Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 11:20

Μαρινάκης: “Ανταποκριθήκαμε επιτυχώς στην πανδημία του Covid-19”

Γράφτηκε από τον
Μαρινάκης: “Ανταποκριθήκαμε επιτυχώς στην πανδημία του Covid-19”

“Τα κοινωνικά ζητήματα αποτελούν την προμετωπίδα της δημοτικής αρχής Καλαμάτας, κάτι που στην πράξη μεταξύ άλλων επιβεβαιώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης”, παρατήρησε χθες ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Διοικητικών Υπηρεσιών Σαράντος Μαρινάκης.

Κάνοντας τον απολογισμό του πρώτου χρόνου της δημοτικής θητείας που “στιγματίστηκε” από την πανδημία του κορονοϊού, είπε ότι “ο δήμος επιτυχώς και άμεσα ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις που οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας του Covid-19 επέβαλαν, τόσο με την ίδρυση και λειτουργία πρότυπου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης, όσο και με την ενίσχυση της παροχής βοήθειας προς ασθενείς οικονομικά οικογένειες και μεμονωμένους πολίτες”. Αναφορά υπήρξε και στη σημαντική βοήθεια από ιδιώτες και επιχειρηματίες της περιοχής, προς ενίσχυση των δημοτικών κοινωνικών δομών.
Ενδεικτικά ανέφερε τις εξής δράσεις: Διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε 350 οικογένειες (Μάρτιο έως Μάιο 2020). Διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον. Καταγραφή των Ρομά του δήμου που διαμένουν εντός ή έκτος καταυλισμών. Διανομή στους Ρομά τη Μεγάλη Εβδομάδα ειδών διατροφής και ειδών υγιεινής και καθαρότητας. Διανομή συσσιτίου κατ’ οίκον σε 90 άτομα καθημερινά και σε αργίες και γιορτές. Ψυχολογική υποστήριξη με τηλεδιάσκεψη από το Κέντρο Συμβουλευτικής σε γυναίκες που είχαν υποστεί ψυχολογική και σωματική βία (αύξηση των κρουσμάτων λόγω του εγκλεισμού). Ψυχολογική υποστήριξη με τηλεδιάσκεψη σε οποιονδήποτε είχε ανάγκη από τους ψυχολόγους του Κέντρου Κοινότητας και του ΚΔΑΠ ΜΕΑ σε συνεργασία με το Συντονιστικό Κέντρο. Απασχόληση των παιδιών από τους εκπαιδευτικούς των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα με βίντεο (παραμύθια, κατασκευές και κατά περίσταση θεματολογία: πανδημία, 25η Μαρτίου, άνοιξη, Πάσχα κ.ά.).
Ακόμα, ανέφερε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Κέντρου Κοινότητας Νομού Μεσσηνίας, η κεντρική δομή που αναφέρεται στους πολίτες του Δήμου Καλαμάτας για την περίοδο από Σεπτέμβριο 2019 μέχρι και Αύγουστο 2020, εξυπηρετήθηκαν συνολικά 3.944 πολίτες με ποικίλα αιτήματα.

503 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
Ενημέρωση δόθηκε και για το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας. Το Κέντρο έχει εξυπηρετήσει συνολικά 503 ωφελούμενες, θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων και των δύο προγραμματικών περιόδων (ΕΣΠΑ 1 και ΕΣΠΑ 2). Οσον αφορά στο τελευταίο έτος και συγκεκριμένα για την περίοδο Σεπτέμβριος του 2019 έως και σήμερα, το Κέντρο εξυπηρέτησε 76 νέες ωφελούμενες, 317 συνεχιζόμενες από προηγούμενους μήνες και 29 παλαιές που επανήλθαν στη συμβουλευτική διαδικασία.
Επίσης, ενημέρωσε ότι κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι σήμερα: Μέσω της υλοποίησης του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”, καλύφθηκαν οι βασικές ανάγκες κοινωνικής φροντίδας για την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση των ηλικιωμένων συνολικά 100 ωφελουμένων. Υλοποιήθηκε πρόγραμμα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος για τη στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, μέσω του οποίου εξετάστηκαν 19 αιτήματα δημοτών. Στο Δημοτικό Ιατρείο εξυπηρετήθηκαν (ιατρικές υπηρεσίες και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας), 320 άτομα, τα οποία ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες της πόλης, καθώς και κάτοικοι ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών σε συνεργασία με τους εργαζόμενους του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”. 500 περίπου άτομα εξυπηρετήθηκαν από το Δημοτικό Φαρμακείο.
Οσον αφορά τα Δημοτικά Μαγειρεία και το Δημοτικό Παντοπωλείο είπε: Μέσα στην περίοδο του κορονοϊού λειτούργησαν τα Δημοτικά Μαγειρεία, όπου εκεί παρασκευάζονται και προσφέρονται καθημερινά 100 μερίδες φαγητού από το νεοπροσληφθέν προσωπικό. Εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν, υπάρχει δυνατότητα τετραπλασιασμού των μερίδων. Λειτούργησε το Δημοτικό Παντοπωλείο με διανομή στους δικαιούχους, ειδών διατροφής και ρούχων.
Κλείνοντας τον απολογισμό του, ο κ. Μαρινάκης, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό για την ίδρυση νέων βρεφικών τμημάτων και κυρίως στην ίδρυση και λειτουργία (έχουν υποβληθεί οι σχετικές προτάσεις) του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και του Κέντρου Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Σαρ. Μαρινάκης είπε ότι φέτος στους παιδικούς σταθμούς θα ικανοποιηθούν όλα τα νήπια, όμως επεσήμανε πως δεν θα ικανοποιηθούν όλα τα βρέφη, γι’ αυτό χρειάζεται αύξηση των βρεφικών τμημάτων.
Για τα ΚΔΑΠ αναγνώρισε ότι είναι διπλάσιες οι αιτήσεις σε σχέση με τα βάουτσερ που έχουν εγκριθεί και είπε πως ειδικότερες ανακοινώσεις θα κάνει ο δήμαρχος.
Για τη δημιουργία υπνωτηρίου είπε ότι αναμένουν την έκδοση πρόσκλησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για ένταξη στο ΕΣΠΑ και ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι ξενοδοχείο, αλλά χώρος για λίγες διανυκτερεύσεις.
Είπε ότι υπάρχει αύξηση, όχι μεγάλη, στα άτομα που χρήζουν οικονομικής ενίσχυσης, κάνοντας λόγο για ειδικές κι εξαιρετικές περιπτώσεις, για άτομα οικονομικά αδύναμα και με προβλήματα υγείας.
Για τον καταυλισμό Ρομά στην Αγία Τριάδα είπε ότι δεν μπορούν να πάρουν νερό από τη ΔΕΥΑΚ, γιατί δεν έχουν εγκατασταθεί νόμιμα.
Γ.Σ.

 


NEWSLETTER