Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 16:50

Καθυστερεί το αντιπλημμυρικό στον Αντικάλαμο

Καθυστερεί το αντιπλημμυρικό στον Αντικάλαμο

Καθυστερεί και αναμένεται να καθυστερήσει κι άλλο το αντιπλημμυρικό έργο στον εθνικό δρόμο, προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ, από τα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας έως τη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου στον Αντικάλαμο, που έχει σταματήσει εδώ και καιρό.

Αιτία είναι η κυκλοφοριακή μελέτη και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να υλοποιηθεί το έργο. Μελέτη και ρυθμίσεις που είναι δύσκολες στην εφαρμογή τους στο δρόμο, με την υλοποίηση του έργου. Σε πρώτη φάση θα γίνει η μετατόπιση του αγωγού ύδρευσης Φ300 και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνουν οι εργασίες του αγωγού ομβρίων, για τις οποίες θα απαιτηθεί καινούργια κυκλοφοριακή μελέτη.
Ολα αυτά σημειώθηκαν στη χθεσινή Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, όπου εγκρίθηκε νέα παράταση για την ολοκλήρωση του έργου μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου και συμπληρωματική σύμβαση 200.000 ευρώ. Ομως, αναγνωρίστηκε πως το έργο δεν θα τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου και θα χρειαστεί και άλλη παράταση με αβέβαιο το χρόνο ολοκλήρωσής του. Και όλα αυτά ενώ το σημαντικό έργο ξεκίνησε με 30 μήνες προθεσμία και δεν θα φθάσει η νέα, που είναι 56 μήνες και 13 ημέρες!!
Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης είπε ότι έχει σταματήσει το έργο, γιατί απαιτείται κυκλοφοριακή μελέτη κι ενημέρωσε πως πρώτα πρέπει να μετατοπιστεί ο αγωγός ύδρευσης Φ300.
Απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Τζαμουράνη, είπε ότι οικονομικά το έργο που έχει γίνει, έχει ξεπεράσει το 50% και κατασκευαστικά είναι γύρω στο 40%.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος παρατήρησε πως “από 30 μήνες πάμε σε 56 μήνες και 13 ημέρες, με ευθύνη δική μας” και ζήτησε “να προγραμματίζονται με καλύτερο τρόπο τα έργα”.
Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης επεσήμανε ότι “2 μήνες και 10 ημέρες δεν επαρκούν για να γίνει το έργο” κι επέκρινε το γεγονός πως έγγραφο της ΔΕΥΑΚ έφυγε τον Ιούλιο κι έφθασε στο δήμο τον Σεπτέμβριο!
Ο σύμβουλος της παράταξης Οικονομάκου Λεωνίδας Λιάππας παρατήρησε ότι “πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό το έργο, γιατί η περιοχή κινδυνεύει από πλημμύρες”.
Ενημερώνοντας αναλυτικά, ο Ν. Μπασακίδης είπε ότι “την άνοιξη του 2019 ξεκινήσαμε την κυκλοφοριακή μελέτη. Δεν ήταν εύκολο να συνταχθεί, γιατί σημαίνει διακοπή της κυκλοφορίας. Αστικό και Υπεραστικό ΚΤΕΛ δεν ήθελαν να κλείσει ο δρόμος”. Παρατήρησε πως “δεν ξέρουμε τι γίνεται με τα άλλα υπόγεια δίκτυα (ΟΤΕ, ΔΕΗ), σε τι κατάσταση βρίσκονται” και διευκρίνισε ότι “έχουμε έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης για τη μετατόπιση του Φ300 και μετά θα υποβληθεί νέα μελέτη για τον αγωγό”. Ο αντιδήμαρχος παραδέχθηκε ότι δεν τελειώνει το έργο μέχρι το τέλος του χρόνου και συμφώνησε πως θα χρειαστεί νέα παράταση.
Γ.Σ.