Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 09:50

Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται για ιστορική απόφαση: Ωρα συναίνεσης για τα αρχαία της Υπαπαντής

Γράφτηκε από την
Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται για ιστορική απόφαση: Ωρα συναίνεσης για τα αρχαία της Υπαπαντής

Με τη συμμετοχή αρχαιολόγων, μελετητών, καθώς και εκπροσώπου της διαδικτυακής ομάδας "Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής", αλλά απόντος του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας θα συζητήσει σήμερα το βράδυ το μείζον θέμα της ανάδειξης των αρχαίων στην πλατεία της Υπαπαντής


Η συνεδρίαση θα γίνει στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” στις 8 το βράδυ, κεκλεισμένων των θυρών λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. Εκτός από τον κ. Θέμελη έχουν προσκληθεί επίσης από τη δημοτική αρχή -όπως άλλωστε είχαν ζητήσει οι 20 σύμβουλοι των μειοψηφιών που με τις υπογραφές τους προώθησαν τη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο-, η διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, ο εκπρόσωπος του μελετητικού γραφείου που συνέταξε τη μελέτη ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας (Γ’ φάση - πλ. Υπαπαντής) αρχιτέκτονας Γιώργος Αλμπάνης, καθώς και ένας εκπρόσωπος της διαδικτυακής κίνησης υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής.
Η πρόσκληση των ειδικών επιβεβαιώνει την προοπτική της συναίνεσης και της κοινής δράσης στο μείζον θέμα των αρχαίων στην πλατεία της Υπαπαντής.
Κινητικότητα για το θέμα των αρχαίων υπάρχει και από την πλευρά της δημοτικής αρχής, καθώς ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος έχει ενημερώσει ότι ο δήμος έχει έρθει σε συμφωνία με τη Σχολή Μεταλλειολόγων του ΕΜΠ και άμεσα θα υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί γεωφυσική διασκόπηση της πλατείας Υπαπαντής και των δρόμων γύρω απ’ αυτήν. Την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης πρόκειται να εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου την ερχόμενη Τετάρτη.
Να υπενθυμίσουμε ότι με την εισήγησή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο οι 20 σύμβουλοι προτείνουν:
“Το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει τη βούλησή του για την άμεση ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε κατάχωση στο χώρο της πλατείας Υπαπαντής, ως αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής συνέχειας της πόλης.
Ο Δήμος Καλαμάτας ν’ αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες και να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνέργειες, προκειμένου να υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν ο φάκελος με το αίτημα αλλαγής της απόφασης του ΚΑΣ (2011), ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των ανασκαφών και η ανάδειξη των ευρημάτων.
Να δεσμευθεί ο Δήμος Καλαμάτας να χρηματοδοτήσει στο μέτρο των δυνάμεών του τις ανασκαφές και να κινητοποιηθεί για την εξασφάλιση των επιπλέον απαιτούμενων πιστώσεων για τη γρήγορη και ολοκληρωμένη υλοποίησή τους”.

Απών ο Θέμελης με ερωτηματικά

Με αιχμές για τα σκοτάδια στον επικίνδυνο δρόμο της Αρχαίας Μεσσήνης, αλλά και με ερωτηματικά για την αναγκαιότητα της σύμβασης με το ΕΜΠ, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης δηλώνει ότι δεν θα παραστεί στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για την ανάδειξη των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής.
Ο κ. Θέμελης, ο οποίος έχει προσκληθεί στη συνεδρίαση του Σώματος ως επικεφαλής του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη αλλά και επίτιμος δημότης Καλαμάτας, υπενθυμίζει ότι έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της αποκάλυψης των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής και υπογραμμίζει ότι "την ανασκαφή θα διενεργήσει η αρμόδια κρατική υπηρεσία, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τα στελέχη της. Από την πλευρά μου, μόνο συμβουλές δύναμαι να παράσχω εφόσον μου ζητηθούν".
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Θέμελη:
"Ευχαριστώ θερμά τον αγαπητό δήμαρχο Καλαμάτας για την ευγενική πρόσκλησή του να παραστώ σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας τη Δευτέρα το βράδυ, προκειμένου να εκφράσω την άποψή μου για τα αρχαία στην πλατεία της Υπαπαντής. Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να είμαι παρών, γιατί αποφεύγω να οδηγώ τη νύχτα σε επικίνδυνους ανεπαρκώς φωτισμένους δρόμους που οδηγούν στην κατοικία μου στο χωριό Μαυρομμάτι Ιθώμης (νυν Αρχαία Μεσσήνη). Αλλωστε έχω εκφράσει δημοσία την άποψή μου για την αναγκαιότητα ανασκαφικής έρευνας στην εν λόγω πλατεία, για την αποκάλυψη των αρχαιοτήτων, τη συστηματική ανασκαφή και την ανάδειξή τους σε περίπτωση που εφαρμοστεί η μελέτη αναμόρφωσης της πλατείας. Την ανασκαφή θα διενεργήσει η αρμόδια κρατική υπηρεσία, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τα στελέχη της. Από την πλευρά μου μόνο συμβουλές δύναμαι να παράσχω εφόσον μου ζητηθούν.
Υπογραμμίζω επ' ευκαιρία και το εξής: Εφόσον συγκαλείται σύσκεψη για το θέμα των αρχαίων της Υπαπαντής, γιατί σπεύδετε να αναθέσετε γεωφυσική, όπως την αποκαλείτε, διασκόπηση στην πλατεία, σε Τμήμα Μεταλλειολόγων(;) του ΕΜΠ, χωρίς να εξηγήσετε την αναγκαιότητα, τη σκοπιμότητα της έρευνας αυτής και χωρίς να πάρετε προηγουμένως τη γνώμη όλων των αρχαιολόγων που καλείτε στη σύσκεψη;".


NEWSLETTER