Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 14:20

Καλαμάτα: Συζήτηση για τη Μαραθόλακκα ζητούν Μάκαρης και Αντωνόπουλος

Γράφτηκε από την

Στραγγίσματα από τη Μαραθόλακκα, από το χώρο προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων, έχουν φθάσει στον Νέδοντα, εντός της ζώνης Natura.

Αυτό επεσήμαναν με έγγραφό τους χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με τηλεδιάσκεψη, οι σύμβουλοι της μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος και Μανώλης Μάκαρης, ζητώντας να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης και να ληφθεί απόφαση.
Στην εισήγησή τους αναφέρουν ότι “ένα πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα έχει επανέλθει ιδιαίτερα επιτακτικό στην απόληξη της Μαραθόλακκας Ταϋγέτου. Εντός του παράπλευρου υδατορέματος παρατηρήθηκε ιδιαίτερα μεγάλη ροή από δεκάδες κυβικά μέτρα από στραγγίσματα που απορρέουν από την ανάντη χωματερή και τη διαχείριση του χώρου, εντός της ζώνης Natura στον ποταμό Νέδοντα. Στις συνημμένες φωτογραφίες και οπτικό υλικό που καταγράψαμε στις 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου και μέχρι σήμερα που συζητάμε, δεκάδες κυβικά σε ημερήσια βάση αποδεικνύεται και με γυμνό οφθαλμό ότι καταλήγουν στον Νέδοντα και στο υπεδάφιο υδρογεωλογικό πεδίο της Καλαμάτας, που είναι ήδη σε καθεστώς προστασίας. Στη συνέχεια καταλήγουν στα ύδατα άντλησης και τις πηγές που υδρεύεται και αρδεύεται ο δήμος μας. Σε δείγματα που λήφθηκαν εμφανίζεται ιδιαίτερα επιβαρυμένο ρυπαντικό φορτίο”.
Οι δύο σύμβουλοι προτείνουν “τη λήψη απόφασης για την άμεση σύγκληση των γεωτεχνικών και τεχνικών υπηρεσιών του δήμου για τη θέσπιση μέτρων προστασίας με τη διαδικασία της έκτακτης ανάγκης. Επίσης, λήψη απόφασης για την ενεργοποίηση της πολιτικής προστασίας για την αποφυγή κινδύνου για την προστασία των δημοτών. Λήψη απόφασης για συμπληρωματικά έργα για τη συγκράτηση των πρανών που έχουν αστοχήσει και επίκειται κατολίσθηση αυτών. Επίσης, λήψη απόφασης για οτιδήποτε άλλο θεωρείται επιβεβλημένο για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία του χώρου της Μαραθόλακκας και της διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου μας και της προστασίας των πολιτών και των εργαζομένων σε αυτήν ύστερα από τη νέα επείγουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει διαμορφωθεί”.

(Φωτογραφία αρχείου)