Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 10:12

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου: “Η κυβέρνηση να επαναφέρει το καθεστώς προστασίας του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας”

Γράφτηκε από την
Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου: “Η κυβέρνηση να επαναφέρει το καθεστώς προστασίας του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας”

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας καλεί “τη σημερινή κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα το καθεστώς προστασίας του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας”.

Αυτό τονίζεται σε ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο στη συνεχιζόμενη συνεδρίασή του το βράδυ της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου, μετά από εισήγηση του συμβούλου της μειοψηφίας Μιχάλη Αντωνόπουλου, προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας.
Στο ψήφισμα σημειώνεται: “Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αναγνωρίζει και επιβεβαιώνει την τεράστια σημασία του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας για την εθνική οικονομία της χώρας μας και όχι μόνο. Συμφωνεί στην άμεση κατάργηση της απόφασης του πρώην υπουργού Αποστόλου που εξισώνει το όνομα Καλαμάτα με την ποικιλία Καλαμών και στην ουσία καταργεί το ΠΟΠ Καλαμάτα που προστατεύεται. Καλεί τη σημερινή κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα το καθεστώς προστασίας του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Η απόφαση έβλαψε το πρώτο εξαγώγιμο εθνικό προϊόν που προστατεύεται για τη φήμη του από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, γεγονός που αγνόησε η προηγούμενη και αγνοεί ακόμα η σημερινή κυβέρνηση. Οι μόνοι που αποδέχονται και επικροτούν το σημερινό καθεστώς είναι τα συνδικαλιστικά όργανα των μεγάλων τυποποιητών ελιάς. Το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών ελιάς ποικιλίας Καλαμών, ανεξάρτητα αν βρίσκονται στη ζώνη του ΠΟΠ, καταδικάζουν το σημερινό καθεστώς που άνοιξε την πόρτα στις ελληνοποιήσεις και νομιμοποίησε εντός και εκτός χώρας τη χρήση του με τον όρο Kalamata Olives. Η απώλεια στο εισόδημα των παραγωγών είναι της τάξης εκατομμυρίων ευρώ, με πτώση που αγγίζει το 70% του μέσου όρου τιμών της τελευταίας δεκαετίας, με τις ελληνοποιήσεις να κάνουν έντονη την παρουσία τους.
Το παρόν ψήφισμα να κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο, σε όλα τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, καθώς και στη συζήτηση για την εν λόγω προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER