Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020 08:29

Βασιλόπουλος σε Παναγιωτόπουλο: Διαβεβαιώσεις για ομαλή συνλειτουργία πολιτικού και στρατιωτικού αεροδρομίου Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

“Ο υπουργός με διαβεβαίωσε ότι όλο αυτό θα εξελιχθεί ομαλά, προχωράει η διαδικασία.

Υπάρχει αυτή η διακρατική συμφωνία. Είναι μια ομαλή εξέλιξη που δεν επηρεάζει καθόλου τουριστικά την περιοχή μας και δεν επηρεάζει τη λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου της περιοχής μας”.

Αυτά επεσήμανε χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, για τη δημιουργία στην 120 ΠΕΑ Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων και τις διαβεβαιώσεις που του έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνάντησή τους την Τρίτη.

Ο δήμαρχος είπε ότι “σε 2 χρόνια από σήμερα θα αρχίσουν να δημιουργούνται οι υποδομές και να έρχονται τα πρώτα εκπαιδευτικά αεροσκάφη και οι προσομοιωτές”, ενώ για την άποψη ότι δεν επηρεάζει τη λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου της περιοχής μας, ανέφερε πως “έναν αεροδιάδρομο, όπως μου εξήγησε, έχουν και στα Χανιά. Στη Σούδα εξυπηρετείται η νατοϊκή βάση, δύο μοίρες με F16 και το πολιτικό αεροδρόμιο. Εναν αεροδιάδρομο έχουν και στο «Μακεδονία»”. Ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι “το ζήτημα που μας καίει και που πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε και πρέπει να είναι στόχος για όλους μας -κάθε φορά που πηγαίνουμε στα υπουργεία - είναι η αναβάθμιση του αεροδρομίου της πόλης μας”.

Απαντώντας σε ερώτησή μας ο δήμαρχος είπε ότι “ο Αρχηγός του ΓΕΑ πριν από 2 μήνες μου έδειξε προσομοιώσεις πάνω στο χάρτη, στον υπολογιστή. Μου έδειξε πώς λειτουργούν το αεροδρόμιο της Σούδας, της Μακεδονίας και το πολιτικό αεροδρόμιο και κει πλέον δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το δικό μας αεροδρόμιο με το αεροδρόμιο των Χανίων που έχει πολύ περισσότερη κίνηση”. Και παρατήρησε πως “όλα αυτά εξυπηρετούνται με την προϋπόθεση ότι υπάρχει κατάλληλος χώρος στάθμευσης των αεροσκαφών και υπάρχει και εξελιγμένο ραντάρ που θα έρθει μέσα από την αναβάθμιση που θα γίνει”.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σε γραπτή του δήλωση για τη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε: “Εθεσα στον υπουργό και πάλι, όπως είχα κάνει και σε προηγούμενη συνάντησή μας, ερωτήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και οι απαντήσεις του νομίζω είναι ξεκάθαρες. Είναι προφανές ότι σχετικά θα ενημερωθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο στην ερχόμενη συνεδρίαση.

Καταρχάς ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν θα υπάρχει μεγαλύτερη ηχορύπανση. Μιλάμε για αναβάθμιση εγκαταστάσεων και φυσικά νέα πτητικά μέσα και εξοπλισμό. Αυτά θα πραγματοποιηθούν σε βάθος διετίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεαστεί η λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου και αυτό είναι κρίσιμο, καθώς ο διεθνής αερολιμένας συνδέεται με έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή που είναι ο τουρισμός. Δεν θα υπάρξει λοιπόν ζήτημα, άλλωστε υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα συνύπαρξης όπως για παράδειγμα στο αεροδρόμιο της Σούδας Χανίων και το αεροδρόμιο “Μακεδονία” στη Θεσσαλονίκη. Επειδή έχουν ακουστεί διάφορα σε σχέση με τους εκπαιδευόμενους και το πόσοι θα είναι κι από πού. Και σήμερα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην 120 ΠΕΑ εκπαιδεύονται αλλοδαποί πιλότοι. Ο υπουργός διαβεβαίωσε -και προφανώς όλα αυτά θα αποτελέσουν και αναφορές στο τελικό κείμενο- ότι δεν πρόκειται να είναι μεγάλες οι διαφορές σε σχέση με τους σημερινούς εκπαιδευόμενους. Σε κάθε περίπτωση, η Καλαμάτα έχει μόνο να κερδίσει μέσα από τις επενδύσεις που θα υπάρξουν, μέσα από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, μέσα από την οικονομική δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί, αλλά και μέσα από την προβολή που θα υπάρξει διεθνώς”.

Γ.Σ.