Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 12:42

Τριφυλία: Παρέμβαση Κατρίτση για σύνδεσμο ύδρευσης "Καπετάν Τέλλος Αγρας"

Γράφτηκε από την
Τριφυλία: Παρέμβαση Κατρίτση για σύνδεσμο ύδρευσης "Καπετάν Τέλλος Αγρας"

Τι γίνεται τελικά με το Σύνδεσμο Υδρευσης «Καπετάν Τέλλος Αγρας» αναρωτιέται με παρέμβασή του ο πρώην δήμαρχος Γαργαλιάνων Ακης Κατρίτσης. Εκφράζει τις ενστάσεις του σχετικά με την αναγκαιότητα κάποιων μελετών για την αντικατάσταση του αγωγού μεταφοράς, όπως και με το ότι σταματά στους Γαργαλιάνους και δεν συνεχίζει και για τις υπόλοιπες τοπικές κοινότητες.

Σχολιάζοντας δε την απόφαση του συνδέσμου για την προμήθεια μεταλλικών δεξαμενών τονίζει: «Αν δεν εμπαίζεται η λογική μας τότε πρόκειται για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίτσης αναφέρει:

«Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθώ (στα τοπικά sites και στο «Διαύγεια» συνδέσμου) τα όσα αποφασίζονται στον Σύνδεσμο Υδρευσης. Μετά από 13 μήνες της νέας δημοτικής αρχής και προεδρίας αντί να έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις (ΑΕΠΟ) και οι μελέτες για το εμβληματικό αυτό έργο, «περί άλλων τυρβάζουν»... ενώ ο χρόνος για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης μειώνεται. Μετά από 13 μήνες αποφάσισαν μόλις χθες να προχωρήσουν σε ανάθεση των αναγκαίων μελετών. Δεν έχω πληροφόρηση για το αν οι αναθέσεις γίνονται με το νόμιμο και ενδεδειγμένο τρόπο, ούτε και αν είναι αναγκαίες όλες οι υπό ανάθεση μελέτες. Ομως από την εμπειρία που έχω αποκτήσει, έχω την εντύπωση ότι τα πράγματα δεν γίνονται σωστά και ότι κάποιες μελέτες ούτε καν είναι αναγκαίες. Για παράδειγμα η υπό ανάθεση ηλεκτρομηχανολογική μελέτη σε τι είναι χρήσιμη όταν όλοι ξέρουμε ότι όλο το δίκτυο λειτουργεί με φυσική ροή, δηλαδή με βαρύτητα.
Τεράστια εντύπωση μου προκάλεσε ότι το έργο περιορίζεται μέχρι την δεξαμενή των Γαργαλιάνων. Και ερωτώ: Τι θα γίνει με τη Μαραθόπολη, τι θα γίνει με τη Λεύκη και την Τραγάνα; Ποιος αποφάσισε να τους στερήσει έναν σύγχρονο αγωγό υδροδότησης; Εγώ γνώριζα ότι, όπως ορίζει η κοινή λογική, ο σχεδιασμός της προηγούμενης δημοτικής αρχής περιλάμβανε τη συνολική αντικατάσταση του δικτύου. Θεωρώ αναγκαίο να το ξανασκεφτούν και να μην στερήσουν τους τρεις οικισμούς από το δικαίωμα να υδροδοτηθούν με νέο σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο.
Τέλος μου προκάλεσε θυμηδία η απόφαση για προμήθεια μεταλλικών (!) δεξαμενών μεγάλου κόστους, 180.000€. Αν δεν εμπαίζεται η λογική μας τότε πρόκειται για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Γιατί πρόβλημα δεν είναι οι αποθηκευτικοί χώροι, αλλά η συστηματική συντήρηση του δικτύου για να περιοριστούν οι διαρροές και ο εμπλουτισμός με επιπλέον νερό. Για φανταστείτε καλοκαιριάτικα να φτάνει το νερό σε 70 ή 80 βαθμούς θερμοκρασία αν θα είναι κατάλληλο για υδροδότηση… Εκτός αυτού, εγώ ξέρω ότι οι δεξαμενές δεν είναι αρμοδιότητα του συνδέσμου αλλά των μελών που υδροδοτεί. Ετσι το αρχικό ερώτημα παραμένει: Ξέρουν άραγε τι κάνουν;».


NEWSLETTER