Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 09:07

Αποκατάσταση ζημιών σε λιμάνια των Δήμων Πύλου - Νέστορος και Μεσσήνης (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Πρόδρομες εργασίες ξεκίνησαν στο έργο αποκατάστασης ζημιών σε λιμάνια των Δήμων Πύλου - Νέστορος και Μεσσήνης από τη θεομηνία της 29ης Σεπτεμβρίου 2018, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για έργο που αφορά την εκτέλεση εργασιών στα λιμάνια Πεταλιδίου, Κορώνης, Φοινικούντας, Μεθώνης, Πύλου και Γιάλοβας, και ανάδοχος είναι η εταιρεία ΚΕΠΑ Αττικής ΑΤΕ με έκπτωση 25,27%.

Το έργο, για το οποίο υπεύθυνη είναι η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Την περασμένη Παρασκευή στελέχη της επιβλέπουσας υπηρεσίας, της ΕΥΔΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων βρέθηκαν στα λιμάνια και τις παραλιακές ζώνες Πεταλιδίου και Πύλου.

Στο Πεταλίδι, στην περιοχή βόρεια από τη “Βρύση του Ψεύτη”, συναντήσαμε τον δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο με στελέχη της επιβλέπουσας υπηρεσίας και της αναδόχου εταιρείας.

“Είμαστε στην αρχή της υλοποίησης ενός μεγάλου έργου εδώ στο Πεταλίδι, ενός έργου που η περιοχή το έχει πραγματικά ανάγκη. Εχουν καταβληθεί από τη δημοτική αρχή πολύ μεγάλες προσπάθειες”, ανέφερε ο δήμαρχος.

Διευκρίνισε ότι είναι ένα έργο του υπουργείου Υποδομών και παρατήρησε πως “είναι ένα έργο που θα λύσει προβλήματα από τις ζημιές που προκαλούνται εδώ, στις ιδιοκτησίες, αλλά παράλληλα με τις παρεμβάσεις που προβλέπονται στη μελέτη, θα δοθεί και μια αναπτυξιακή προοπτική για το Πεταλίδι, που πραγματικά το έχει ανάγκη. Και αυτό το έργο έρχεται μαζί με τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν. Κι ευελπιστούμε να τύχουμε χρηματοδότησης, να κάνουμε το Πεταλίδι πραγματικά όπως ήταν πριν λίγα χρόνια, πρώτο στην ανάπτυξη”.

Ο κ. Αθανασόπουλος εξήγησε ότι “το έργο δεν έχει να κάνει με την αντιδιαβρωτική προστασία που πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά πριν λίγες ημέρες” και πρόσθεσε: “Περιμένουμε γι’ αυτό το έργο την ΑΕΠΟ και μετά θα προετοιμαστούμε να βρούμε χρηματοδοτική πηγή, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και αυτό το πραγματικά πολύ μεγάλο έργο. Ευελπιστούμε ότι θα τρέξουμε να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα”.

Η Ακριβή Χάραρη, αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΕΥΔΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, μας ενημέρωσε ότι “είναι ένα από τα έργα που έχουμε στον τομέα ευθύνης μας. Ξεκινάμε με τις πρόδρομες εργασίες για αποκαταστήσουμε τις ζημιές που είχαν γίνει από τις καταστροφές του 2018 και ουσιαστικά να αποτελέσουμε ένα ανάχωμα μέχρι να εκτελεστεί το μεγάλο έργο που είπε ο δήμαρχος”.

Η κ. Χάραρη διαβεβαίωσε πως “είμαστε στη διάθεση των τοπικών αρχών για οποιεσδήποτε μικροβελτιώσεις μπορούμε να κάνουμε και τη δυνατότητα παρεμβάσεων των μελετών που δεν είναι μεγάλες. Θα είμαστε παρόντες στο έργο και θα προσπαθήσουμε να το τελειώσουμε μέσα στο εύλογο χρονικό διάστημα που δίνει η διαδικασία, για το καλό και την πρόοδο της περιοχής”.

Επεσήμανε ότι “τα δύο μεγάλα έργα που κάνουμε όσον αφορά τις παρεμβάσεις, είναι εδώ και στην Πύλο. Τα πρώτα που πρέπει να τελειώσουμε μέσα στον επόμενο χρόνο, σε διάστημα ενός χρόνου. Η προθεσμία του έργου είναι 18 μήνες. Κάνουμε κάποιες πρόδρομες εργασίες πριν ξεκινήσουμε, πριν δει ο κόσμος μηχανήματα να δουλεύουν. Στα δύο μεγάλα λιμάνια οι εργασίες θα γίνουν παράλληλα, στα άλλα θα πάνε πιο πίσω”.

Γ.Σ.