Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 19:33

Αποκατάσταση ζημιών σε λιμάνια της Πυλίας

Γράφτηκε από την
Αποκατάσταση ζημιών σε λιμάνια της Πυλίας

Την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών σε λιμάνια του δήμου (Γιάλοβα, Πύλος, Μεθώνη, Φοινικούντα, Κορώνη) χαιρετίζει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος κι ενημερώνει για τις ενέργειες που απαιτήθηκαν.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος σημειώνει: “Μετά από συντονισμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής εξασφαλίσαμε την υλοποίηση της χρηματοδότησης ποσού 2,5 εκ. ευρώ για την «Αποκατάσταση ζημιών σε λιμένες Δήμου Πύλου - Νέστορος, από τη θεομηνία της 29-9-2018» και μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία ανάθεσης και εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος εκτέλεσης του έργου. Και τούτο διότι, παρότι παραλάβαμε μια ανακοίνωση χρηματοδότησης του δήμου μας από το υπουργείο Υποδομών, η οποία απορρέει από την επίσκεψη του πρώην γ.γ. Υποδομών και νυν περιφερειακού συμβούλου Γεωργίου Δέδε στην περιοχή μας, για να υλοποιηθεί όμως αυτή απαιτούνταν περαιτέρω οι κάτωθι ενέργειες: 1. Το Σεπτέμβριο του 2019, με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες επανένταξης του δήμου «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» (αριθ. πρωτ. 6714/01-10-2019 απόφαση του τότε γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νικολάου Χαρδαλιά), καθόσον η προηγούμενη σχετική απόφαση είχε λήξει τον Ιούνιο του 2019, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία εκτέλεσης του έργου. 2. Στη συνέχεια, με το υπ’ αριθ. πρωτ. Δ20/οικ.2033/Φ.36/Ε.Δ. /16-10-2019 έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών διαβιβάσθηκε ο εγκεκριμένος τεχνικός φάκελος του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση ζημιών σε λιμένες Δήμου Πύλου - Νέστορος Ν. Μεσσηνίας, από τη θεομηνία της 29-09-2018» στο ΥΠΕΝ/ΓΔΠΠ/ΔΙΠΑ/16-10-2019, για την εξαίρεση από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του Ν. 4456/2017. Επειτα δεσμεύτηκε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με το αριθ. πρωτ. Δ20/οικ.2526/Φ.36/Ε.1/23-12-2019 έγγραφο, εγκρίνοντας το ποσό των 3 εκ. ευρώ, καθώς και την επιλογή ανοιχτής διαδικασίας δημοπράτησης του έργου. Κατόπιν τούτου στην πρόσφατη επικοινωνία του δημάρχου με την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, του υπουργείου Υποδομών και με την επιβλέπουσα του έργου Ακριβούλα Χάραρη είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη των εργασιών εκτέλεσης του έργου”.
Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, δηλώνοντας ικανοποιημένος για την έναρξη του έργου, επεσήμανε ότι “η δημοτική αρχή προχωρεί με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών, συνεργαζόμενη κάθε φορά με τους αρμόδιους φορείς”.
Τέλος, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Δέδε για την απόφαση χρηματοδότησης του ανωτέρω έργου, στις υπηρεσίες του δήμου για τις προσπάθειες που κατέβαλαν, στον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή για την έγκριση της χρηματοδότησης, στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για την ανανέωση της απόφασης εκ νέου κήρυξης «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» του δήμου, προαπαιτούμενο έγγραφο για την υλοποίηση του έργου αυτού, καθώς και “στον συμπατριώτη μας διευθυντή Λιμενικών Υποδομών Θεόδωρο Τσουκαλά, για το ενδιαφέρον που επέδειξε”.


NEWSLETTER