Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 11:40

Τρίωρη στάση εργασίας στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας

Τρίωρη στάση εργασίας στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας

Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας στις 26 Νοεμβρίου, συμμετέχοντας στην απεργία που έχουν προκηρύξει ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα.

Αναφερόμενο στους αγώνες άλλων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, το σωματείο παρατηρεί ότι “ο αγώνας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για μόνιμες προσλήψεις και ουσιαστική ενίσχυση στις υποδομές των νοσοκομείων, αλλά και των Κέντρων Υγείας είναι και δικός μας αγώνας. Ο αγώνας της νεολαίας για ενίσχυση των υποδομών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για ολιγομελή τμήματα των 15 ατόμων, είναι και δικός μας αγώνας. Ο αγώνας των δασκάλων και καθηγητών για μόνιμες προσλήψεις στη δημόσια παιδεία είναι και δικός μας αγώνας. Ο αγώνας των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό, στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα για δουλειά με αξιοπρέπεια και εβδομαδιαία ξεκούραση, είναι και δικός μας αγώνας. Ο αγώνας στα τρόφιμα-ποτά για εργασία, χωρίς συνωστισμό με σταθερό εβδομαδιαίο ωράριο και με μέτρα προστασίας για την υγεία τους, είναι και δικός μας αγώνας”.
Κάνοντας λόγο και για τον δικό τους αγώνα “ενάντια στην απαξίωση της δουλειάς μας, που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση μέσω της διάλυσης των ΔΕΥΑ και την συγχώνευσή τους σε επίπεδο περιφέρειας”, σημειώνει: “Το σωματείο μας, έχοντας τεράστια εμπειρία από τη συλλογική δράση και την συλλογική λήψη στις αποφάσεις μέσα από μαζικές συνελεύσεις, γνωρίζουμε πολύ καλά τις προθέσεις της κυβέρνησης από το νέο εργασιακό έκτρωμα που επιθυμεί να νομοθετήσει εν μέσω πανδημίας. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει για τα συνδικάτα η διά νόμου καταγραφή του μητρώου μελών στην κυβερνητική πλατφόρμα του υπουργείου, ώστε να γνωρίζουν κυβέρνηση και εργοδότες τα μέλη των συνδικάτων. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει για την οργάνωση των διεκδικήσεων η ηλεκτρονική ψηφοφορία για λήψη απόφασης για απεργία και η δήλωση του 40% του προσωπικού ως προσωπικού ασφαλείας. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει η 10ωρη ημερήσια εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Εμείς λόγω ιδιαιτερότητας της εργασίας μας, είμαστε αναγκασμένοι να μην αφήνουμε ανοικτά σκάμματα και να τελειώνουμε τις αποκαταστάσεις στις βλάβες ύδρευσης αποχέτευσης. Δουλεύουμε με βάρδιες σε 24ωρη βάση με υπερεργασία και νυκτερινά. Για όλους εμάς το εργασιακό έκτρωμα θα φέρει δεκάδες απλήρωτες ώρες εργασίας, χωρίς να έχουμε έστω και το δικαίωμα πού έχουμε σήμερα να προσφύγουμε στην επιθεώρηση για βλαπτική μεταβολή”.
Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας επισημαίνει ότι “για όλους αυτούς τους λόγους στις 26 Νοέμβρη θα δώσουμε δυναμική παρουσία στην απεργία και στις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουμε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα σωματεία. Επίσης, προγραμματίζουμε δράσεις στου χώρους δουλειάς και κινητοποιήσεις στις δημοτικές αρχές των ΔΕΥΑ, καλώντας τους να σταθούν στο πλευρό μας και να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της αποκλειστικής αρμοδιότητάς τους”.
Τέλος, το σωματείο καλεί “για πολλοστή φορά την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας να συνεδριάσει και να πάρει απόφαση για προκήρυξη απεργίας, ώστε να δώσει τη δυνατότητα κάλυψης σε όσους θέλουν να απεργήσουν και δεν καλύπτονται”.


(Φωτογραφία αρχείου)