Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 20:01

Αποφασισμένος ο Λεβεντάκης να γκρεμίσει μάντρες στα Φιλιατρά

Γράφτηκε από τον
Αποφασισμένος ο Λεβεντάκης να γκρεμίσει μάντρες στα Φιλιατρά

Σε μείζον ζήτημα για την πόλη των Φιλιατρών έχει εξελιχθεί η απόφαση για κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών (μαντρότοιχων) στα Φιλιατρά, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δημάρχου Τριφυλίας Γιώργου Λεβεντάκη.

Όπως σημειώνει μάλιστα, οι αποφάσεις έχουν παρθεί από τις υπηρεσίες και παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί ο ίδιος δεν μπορεί να παρέμβει γιατί θα ήταν αθέμιτο και θα στηρίξει τη λύση που προτείνουν ως νόμιμη οι υπηρεσίες.
Αναλυτικά ο κ. Λεβεντάκης αναφέρει: «Τον τελευταίο καιρό έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα στην πόλη των Φιλιατρών η απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών επί της οδού Χαρ. Τρικούπη στα Φιλιατρά. Μετά και από πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, οφείλω να σας ενημερώσω για την αλήθεια των γεγονότων. Επειτα από έλεγχο - αυτοψία που διενήργησε η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Τριφυλίας μετά από καταγγελίες όμορων ιδιοκτητών, διαπίστωσε ότι υφίστανται παράνομες και αυθαίρετες κατασκευές (μαντρότοιχοι) επί της ανωτέρω οδού. Ως όφειλε η υπηρεσία (σημειώνω ότι μόνη αρμόδια προς τούτο είναι η Υπηρεσία Δόμησης), εξέδωσε διαπιστωτική πράξη για κατεδάφιση των ανωτέρω κατασκευών, καθώς δεν υπήρχε εναλλακτική λύση νομιμοποίησης των υπαρχουσών κατασκευών. Η ανωτέρω απόφαση διαβιβάστηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, η οποία και εξέδωσε την με αριθμό 128821/02-09-2020 απόφαση κατεδάφισης. Και πάλι επισημαίνω ότι διαδικαστικά οι μόνες αρμόδιες υπηρεσίες για τη λήψη απόφασης κατεδάφισης είναι η ΥΔΟΜ Τριφυλίας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου. Εγώ ως δήμαρχος σε κανένα στάδιο της διαδικασίας δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία ότι μπορώ να εμπλακώ. Σε ένα καθαρά υπηρεσιακό ζήτημα δεν μπορούσα, ούτε άλλωστε ήθελα, να έχω αθέμιτη συμμετοχή. Προς κάθε κατεύθυνση διεμήνυσα ότι δεν προτίθεμαι να δώσω πολιτική λύση κατά παρέκκλιση της νομιμότητας. Οποιαδήποτε λύση προτεινόταν από τις υπηρεσίες ως η νόμιμη, θα είχε τη στήριξή μου. Παρά τις αφόρητες πιέσεις που δέχτηκα, κράτησα απαρέγκλιτα αυτή τη στάση μέχρι τέλους. Είμαι στη θέση αυτή γιατί εσείς με εμπιστευτήκατε, για να διαφυλάξω και να εφαρμόσω τη νομιμότητα. Η απόφαση για κατεδάφιση, όπως άλλωστε προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, υπηρετεί τη νομιμότητα και εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Δεν ανέλαβα καθήκοντα ως δήμαρχος για να αυθαιρετήσω ούτε για να εξυπηρετήσω συμφέροντα φίλων. Η απόφαση για κατεδάφιση ήταν απόφαση των υπηρεσιών, ύστερα από έλεγχο που διενέργησαν. Δεν μπορούσα και δεν ήθελα να παρέμβω προκειμένου να μην γίνουν τα νόμιμα. Για τη στάση μου αυτή είμαι περήφανος και την υποστηρίζω μέχρι και σήμερα. Ακόμα και αν η εξέλιξη αυτή πίκρανε συμπατριώτες μου, γνωρίζω ότι αργά ή γρήγορα θα καταλάβουν ότι όταν οι θεσμοί υπηρετούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα όλοι στο τέλος είναι κερδισμένοι. Με τη στάση μου αυτή στέλνω και ένα μήνυμα προς όλους. Με πράξεις αποδεικνύω ότι δεν υποχωρώ σε πιέσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την εφαρμογή της νομιμότητας.
Μετά την άσκηση ένδικων μέσων από θιγόμενο πολίτη, ζήτησα να παγώσουν οι διαδικασίες εκτέλεσης της ανωτέρω απόφασης μέχρις ότου αποφανθεί και η Δικαιοσύνη. Σεβόμενος την αρχή της χρηστής διοίκησης και της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών ενώπιον του φυσικού δικαστή, ζήτησα την αναβολή της κατεδάφισης για λίγες μέρες μέχρι την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο. Σε κάθε περίπτωση θα εφαρμόσω τα νόμιμα».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER