Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 11:24

Καλαμάτα: Ενημέρωση πολιτών για σημεία συγκέντρωσης σε περίπτωση σεισμού (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Ενημέρωση πολιτών για σημεία συγκέντρωσης σε περίπτωση σεισμού (βίντεο)


Να μάθουν οι πολίτες τα σημεία συγκέντρωσης και να ξέρουν σε περίπτωση μεγάλου σεισμού πού πρέπει να πάνε. Για την καλύτερη ετοιμότητα των υπηρεσιών πρέπει να γίνονται τακτικά ασκήσεις πρόκλησης σεισμού με διαφορετικά σενάρια.

Αυτά τονίστηκαν στο χθεσινό Συντονιστικό Τοπικό Οργανο (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, με τηλεδιάσκεψη, για τον σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άμεσης βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών και για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από χιονοπτώσεις- παγετό.
Στη συνεδρίαση προήδρευσαν, αρχικά, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Μπάκας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της 77 ΜΕ, της 120 ΠΕΑ, της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου, της ΔΕΥΑΚ, της ΔΕΔΔΗΕ, υπηρεσιακοί παράγοντες, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας κι εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων. Συζητήθηκαν θέματα συντονισμού και ετοιμότητας των εμπλεκομένων, επισημάνθηκαν τα πεδία συνεργασίας, η αναγκαιότητα ασκήσεων για την καλύτερη προετοιμασία, τα μέσα και το δυναμικό που διαθέτει κάθε υπηρεσία.


Η υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μόρφω Κουκούλη ενημέρωσε ότι θα γίνουν προσεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα κτήρια αρμοδιότητας του δήμου.
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πληροφόρησε ότι ερπυστριοφόρο όχημα το χειμώνα θα σταθμεύει στην Αρτεμισία, έτοιμο να παρέμβει όποτε χρειαστεί σε περιπτώσεις χιονοπτώσεων.
Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι στόχος του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου είναι ο καλύτερος συντονισμός των φορέων που εμπλέκονται. Ενημέρωσε πως έχει εκπονηθεί το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών και έχει κατατεθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή προς έγκριση και στη συνέχεια θα πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Οσον αφορά τις χιονοπτώσεις, είπε ότι προβλήματα παρουσιάζονται στο οδικό δίκτυο και κυρίως στις ορεινές κοινότητες και παρατήρησε πως “από πέρυσι έχουμε προμηθευτεί δύο αλατιέρες, μία για τα χωριά του Ταϋγέτου και μία για Πολιανή, ορεινά Αρφαρά. Είναι έτοιμες, υπάρχει αλάτι και ανάλογα με τις συνθήκες θα προμηθευτούμε και επιπλέον. Εχουν οριστεί υπεύθυνοι μηχανικοί ανά δημοτική ενότητα για τη χειμερινή περίοδο, αλλά σημαντικό ρόλο έχουν και οι πρόεδροι των κοινοτήτων”. Ανέφερε, ακόμα, ότι “σημαντικός είναι ο ρόλος όλων των εθελοντικών οργανώσεων, τις οποίες ο δήμος επιβραβεύει και ενισχύει έμπρακτα”.


NEWSLETTER