Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 08:47

Και οι δήμαρχοι στον αγώνα για την Αδριατική Οδό με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ

Γράφτηκε από την

 

Αυτοδιοικητικό μέτωπο για την υλοποίηση της Αδριατικής Οδού δημιουργείται με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Το επόμενο διάστημα μάλιστα οργανώνεται μεγάλη διαδικτυακή συνάντηση των δημάρχων του Δυτικού Άξονα (από Καλαμάτα έως Ιωάννινα), ώστε να δομηθεί το πλαίσιο της από κοινού διεκδίκησης της προώθησης του μεγάλου αναπτυξιακού έργου.

Αυτό έκανε γνωστό ο γ.γ. της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος περιόδευσε στη Δυτική Ελλάδα και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους δημάρχους Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά, Πηνειού Ανδρέα Μαρίνο, Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη και Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο.

Μετά τις συναντήσεις σε Ηλεία και Αχαΐα ο κ. Καφαντάρης δήλωσε: “Η ΚΕΔΕ έχει, με ομόφωνη απόφασή της, βάλει ψηλά τον πήχη της διεκδίκησης, αλλά και της στήριξης των προσπαθειών, που υπερβαίνουν έναν δήμο ή μία Περιφέρεια, για την υλοποίηση αυτού του οραματικού έργου μιας πράσινης οδού, που θα ενώνει πολιτισμούς, διαφορετικούς κόσμους, και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τόπου μας”.

Εξάλλου, νωρίτερα ο κ. Καφαντάρης είχε συναντήσεις με δημάρχους της Κορινθίας, όπου συζήτησαν επίκαιρα αυτοδιοικητικά θέματα και ζητήματα που αφορούν την Πελοπόννησο, ενόψει του νέου έτους. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε στα γραφεία τους, τους δημάρχους Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο, Βέλου - Βόχας Αννίβα Παπακυριάκο, Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο, και Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο.

 

ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: “ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΡΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΑ” 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, μετά τη χθεσινή συνάντηση, τόνισε την ανάγκη κοινών δράσεων για “το έργο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία όλης της Δυτικής Ελλάδας και της χώρας γενικότερα”. Και συνέχισε:

“Ένα έργο που έχει έρθει η ώρα του να υλοποιηθεί, πάντα μέσα από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, γιατί διασχίζει πολλές περιοχές. Εμείς σκεφτόμαστε οικουμενικά και δρούμε τοπικά. Έχουμε ξεκινήσει τους αγώνες και την διεκδίκηση εδώ και καιρό στον Πύργο. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώσαμε τη μεγάλη συγκέντρωση στη Βουπρασία όπου όλοι οι δήμαρχοι της Ηλείας και από την Καλαμάτα μέχρι την Πάτρα και τα Ιόνια Νησιά, αλλά και δυνάμεις της Πελοποννήσου, ήταν εκεί με πολλά μηνύματα να ολοκληρωθεί ο δρόμος Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα - Καλαμάτα. Γιατί μόνο αν ολοκληρωθεί ο δρόμος θα έχει αξία η σύνδεση των δύο άκρων της Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο αυτό η ΚΕΔΕ έχει πάρει πρόσφατα απόφαση που στηρίζει τη υλοποίηση αυτού του έργου, το οποίο αλλάζει τη φυσιογνωμία μεταφορών στη χώρα και την Ευρώπη. Ο κ. Καφαντάρης ως Πελοποννήσιος είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, όπως κάνουμε και εμείς. Πρέπει λοιπόν να αθροίσουμε αυτές τις επί μέρους προσπάθειες σε μια μεγάλη συλλογική και δυναμική προσπάθεια. Διότι υπάρχει ο Ανατολικός Άξονας, αλλά υπάρχει και η Δυτική Ελλάδα που έχει τις δυνατότητές της και είναι ανεκμετάλλευτες”.

Επιπλέον ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε τη αναγκαιότητα μιας μεγάλης συνάντησης όλων των αυτοδιοικητικών παραγόντων το επόμενο διάστημα, για κοινή στρατηγική διεκδικήσεων. “Στη λογική αυτή της αλληλέγγυας στάσης όλων των αυτοδιοικητικών, υπάρχει χώρος και χρόνος να βρεθούμε όλοι μαζί είτε διαδικτυακά είτε διά ζώσης, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, για να διεκδικήσουμε τη γρήγορη δημοπράτηση των κομματιών Κακαβιά - Γιάννενα και από την Πάτρα μέχρι το νότιο τμήμα. Είμαστε αισιόδοξοι για τον δρόμο Πάτρα - Πύργος ότι θα γίνει. Είμαστε αγωνιστές για το καλύτερο και νομίζω ότι η δημοκρατική νομιμότητα στη χώρα δεν αφήνει περιθώρια υπονόμευσης του ενός από τον άλλο».

Τέλος ο δήμαρχος Πύργου χαρακτήρισε τον Δημήτρη Καφαντάρη “έναν άνθρωπο της αυτοδιοίκησης με συνέπεια και συνέχεια στους αγώνες για τα μικρά και μεγάλα θέματα, όχι μόνο του δήμου του αλλά και της χώρας ολόκληρης”.