Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020 17:04

“Ανυπότακτα Φιλιατρά”: “Δεν θα μπει ταφόπλακα στην πόλη των Φιλιατρών”

“Ανυπότακτα Φιλιατρά”: “Δεν θα μπει ταφόπλακα στην πόλη των Φιλιατρών”

«Δεν θα μπει ταφόπλακα στην πόλη των Φιλιατρών» σημειώνει ο Βασίλης Σπυρόπουλος σύμβουλος στο Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών με τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά», με αφορμή την απευθείας ανάθεση του δημάρχου Τριφυλίας για την ωρίμανση του φακέλου ανάπλασης της πλατείας της πόλης.

Ο συνδυασμός εκφράζει την αντίθεσή του στις επιλογές του δημάρχου και τονίζει χαρακτηριστικά: «Ο δημοάρχοντας, θεωρώντας τον εαυτό του ως απόλυτο ηγεμόνα και την πόλη των Φιλιατρών ως τσιφλίκι του, αποφάσισε την απευθείας ανάθεση για “Ωρίμανση φακέλου και υποβολή πρότασης στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα έργων, δράσεων και αλληλεγγύης της αυτοδιοίκησης "Αντώνης Τρίτσης" για το έργο «Ανάπλαση της πλατείας ΔΕ Φιλιατρών του Δήμου Τριφυλίας»”, στη Βασίλου Λ. Σταυρούλα από το Σχηματάρι Βοιωτίας σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 14157/21.10.2020 προσφορά της καθώς και την υπ’ αριθμ. ΚΑΘ-38/2020 μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας αντί συνολικού ποσού 24.567,62 € (με ΦΠΑ 24%). Τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» τον πληροφορούν ότι η απόφασή του αυτή είναι σε ευθεία αντίθεση με τη δημοκρατία, διότι καταργεί το Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών και δεν έχει κανένα δικαίωμα εκ του νόμου να το κάνει. Επίσης καταργεί το επιστημονικό δυναμικό της πόλης των Φιλιατρών, καθώς και της ίδιας της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου. Τον πληροφορούμε ότι τα Φιλιατρά έχουν μηχανικούς, αρχιτέκτονες, περιβαλλοντολόγους, ιστορικούς, λογοτέχνες και γενικότερα ανθρώπους του πολιτισμού. Με τους οποίους θα μπορούσε και μπορεί το Τοπικό Συμβούλιο, παρουσία του ιδίου και της φιλιατρινής κοινωνίας, να διαβουλευτούν με απόλυτη δημοκρατία -την οποία μισεί ο κ. δήμαρχος-, να κατατεθούν απόψεις, να γίνουν οι απαραίτητες αξιολογήσεις και να παρθεί η πρέπουσα απόφαση για παρεμβάσεις στην πλατεία, εάν είναι αναγκαίο.
Τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» και οι επιστημονικοί συνεργάτες τους είναι αντίθετοι με την καταστροφή της ιστορίας της πόλης. Όπως έχουμε ξανατονίσει, η ιστορία της πόλης είναι θεμέλιο ανάπτυξης, αρκεί ν’ αναδεικνύεται. Η πλατεία Καποδιστρίου δεν χρήζει νεωτεριστικής παρέμβασης. Εκείνα που χρειάζεται είναι: Η ανασύσταση του ιστορικού πρασίνου, η ανάδειξη των μνημείων που περιέχει και ταυτόχρονα να αποσυρθούν τα στέγαστρα που ευρίσκονται πάνω στην πλατεία. Οι Φιλιατρινοί πολίτες κι οι επισκέπτες της πόλης έχουν αποδοκιμάσει τις συγκεκριμένες κατασκευές. Αξίζει να αναφερθεί ότι και η ίδια τους η αισθητική δεν έχει καμία επαφή με την αρχιτεκτονική του όλου χώρου. Το ίδιο ξένη με την αισθητική της πλατείας είναι η οθόνη προπαγάνδας που έχετε στήσει. Εδώ σας ρωτάμε: Για την εγκατάστασή της, υπάρχουν οι ανάλογες μελέτες;
Κύριε δημοάρχοντα, είναι ψιλά γράμματα αυτά για εσάς και τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» το γνωρίζουν. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι η ευαισθησία σας σχετικά με την ιστορική πλατεία Καποδιστρίου φτάνει στο βαθμό εκείνο που ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου έγινε με το ιστορικό σιντριβάνι “μέσα στην μπίχλα”!
Τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» γνωρίζουν επίσης την αισθητική που σας διακατέχει -πέρα απ’ την άγνοια της ιστορίας του τόπου- και επισημαίνουν την καταστροφική σας παρέμβαση στο χώρο συνεδριάσεων του Δημαρχείου Φιλιατρών. Σε μία αίθουσα που αποτελούσε το σημείο αναφοράς για τη δημοκρατία στην πόλη, όπως και μια εκθεσιακή δομή. Εκεί κατασκευάσατε κάποια “κελιά”. Με ποια τεχνική - αρχιτεκτονική μελέτη έγιναν αυτά; Ο χώρος είναι νεοκλασικός και ιστορικός και χρήζει προστασίας. Κάτι ανάλογο κάνατε πάλι, με την “καλαισθησία” που σας διακρίνει, και με τα παράθυρα του κτηρίου... Τοποθετήσατε ομοιώματα ξύλου, ρέπλικες αλουμίνια, σύγχρονα υλικά που δεν συνάδουν με το νεοκλασικό δημαρχιακό συγκρότημα Φιλιατρών.
Θα μπορούσαμε να σας πούμε πολλά που ν’ αναδεικνύουν την “καλαισθησία σας”, τη “γνώση της ιστορίας του τόπου”, αλλά θα αρκεστούμε σε αυτά. Φέρτε το θέμα στα αρμόδια όργανα και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να παρθούν οι αποφάσεις. Οι ανάγκες της πόλης είναι πέρα και μακριά από τέτοιου είδους παρεμβάσεις βιτρίνας. Αυτό το γνωρίζουν και οι κάτοικοι των Φιλιατρών και δεν μπορείτε να το αγνοήσετε.
Κύριε δήμαρχε, θα μας βρείτε απέναντι στη συγκεκριμένη σας επιδίωξη. Τα χρήματα του ελληνικού λαού δε σπαταλιούνται, δε γίνονται έργα βιτρίνας. Απεναντίας γίνονται έργα ουσίας και αναβάθμισης. Εμείς, τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» σας τονίζουμε ότι δεν θα σας αφήσουμε να βάλετε ταφόπλακα στην πόλη. Και αυτό να σας γίνει συνείδηση. Στη δημοκρατικότατη πόλη των Φιλιατρών δεν ευδοκίμησαν και κατά συνέπεια δεν έγιναν αποδεκτοί ηγεμονίσκοι».