Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 13:24

Δύο κρούσματα κορονοϊού στο δημαρχείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Δύο θετικά κρούσματα υπαλλήλων του Δήμου Καλαμάτας εντοπίστηκαν στους τελευταίους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο Δημαρχείο. Από τη δημοτική αρχή δόθηκε εντολή στις υπηρεσίες τους και χθες όλοι οι υπάλληλοι εργάστηκαν εξ αποστάσεως.


Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, άμεσα υπήρξε επικοινωνία και ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ και το δήμο. Ακολουθήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ χθες είχε προγραμματιστεί νέα απολύμανση και στα δύο κτήρια του Δημαρχείου. Επίσης, αναφέρεται πως έχει υπάρξει ενημέρωση προς τις διευθύνσεις και το προσωπικό.
Με αφορμή τα 2 αυτά νέα κρούσματα στο Δημαρχείο υπήρξαν χθες γκρίνιες και προβληματισμός από τους υπαλλήλους, που έκαναν λόγο για αργή αντίδραση και χαλαρή αντιμετώπιση από στελέχη της δημοτικής αρχής. Τα παράπονα αφορούσαν και το γεγονός ότι δεν υπάρχει άμεση και ξεκάθαρη ενημέρωση για τα πρόσωπα που βρίσκονται θετικά στον κορονοϊό, λες και μπορεί να θεωρηθούν στιγματισμένα από τους συναδέλφους τους. Μέχρι και στον αριθμό των υπαλλήλων που έχουν βγει σε τηλεργασία αφορούσαν τα παράπονα, σύμφωνα με τα οποία πρέπει και άλλοι υπάλληλοι να εργαστούν από απόσταση, για να επιτευχθεί το 50% που έχει ορίσει η Πολιτεία.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, ο δήμος σε συνέχεια των προληπτικών δειγματοληπτικών ελέγχων για Covid-19 που διενεργούνται στο Δημαρχείο, σε χώρους που φιλοξενούν νομικά πρόσωπα ή και στο Μέγαρο Χορού, ενημερώνει υπεύθυνα ότι ακολουθούνται πιστά όλα τα πρωτόκολλα διαχείρισης όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται κάθε φορά ιχνηλάτηση των επαφών σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τίθενται σε καραντίνα -όταν απαιτείται- το προσωπικό που σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων θεωρείται στενή επαφή ως έκθεση υψηλού κινδύνου. Στη συνέχεια πραγματοποιείται καθαρισμός, όπως προβλέπεται, ώστε όλες οι δυνητικά μολυσμένες επιφάνειες να καθαρίζονται με φρέσκο διάλυμα οικιακής χλωρίνης 5,25% σε αναλογία 1 μέρος χλωρίνης / 49 μέρη νερού, που παραμένει στην επιφάνεια 15-30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλένεται με νερό. Η απολύμανση δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο σε κάθε περίπτωση πραγματοποιείται άμεσα από εξωτερικό συνεργείο.
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι “ως δήμος έχουμε προβεί από την πρώτη στιγμή στη λήψη όλων των μέτρων που ορίζονται από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Ως δήμος άμεσα κινηθήκαμε, προκειμένου να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα δειγματοληπτικά τεστ στους υπαλλήλους μας, ενώ ο δήμος λειτουργεί με το μέγιστο δυνατό προσωπικό σε τηλεργασία. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες και ενημερώνουμε επίσημα ως έχουμε υποχρέωση. Σε σχέση με τα τελευταία 2 κρούσματα, έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες τους, προκειμένου σήμερα όλοι οι υπάλληλοι να εργαστούν εξ αποστάσεως. Αντιμετωπίζουμε την υγειονομική κρίση με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και ορθή ενημέρωση”.