Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010 21:28

Στ. Αργειτάκος: «Δήμος με διαφάνεια φιλικός στον πολίτη»

Γράφτηκε από την

Βαρύτητα στον πολιτισμό, σε περιβάλλον - καθαριότητα και στα προβλήματα της καθημερινότητας, θα δώσει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Σπάρτης Σταύρος Αργειτάκος. Σε συνέντευξή του στην "Ε" δεσμεύεται για «ένα δήμο με διαφάνεια, που θα νιώθει ο πολίτης ότι βρίσκεται στο σπίτι του». Και επισημαίνει πως τα  ονόματα Σπάρτη και Μυστράς έχουν παγκόσμια ακτινοβολία και πρέπει να αντιμετωπιστούν με προγραμματισμό και σοβαρότητα.

- Πώς νιώθετε ως ο πρώτος δήμαρχος του νέου μεγάλου Δήμου Σπάρτης, λίγες μέρες μετά την εκλογική σας επιτυχία;
«Νιώθω και αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης, διότι πέρα του μεγέθους του δήμου και τα προβλήματα τα γνωστά που υπάρχουν σχετικά με την εφαρμογή του "Καλλικράτη", τα ονόματα Σπάρτη και Μυστράς είναι δύο "βαριά" ονόματα. Και αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να αισθάνομαι βαρύ το βάρος της ευθύνης, αλλά ταυτόχρονα έχουμε και αισιοδοξία».

- Η νίκη σας ήταν νίκη αυτοδιοικητική, προσωπική ή πολιτική - κομματική; Ηταν δικαίωση των προσπαθειών σας στην τοπική αυτοδιοίκηση, παρά τις προηγούμενες αποτυχίες;
«Ηταν νίκη αυτοδιοικητική και μπορώ να πω ότι ήταν και δικαίωση των προσπαθειών μου στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Πιστεύω στην ανεξάρτητη, αδέσμευτη, ακομμάτιστη αυτοδιοίκηση. Και όσες φορές έχω κατέβει υποψήφιος στο χώρο της αυτοδιοίκησης πάντοτε ήμουν ανεξάρτητος».

- Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα στηριχθεί η προσπάθειά σας για την ανάπτυξη του νέου δήμου;
«Με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες, εμείς έχουμε αποφασίσει να δώσουμε βαρύτητα στον πολιτισμό, σε περιβάλλον - καθαριότητα και στα προβλήματα της καθημερινότητας».

- Ποια είναι τα πρώτα ζητήματα, τα έργα προτεραιότητας για τα οποία θα δώσετε μάχη;
«Το πρώτο ζήτημα είναι να στήσουμε σωστά διοικητικά το δήμο. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο διοικητικό μοντέλο, που οι συνδημότες μας να αισθάνονται ένα δημοτικό φιλικό περιβάλλον. Εάν στήσουμε σωστά το δήμο, τότε τα προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα. Τα έργα προτεραιότητας είναι να λύσουμε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ό,τι έχει σχέση με το περιβάλλον. Από κει και πέρα τα μεγάλα έργα υποδομής, τα αναπτυξιακά, καταλαβαίνετε ότι αυτή την εποχή δεν μπορούμε να συζητάμε για τέτοια πράγματα. Αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα και το πιο σημαντικό πρόβλημα, είναι η αγροτική οδοποιία σ’ όλα τα χωριά του δήμου. Πρέπει να φροντίσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση».

- Πώς σχεδιάζετε να αξιοποιήσετε το τεράστιο όνομα της Σπάρτης και την αναγνωρισιμότητα του Μυστρά;
«Και τα δύο ονόματα αυτά έχουν παγκόσμια ακτινοβολία, έχουν ειδικό βάρος και οπωσδήποτε πρέπει να αντιμετωπιστούν με προγραμματισμό και σοβαρότητα, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια. Και δεν απευθύνομαι στις δημοτικές αρχές, αλλά γενικότερα. Πιστεύω ότι διαχρονικά δεν έχουμε αξιοποιήσει τον πλούτο αυτό, τα "βαριά" ονόματα που έχουμε. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει με σοβαρότητα αυτή τη φορά να καθήσουμε να το οργανώσουμε, να στοχεύσουμε και να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Αυτά τα ονόματα μετρούν παγκοσμίως».

- Ποια είναι η δέσμευσή σας στους δημότες του νέου δήμου, που περιμένουν να αλλάξει πορεία ο τόπος;
«Αυτό που είπαμε και προεκλογικά. Θα στήσουμε σωστά διοικητικά το δήμο, θα κάνουμε παρεμβάσεις στο κοινωνικό κομμάτι, στην τοπική οικονομία και οπωσδήποτε θα έχουμε ένα δήμο με διαφάνεια, που θα νιώθει ο πολίτης ότι βρίσκεται στο σπίτι του. Θα νιώθει φιλικά. Αυτός είναι ο στόχος μας».

 

Συνέντευξη στο Γιάννη Σινάπη