Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 09:05

Διαβεβαιώσεις σε Βασιλόπουλο για Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Μεθώνη

Γράφτηκε από την
Διαβεβαιώσεις σε Βασιλόπουλο για Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Μεθώνη

 

Τον Ιανουάριο του 2021 θα τρέξει η διαδικασία της δημοσίευσης πρόσκλησης ανταγωνιστικού διαλόγου και η κτηματογράφηση, ώστε να προκύψουν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Στόχος είναι το φθινόπωρο του 2021 να έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές, και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, εντός του έτους να προκύψει ανάδοχος.

Ο δρόμος Καλό Νερό - Τσακώνα θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα (αναζήτηση χρηματοδότησης για ένταξη έργου) μετά την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών του πρώτου τμήματος από την Πάτρα έως τον Πύργο.

Για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” στόχος είναι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων να έχει ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι του 2021, ώστε να δρομολογηθεί και η έναρξη των εργασιών.

Αυτά είναι τα νέα και οι στόχοι - χρονοδιαγράμματα για τα 3 σημαντικά έργα της Μεσσηνίας, όπως παρουσιάστηκαν χθες στην Αθήνα, στον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υποδομών Γιάννη Καρνέση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Δήμο Καλαμάτας, ο κ. Βασιλόπουλος επισκέφθηκε χθες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, συμμετείχε σε προγραμματισμένες συσκέψεις και είχε συναντήσεις με τον γενικό διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών Γιάννη Καρνέση, υπηρεσιακούς παράγοντες και στελέχη του υπουργείου, καθώς και τον μελετητή του “Μορέα”.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, υπήρξε συζήτηση και ενημέρωση για τους δρόμους Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Πάτρα - Πύργος, Καλό Νερό - Τσακώνα, καθώς και για το μεγάλο έργο που αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας.

 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΜΕΘΩΝΗ

Για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, ιδιαίτερης αναπτυξιακής σημασίας για την περιοχή, αναμένεται η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων κι ακολούθως μέσα στον Ιανουάριο του 2021 θα τρέξει η διαδικασία της δημοσίευσης πρόσκλησης ανταγωνιστικού διαλόγου. Αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσει μαζί με τη δημοσίευση της πρόσκλησης και η κτηματογράφηση, ώστε να προκύψουν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις. Εν συνεχεία θα εκκινήσει η διαδικασία καταγραφής στο κτηματολόγιο, μαζί με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις. Το επόμενο βήμα είναι η έκδοση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος θα αξιολογήσει - συμπεριλάβει και προτάσεις που προέκυψαν κατά τη διαβούλευση στα Δημοτικά Συμβούλια και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε, στόχος είναι το φθινόπωρο του 2021, να έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές που θα έρθουν ως συνέχεια του ανταγωνιστικού διαλόγου κι εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, εντός του έτους να προκύψει και ανάδοχος. Σημειώνεται ότι ο ανάδοχος θα έχει την ευθύνη συντήρησης του οδικού άξονα για όλα τα χρόνια της σύμβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την έκδοση της ΜΠΕ, θα δοθεί η δυνατότητα συζητήσεων και παρεμβάσεων στο επίπεδο σύνταξης των τευχών δημοπράτησης.

 

ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ - ΤΣΑΚΩΝΑ

Οσον αφορά τον πολύπαθο δυτικό οδικό άξονα, οι διαδικασίες εξελίσσονται. Από την πλευρά του υπουργείου υπογραμμίστηκε ότι ειδικά για το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα, θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα (αναζήτηση χρηματοδότησης για ένταξης έργου) μετά την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών του πρώτου τμήματος από την Πάτρα έως τον Πύργο.

 

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μία από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο, με τη συμμετοχή του δημάρχου Θαν. Βασιλόπουλου, αφορούσε και την πορεία των μελετών για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας.

Οπως είναι γνωστό, για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας, ο υπουργός έχει υπογράψει διαπιστωτική πράξη 79 εκ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται και η περιοχή του Πηδήματος. Την περίοδο αυτή εξελίσσεται η διαδικασία που θα μας οδηγήσει στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Εγκρίσεις αναμένονται από τη Διεύθυνση Υδάτων, ώστε να προχωρήσει και η διαγωνιστική διαδικασία, ενώ θα υπάρξει μία πρώτη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Νέδοντα.

Στόχος είναι η ΜΠΕ να έχει ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι του 2021, ώστε να δρομολογηθεί και η έναρξη των εργασιών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αμέσως μετά την λήξη των αυστηρών περιοριστικών μέτρων μετακίνησης, θα επισκεφτούν την Καλαμάτα (ήταν αρχικά προγραμματισμένο να γίνει στα τέλη Νοεμβρίου), τόσο εκπρόσωποι του υπουργείου, όσο και μελετητές του “Μορέα”, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση πριν την ολοκλήρωση της μελέτης. Στη συνάντηση αυτή, όπως έχει δεσμευθεί ο δήμαρχος, πέραν των υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου, θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να καταθέσουν ερωτήσεις, απόψεις και προτάσεις.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι η Καλαμάτα με την ολοκλήρωση του έργου, θα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα αποκτήσει πλήρη αντιπλημμυρική προστασία.


NEWSLETTER