Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2013 08:33

Ανδρέας Ματθιουδάκης πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Γαργαλιάνων: "Αφήστε τους νέους να χαράξουν δική τους πορεία"

Γράφτηκε από τον
Ανδρέας Ματθιουδάκης πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Γαργαλιάνων: "Αφήστε τους νέους να χαράξουν δική τους πορεία"

Αν και μόλις 27 ετών βρίσκεται από την αρχή του χρόνου στη θέση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Γαργαλιάνων, με την επιθυμία να ανταποκριθεί όσο γίνεται καλύτερα στα προβλήματα της καθημερινότητας των συνδημοτών του: Ο Ανδρέας Ματθιουδάκης σημειώνει πως επιβάλλεται οι νέοι να ασχοληθούν με τα κοινά, ενώ μιλώντας στην «Ε» αναφέρεται στις προτεραιότητες και τους στόχους του. Οσο για τη σημερινή οικονομική κατάσταση, σημειώνει ότι φταίει η κακοδιαχείριση και η κακοδιοίκηση, ενώ σημειώνει πως πρέπει να αφήσουμε τους νέους να χαράξουν τη δική τους πορεία και να τους στηρίξουμε σ' αυτή.

 

1 Τι σε έκανε από νεαρή ηλικία να ασχοληθείς με τα κοινά;

 «Η αγάπη μου για τον τόπο μου ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα, θεωρώντας ότι μπορώ να προσφέρω στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας μας».

 

2 Ποια είναι η πρώτη σου εντύπωση από την πολιτική; 

«Στα 2 χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά της πόλης μου, διαπίστωσα μια πολυπλοκότητα στη λειτουργία της διαχείρισης των κοινών... που ομολογώ ότι με έχει εντυπωσιάσει».

 

3 Υπάρχει χώρος για τους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά;

«Ναι, θεωρώ ότι υπάρχει χώρος και ότι επιβάλλεται οι νέοι να ασχοληθούν με τα κοινά, γιατί γνωρίζοντας την κοινωνία γίνονται πιο υπεύθυνοι και ανοίγουν νέους ορίζοντες».

 

4 Ως πρόεδρος της Δ.Κ. Γαργαλιάνων πού θα δώσεις προτεραιότητα; 

 «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους πολίτες και στο δήμο, και η προτεραιότητά του πρέπει να είναι η προώθηση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η επίλυσή τους».

 

5 Ακούμε χρόνια τώρα για προβλήματα στην ύδρευση κάθε καλοκαίρι. Τι θα πρέπει να γίνει;

«Το πρόβλημα της ύδρευσης στην περιοχή μας όντως είναι χρόνιο και δεν λύνεται με μικροπαρεμβάσεις. Θεωρώ ότι πρέπει να κινηθούμε δυναμικά, διεκδικώντας την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού Αλικοντουζίου που φτάνει μέχρι την πόλη μας, ο οποίος -σημειωτέον- είναι καρκινογόνος και από ό,τι γνωρίζω υπάρχει μελέτη για το συγκεκριμένο θέμα από πολύ παλιά».

 

6 Τι αντιμετωπίζει καθημερινά ένας πρόεδρος; 

«Η ημέρα του προέδρου ξεκινάει πολύ νωρίς, με την οργάνωση των συνεργείων, την παρακολούθηση των εργασιών τους και τις παρεμβάσεις όπου χρειάζεται για τη λύση προβλημάτων των πολιτών». 

 

7 Η αντιμετώπιση της καθημερινότητας των πολιτών είναι εύκολη υπόθεση;

 

«Χρειάζεται κατανόηση, υπομονή, και να εξηγείς ξεκάθαρα σε κάθε πολίτη τα δικαιώματά του αλλά και τις υποχρεώσεις του».

 

8 Ποια είναι η γνώμη σου για τη μέχρι τώρα πορεία του δήμου;

«Οπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Λογικό είναι να υπάρχει μια δυσλειτουργία στη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών - και πιθανόν κάποια θέματα να μένουν πίσω».

 

9 Τι θα ήθελες να αλλάξεις άμεσα στην πόλη σου;

«Αμεση προτεραιότητα είναι το θέμα της ύδρευσης και του βιολογικού καθαρισμού. Μακροπρόθεσμα, το θέμα του ΓΠΣ και ο πολιτισμός - αθλητισμός». 

 

10 Τελικά ο "Καλλικράτης" έχει περισσότερα θετικά ή αρνητικά;

«Τη μέχρι τώρα πορεία του μάλλον αρνητικά την κρίνω. Βέβαια ο χρόνος είναι μπροστά να μας επιβεβαιώσει ή να μας διαψεύσει. Είναι πολύ δύσκολο, όπως στην περίπτωση του Δήμου Τριφυλίας, να ενωθούν κοινωνίες με διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικούς προσανατολισμούς».

 

11 Σε ποιους τομείς πιστεύεις ότι πρέπει να στηριχτεί ο δήμος;

«Πιστεύω ότι πρέπει να στηριχτεί στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει προϋποθέσεις απασχόλησης των νέων».

 

12 Πώς θα χαρακτήριζες τις υποδομές της περιοχής;

«Σε επίπεδο ιδιωτικής πρωτοβουλίας δημιουργούνται υποδομές τόσο από μεγάλους επενδυτές, όπως η ΠΟΤΑ που βρίσκεται στην περιοχή μας, όσο και από μικρότερους. Ομως πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα σε αυτόν τον τομέα».

 

13 Τον τελευταίο καιρό συνέχεια μιλάμε για αποψίλωση της Τριφυλίας από δημόσιες υπηρεσίες. Τι επιπτώσεις έχει αυτό;

«Δυστυχώς αυτό είναι μια τραγική πραγματικότητα. Μιλάμε για τρομερή ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και οικονομική αιμορραγία του δήμου μας, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ολόκληρος ο δήμος μας».

 

14 Τι διεξόδους έχει ένας νέος που επιλέγει να μείνει στον τόπο του;

«Λυπάμαι, γιατί οι διέξοδοι που έχει ένας νέος που επιλέγει να μείνει στον τόπο του είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Ο συγκεντρωτισμός που υπάρχει και η έλλειψη κινήτρων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις διώχνουν καθημερινά τους νέους προς τα αστικά κέντρα».

 

15 Πιστεύεις ότι οι νέοι πρέπει να ασχολούνται περισσότερο με τα κοινά;

«Ναι, το πιστεύω. Πρέπει εμείς οι νέοι που μένουμε στον τόπο καταγωγής μας να παλέψουμε, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που χρειάζονται για να κρατήσουμε τους θεσμούς και τις αξίες σε υψηλά επίπεδα».

 

16 Τι μηνύματα παίρνεις από τους νέους για τη σημερινή κατάσταση;

«Δεν θα έλεγα ότι τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, βλέπω παντού ανασφάλεια και αγωνία για το μέλλον».

 

17 Ποια η άποψή σου για το μέχρι τώρα πολιτικό σύστημα;

«Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα της χώρας μας δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».

 

18 Τι πιστεύεις φταίει για την οικονομική κρίση;

«Η κακοδιοίκηση-κακοδιαχείριση του πολιτικού μας συστήματος οδήγησε τους πολίτες στην εξαθλίωση που βιώνουμε σήμερα».

 

19 Υπάρχει διέξοδος, πιστεύεις;

«Πιστεύω στους Ελληνες, όμως θα πρέπει οι πολιτικοί μας να αντιληφθούν της σοβαρότητα της κατάστασης και να δώσουν αυτοί πρώτοι το παράδειγμα της διαφάνειας και της σταθερότητας». 

 

20 Τι μήνυμα στέλνουν οι νέοι για το αύριο;

«Αφήστε τους νέους να χαράξουν την δική τους πορεία και στηρίξτε τους. Το μέλλον ανήκει σ' αυτούς και στα παιδιά τους».

 

 


Βιογραφικό 

Ο Ανδρέας Ματθιουδάκης γεννήθηκε στην Κυπαρισσία πριν από 27 χρόνια και κατοικεί μόνιμα στους Γαργαλιάνους. Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο το 2004, και το 2005 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία. Από το 2006 απασχολείται στην οικογενειακή του αγροτική περιουσία. Το 2009-2010 εργάστηκε στην Εφορία Γαργαλιάνων για 18 μήνες ως διοικητικός υπάλληλος. Εν συνεχεία τα έτη 2011-2012 εργάστηκε στο κατάστημα της ΕΑΣ Μεσσηνίας για 5 μήνες, στο Τμήμα Χαρτογραφήσεων. Εκλέχτηκε τοπικός σύμβουλος στη Δ.Κ. Γαργαλιάνων και από την αρχή του νέου έτους είναι πρόεδρός της.

 

 


NEWSLETTER