Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 10:24

Ξεκινούν δυο σημαντικές αναπλάσεις δρόμων στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Το επόμενο διάστημα, μέσα στον Ιανουάριο, πρόκειται να ξεκινήσουν δύο σημαντικά έργα αναπλάσεων δρόμων στο κέντρο της Καλαμάτας και στη Δυτική Παραλία, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πρόκειται για τα έργα ανάπλασης της οδού Πλαστήρα, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, προϋπολογισμού 1.419.000 ευρώ, και της οδού Αναγνωσταρά, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ.
Ειδικότερα: α) Το έργο της οδού Πλαστήρα θα υλοποιηθεί με ανάδοχο την εταιρεία “Τσερπές - Κωτσάκης - Παπαδέας Ο.Ε.”, με έκπτωση 57,36%.
Με το έργο της ανάπλασης της οδού Πλαστήρα, στη Δυτική Παραλία, από την Αρτέμιδος μέχρι τον Κορδία προβλέπονται: Η κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου, στη συμβολή των οδών Αρτέμιδος, Ευαγγελιστρίας, Νικολάου Πλαστήρα και της συνέχειας της οδού Αρτέμιδος προς τον αθλητικό χώρο του Δήμου Καλαμάτας. Η εφαρμογή τυπικής διατομής κύριας συλλεκτήριας οδού για περιοχές εκτός σχεδίου πόλης και συγκεκριμένα της εφαρμογής της δίιχνης τυπικής διατομής, με θέσεις στάθμευσης στα δεξιά της οδού και ποδηλατόδρομο μήκους 390μ. επί του αριστερού (νότιου) πεζοδρομίου. Η σήμανση - ασφάλιση της οδού και του ισόπεδου κυκλικού κόμβου. Η κατασκευή κλειστού δικτύου ομβρίων για την αποστράγγιση - αποχέτευση του καταστρώματος και των παρόδιων ιδιοκτησιών. Ο ηλεκτροφωτισμός της οδού και του ισόπεδου κυκλικού κόμβου. Κατασκευή μικρών τεχνικών έργων (κρασπεδόρειθρα, πεζοδρόμια κ.ά.).
β) Το έργο της οδού Αναγνωσταρά θα υλοποιηθεί με ανάδοχο την κοινοπραξία “Ι. Ηλιόπουλος - Η. Ξυδέας”, με έκπτωση 47,23% και με προθεσμία 240 ημέρες. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει από εργολάβο της ΔΕΗ η απομάκρυνση των στύλων και η υπογειοποίηση - εκσυγχρονισμός του δικτύου στο συγκεκριμένο δρόμο και στη γύρω περιοχή. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο ανάδοχος του έργου.
Στην απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, αναφέρεται ότι “προβλέπεται η διαπλάτυνση των υφισταμένων πεζοδρομίων με ταυτόχρονη δημιουργία ικανών σε μήκος εσοχών για στάθμευση οχημάτων ανάγκης ή οχημάτων διανομής των παρακείμενων καταστημάτων, αφήνοντας έτσι καθαρό πλάτος κίνησης οχημάτων 3,20 μ. πέραν των χώρων στάθμευσης. Στο σημερινό οδόστρωμα, αφού πρώτα αποξηλωθεί η υπάρχουσα και όχι σε καλή κατάσταση άσφαλτος, προβλέπεται να τοποθετηθούν έγχρωμοι κυβόλιθοι τσιμέντου, στην ίδια στάθμη που βρίσκεται σήμερα ο δρόμος”.
Ακόμα, αναφέρεται ότι “για τη δαπεδόστρωση των νέων πεζοδρομίων, προβλέπεται η χρήση των ίδιων κατά κύριο λόγο υλικών, με τον ίδιο τρόπο, σχέδιο και αρχιτεκτονικό κάνναβο με τα ήδη υφιστάμενα πεζοδρόμια της οδού Αριστομένους, διατηρώντας έτσι την ίδια ομοιομορφία, λόγω και του γεγονότος ότι η οδός Αναγνωσταρά είναι παράλληλη και σε μικρή απόσταση από την οδό Αριστομένους. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας τύπου led, όπως και η διευθέτηση των ομβρίων υδάτων (τόσο των οδών όσο και των υδρορροών των παρακείμενων κατοικιών), είτε με την μετακίνηση των υφιστάμενων φρεατίων ομβρίων, είτε με την κατασκευή υπόγειου πλαστικού αγωγού που θα μεταφέρει τα όμβρια των πεζοδρόμων προς στους κεντρικούς αγωγούς της πόλης, στην ευρύτερη περιοχή της παρέμβασης”.
Εχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην δημιουργία χώρων πρασίνου με τοποθέτηση ψηλών δέντρων σε γραμμική διάταξη και εναλλάξ στα δύο πεζοδρόμια, πράγμα που σήμερα απουσιάζει παντελώς, με εμφανή τα προβλήματα έλλειψης σκίασης, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για την ασφαλή διακίνηση πεζών και αμαξιδίων από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο, προβλέπεται η κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων (ραμπών)”.
Γ.Σ.