Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 15:33

Ο Μερκούρης για τον Σύνδεσμο Υδρευσης “Καπετάν Τέλλος Αγρας”

Γράφτηκε από την
Ο Μερκούρης για τον Σύνδεσμο Υδρευσης “Καπετάν Τέλλος Αγρας”

«Άλλη μία προμήθεια στον αέρα» τονίζει σε παρέμβασή του ο Δημοτικός Σύμβουλος Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης, σχετικά με το αίτημα προσωρινών μέτρων που κατατέθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών για να ακυρωθεί η διακήρυξη του διαγωνισμού «Προμήθεια και εγκατάσταση δεξαμενών ύδρευσης για την κάλυψη των αναγκών του Συνδέσμου Υδρευσης "Καπετάν Τέλλος Άγρας"».


Αναλυτικά ο κ. Μερκούρης αναφέρει: «Ο Σύνδεσμος Ύδρευσης "Καπετάν Τέλλος Άγρας" με την αριθ.336/25-11-2020 απόφασή του προκήρυξε ανοιχτό ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό, εκτιμώμενη αξία της σύμβασης 141.000 ευρώ πέραν ΦΠΑ, για την προμήθεια, μεταφορά επί τόπου κατασκευή/συναρμολόγηση μιας προκατασκευασμένης μεταλλικής κυλινδρικής δεξαμενής χωρητικότητας 500m3, τριών δεξαμενών χωρητικότητας 150 m3 και μιας 100m3, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής των βάσεων έδρασης αυτών. Προσφορές υποβάλλονται για το σύνολο της προκηρυσσόμενης ποσότητας. Κατά της ανωτέρω προκήρυξης ενδιαφερόμενος οικονομικός φορέας κατέθεσε στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.) προσφυγή στην οποία ενσωμάτωσε και αίτημα προσωρινών μέτρων, με την οποία επιδιώκει να ακυρωθεί η με αριθμό 2OPROC007732844 2020-11-27 διακήρυξη με αντικείμενο: «Την προμήθεια και εγκατάσταση δεξαμενών ύδρευσης για την κάλυψη των αναγκών του Συνδέσμου Υδρευσης "Καπετάν Τέλλος Αγρας"». Στο σκεπτικό της προσφυγής αναφέρονται: «…από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η πληττόμενη απαίτηση που τίθεται με τη διακήρυξη, είναι σπάνια στην αγορά και θέτει εμπόδιο στον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό, ευνοώντας αδικαιολόγητα συγκεκριμένο προμηθευτή και αποκλείοντας αδικαιολόγητα προμηθευτές που είναι ικανοί να αναλάβουν τη σύμβαση όπως η εταιρεία μας, ενώ με δεδομένο ότι κριτήριο ανάθεσης είναι αποκλειστικά η τιμή, αντίκειται και στο δημόσιο συμφέρον, αφού δίνει τη δυνατότητα στο μοναδικό συμμετέχοντα να αναλάβει τη σύμβαση σε υψηλή τιμή» (σ.19). «Δηλαδή εν προκειμένω η εταιρεία μας ενώ διαθέτει την απαραίτητη τεχνική επάρκεια και ικανότητα… εντούτοις αποκλείεται από το διαγωνισμό παράνομα και αδικαιολόγητα» (σ.12). Οι προσβαλλόμενοι όροι της διακήρυξης είναι: «2.2.6 (τεχνική και επαγγελματική ικανότητα). 2.2.9.2.Β4 (Αποδεικτικά μέσα) και άρθρο 11 του παραρτήματος Ι της διακήρυξης είναι παράνομοι καθώς αντίκεινται στην αρχή του ελεύθερου, υγιούς, επαρκούς ανταγωνισμού και της αναλογικότητας, βαίνουν πέραν του αναγκαίου μέτρου και δέον όπως ακυρωθούν». Σύμφωνα με το Ν.4412/16 ορίζεται ότι: «1. Οι αναθέτοντες φορείς αντιμετωπίζουν τους οικονομικούς φορείς ισότιμα και χωρίς διακρίσεις και ενεργούν με διαφάνεια…».
Η Α.Ε.Π.Π. με την αριθ.Α278/2020 απόφασή της ανέστειλε την πρόοδο της διαγωνιστικής διαδικασίας, μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής. Αναγκαστήκατε με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου (αριθ. απόφασης 397/17-12-2020) να αναστείλετε τη διαγωνιστική διαδικασία έως την έκδοση και κοινοποίηση της απόφασης της Α.Ε.Π.Π.
Κύριε πρόεδρε του Συνδέσμου, τι έχετε να πείτε για αυτή τη δυσάρεστη και προσβλητική εξέλιξη; Είναι τυχαία; Δεν προδικάζω το αποτέλεσμα της Αρχής, όμως για να οδηγείται ο διαγωνισμός εκεί κάτι συμβαίνει. Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη και αυτής της υπόθεσης. Θεωρώ όμως υποχρέωσή μου για ενημέρωση της κοινής γνώμης και των φορολογούμενων δημοτών να υπενθυμίσω και άλλες συναφείς ή παραπλήσιες περιπτώσεις που αφορούν το δήμο: Ταρτάν γηπέδου Φιλιατρών, ξενώνας Σιδηροκάστρου, προμήθεια υλικών Covid-19, προμήθεια ασφαλτικών. Για όλες δε τις αναθέσεις του Συνδέσμου δεν προχωρήσατε σε ανοιχτές προσκλήσεις υποβολής προσφορών, κάτι που το είχατε υποσχεθεί, κατηγορώντας με όταν είχα παρατηρήσει ότι είναι υπερβολικά τα ποσά».


NEWSLETTER