Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 14:00

72.000 ευρώ για χριστουγεννιάτικο στολισμό στον Δήμο Καλαμάτας

72.000 ευρώ για χριστουγεννιάτικο στολισμό στον Δήμο Καλαμάτας

Τα 72.000 ευρώ πρόκειται να φθάσουν ο φετινός χριστουγεννιάτικος στολισμός και η υποστήριξη των εορταστικών εκδηλώσεων στην Καλαμάτα και στα χωριά, σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου.


Οπως διαβεβαίωσαν τα στελέχη της δημοτικής αρχής, ο φετινός στολισμός θα είναι πιο ενισχυμένος και πιο φωτεινός, όχι μόνο στα κεντρικά σημεία της Καλαμάτας, αλλά και στις γειτονιές και στα χωριά.
Τα 58.000 ευρώ που αφορούν το στολισμό, θα καλύψει η “Φάρις” και τα 14.000 ευρώ για την τεχνική υποστήριξη (ηχητική - φωτιστική κάλυψη) ο δήμος.
Σύμφωνα με την εισήγηση που έγινε δεκτή, ο Δήμος Καλαμάτας θα αναθέσει στη “Φάρις” να επιμεληθεί ειδικές χριστουγεννιάτικες κατασκευές, 7 περιβάλλοντα χριστουγεννιάτικα, με συνολικά 700 στολίδια. Επίσης, η “Φάρις” θα υλοποιήσει τις επισκευές που απαιτούνται στις χριστουγεννιάτικες κατασκευές (μπάλα - καράβι) στα παραμυθόσπιτα, θα επιμεληθεί τον στολισμό του κεντρικού χριστουγεννιάτικου δέντρου της πλατείας, τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό του φωτοστολισμού της πόλης, το στήσιμο της φάτνης και όλων των ενεργειών που απαιτούνται στο στάδιο προετοιμασίας αυτών, προκειμένου να είναι έτοιμα αρχές Δεκεμβρίου για να φωταγωγηθούν: το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης στην κεντρική πλατεία, η μπάλα στην πλατεία 23ης Μαρτίου, το καράβι στο λιμάνι και ο στολισμός των δημοτικών οδών, με διαφοροποιήσεις χρωματικές και αντικαταστάσεις των ηλεκτρικών στοιχείων.
Ο στολισμός και η εικαστική χριστουγεννιάτικη παρέμβαση στην πόλη περιλαμβάνει:
Στην κεντρική πλατεία: Τοποθέτηση χριστουγεννιάτικου δέντρου, παραμυθόσπιτων και χριστουγεννιάτικης φάτνης στην πρόσοψη του Πνευματικού Κέντρου.
Τοποθέτηση χριστουγεννιάτικης μπάλας (σιδηροκατασκευή), πλατεία 23ης Μαρτίου, Ιστορικό Κέντρο.
Τοποθέτηση χριστουγεννιάτικης σιδηροκατασκευής ενός καραβιού, διαστάσεων 6μ.x5μ., επενδυμένο από χρωματιστή με συρμάτινο υπόστρωμα, μοκέτα, φωτοστολισμένο με φωτάκια ψείρες, στην κεντρική προκυμαία του λιμανιού.
Φέτος ιδιαίτερα η εικαστική παρέμβαση περιλαμβάνει νέα στοιχεία τα οποία έχουν
ως εξής:
Στο κεντρικό χριστουγεννιάτικο δέντρο διπλασιασμός των λαμπιονιών, ώστε να εξυπηρετηθούν ρομποτικά φωτιστικά, αφού στην κίνηση του φωτός προστίθεται φέτος και η οριζόντια κίνηση. Στην οδός Αριστομένους θα διπλασιαστεί ο στολισμός σε μήκος του δρόμου, θα γίνει επέκτασή του σε όλη την οδό με εναέριο στολισμό τύπου κουρτίνας έως το σημείο που συνάντα το Πάρκο Σιδηροδρόμων.
Θα δημιουργηθούν 7 περιβάλλοντα χριστουγεννιάτικα, με συνολικά 700 στολίδια. Τα στολίδια θα έχουν διαστάσεις 50x50, έως 50x100. Οι στολισμοί αυτοί θα αναπτύσσονται σε εναέριο στολισμό 10x10 μέτρα. Τα σημεία είναι: 1. Αμφείας και Γερμανού (Ιστορικό Κέντρο), 2. Αριστομένους και 23ης Μαρτίου, 3. Ιστορικό Δημαρχείο, 4. Ιατροπούλου προς Νέδοντος, 5) Νέο Δημαρχείο και άλλα δύο σημεία της πόλης τα οποία θα ανακοινωθούν. Θα στολιστούν με ψείρες τα δέντρα της Αριστομένους, της νησίδας της 23ης Μαρτίου και επιπρόσθετα στα Παπλωματάδικα, στην Ιατροπούλου, στην Βαλαωρίτου και όπου αλλού είναι εφικτό.
Φέτος ο στολισμός θα επεκταθεί και σε 5 τουλάχιστον γειτονιές, πέρα από τα κεντρικά σημεία της πόλης, καθώς και στο Πάρκο Σιδηροδρόμων.
Στον φωτεινό διάκοσμο περιλαμβάνονται στύλοι φωτισμού κεντρικών σημείων της πόλης, των κόμβων εισόδου, των τοπικών διαμερισμάτων, με επιστήλια φωτιζόμενα στολίδια - φωτάκια - αστέρια - νιφάδες - εναέριες φωτιζόμενες γιρλάντες, στις πλατείες εκκλησιών, σε δρόμους κ.α.