Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 08:44

Σε σύσκεψη στην Καρδαμύλη: Μανιάτες κατά ανεξέλεγκτης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών

Σε σύσκεψη στην Καρδαμύλη: Μανιάτες κατά ανεξέλεγκτης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών

Κατά της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών στη Μάνη, τάχθηκαν πολλοί Μανιάτες και αποφάσισαν να δράσουν με ενότητα, σε συγκέντρωση που έγινε την Κυριακή στην Καρδαμύλη. Στο  ψήφισμα που υπογράφηκε από τους παρόντες, ζητείται η έγκαιρη ενημέρωση του Δήμου και των κατοίκων και το δικαίωμα  γνωμοδότησης από το Δημοτικό Συμβούλιο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.


Τη συγκέντρωση οργάνωσαν τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων της περιοχής,  οι εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων και η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, δημοτικοί σύμβουλοι και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιατών Γιώργος Τζανετάκης.
Οπως τονίστηκε, το μήνυμα της συνάντησης ήταν «η ισχύς εν τη ενώσει», μπρος στον τεράστιο κίνδυνο «που ήδη έκανε την εμφάνισή του και στον τόπο μας, με την ανεξέλεγκτη και αλόγιστη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών». Επισημάνθηκε ότι «η καταστροφή που γίνεται από τέτοιου είδος ενέργειες, είναι: Πρώτα, στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Μάνης, η οποία ως γνωστό αποτελεί ολόκληρη ένα ανοιχτό μουσείο. Δεύτερον, στην αξία της γης και των κατοικιών (κάθετη η πτώση) στη γύρω περιοχή της εγκατάστασης. Αλλά και όχι μόνο, γιατί ακολουθεί το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η οικονομία της περιοχής θα πληγεί ανεπανόρθωτα, αφού ως γνωστό, στηρίζεται στον τουρισμό, και ο οποίος υπάρχει λόγω του σπάνιου φυσικού κάλους της Μάνης. Και το τελευταίο, είναι ό,τι ήδη αμφισβητείται με έγκυρα πια στοιχεία, το οικονομικό όφελος των επενδυτών».
Το ψήφισμα της συνάντησης μαζί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις  25/4/2012, για το ίδιο θέμα, θα αποσταλεί προς όλους τους αρμόδιους φορείς.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε ο σχεδιασμός, για τις επόμενες κινήσεις, με αρχή από τον εξονυχιστικό έλεγχο, επί της ουσίας, των αδειών που ήδη έχουν εγκριθεί, με ενημέρωση για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και γενικώς ποιοι και τι κινείται στην περιοχή.