έξοδα παράστασης πήρα. Οσονούπω θα βγει το πόρισμα των ορκωτών, διαχειρίστηκα το πρόβλημα, και αντί να μου λέτε μπράβο...”.
Επικρίνοντας την κ. Παναγοπούλου χωρίς να την κατονομάσει, είπε ότι “έσπασε και τη ρύθμιση του ΙΚΑ για να παίρνει τα χρήματά της η προηγούμενη κυρία”.
Στη συνέχεια έκανε επίθεση φιλίας στον Μαν. Δουρούμη, λέγοντας “εσύ μου έστειλες λάσπη, σου στέλνω αγάπη”. Τον προέτρεψε “να βγει από την αιθαλομίχλη του εαυτού του” και δήλωσε πως “σαν άνθρωπο θα σ’ αγαπώ και θα σε εκτιμώ”.
Απευθυνόμενος στον Ν. Κοτταρίδη είπε: “Δεν ξέρετε πού τα είχε κάνει θάλασσα η κυρία; Δεν το περίμενα από σας”.
Ο ανεξάρτητος σύμβουλος - τέως δήμαρχος Γ. Τσώνης συμφώνησε με τον Μανώλη Δουρούμη, δήλωσε ότι “δεν υπερασπίζομαι καμία κυρία Παναγοπούλου” και πρόσθεσε: “Ξεχάσατε ότι δεν υπήρχε γαλόνι για να βάλουμε βενζίνη στα αυτοκίνητα. Είχα πάει 15 φορές, επικαλούμαι τον κ. Καλογερόπουλο (πρόεδρο τότε της ΕΕΤΑΑ), κλαίγαμε για λεφτά”. Και προκάλεσε τον δήμαρχο, “όταν έχετε διαπιστώσει τέτοιες ατασθαλίες, μην περιμένετε τον ορκωτό λογιστή, πηγαίνετε στον εισαγγελέα να τελειώνουμε”.
Περνώντας στην αντεπίθεση, ο δήμαρχος είπε ότι “το 2015 και το 2016, για ένα μήνα κάθε χρόνου, οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο σπίτι» έμειναν απλήρωτοι. Και δεν προβλέπεται να πάρουν χρήματα με νομοθετική ρύθμιση. Τότε πληρώθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ κι έμειναν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι”. Και απευθυνόμενος στον κ. Τσώνη και στον κ. Κοτταρίδη, είπε “δώστε απάντηση και απολογηθείτε”.

“ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΘΑ ΖΗΤΗΣΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ”
Ο Μαν. Δουρούμης ξεκαθάρισε ότι “αν η Οικονομική και η Νομική Υπηρεσία πουν ότι είναι νόμιμη η απόφαση, θα σας ζητήσω συγγνώμη”. Κι έκανε λόγο για οικονομικές ζημιές 500.000 ευρώ της ΚΕΑΔΗΜ και ταμειακό έλλειμμα 90.000 ευρώ.
Την ώρα που ο πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Φύκιρης πήγε να φέρει την πρόταση του Μαν. Δουρούμη για επιστροφή των χρημάτων από τον κ. Δαβίλλα σε ψηφοφορία, παρενέβη ο αντιδήμαρχος Τάσος Παπαγεωργίου και είπε πως “είναι αδιανόητο να συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τώρα, ένα τόσο σοβαρό θέμα”.
Τότε ο πρόεδρος απέρριψε το αίτημα, σε συμφωνία με τον δήμαρχο, και είπε στον κ. Δουρούμη και στη μειοψηφία, “να έχετε το 1/3 των υπογραφών του Συμβουλίου, όπως προβλέπεται, για να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο”.
Αντιδρώντας, ο Μαν. Δουρούμης δήλωσε ότι “λυπάμαι πολύ που ανήκα σ’ αυτή την παράταξη. Από σήμερα είμαι ανεξάρτητος”.
Κλείνοντας, ο δήμαρχος είπε ότι “έψαχνε διέξοδο ο συνάδελφος” και δήλωσε πως “δεν δέχομαι καμία κουβέντα στην ηθική και στη συγκέντρωση της παράταξης. Ο ρόλος μας είναι να λύνουμε προβλήματα”. Αφού ανέφερε ότι “έκανε την επιλογή του” και πως “κι εμείς του δίναμε το δικαίωμα να τοποθετείται ελεύθερα”, του ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Γ.Σ.