Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 10:43

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Θετική γνωμοδότηση για αντιπλημμυρικό Ευριπίδου

Γράφτηκε από τον

Oμόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αντιπλημμυρικό έργο της οδού Ευριπίδου, προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ, το βράδυ της Τετάρτης, με τηλεδιάσκεψη.

Η μελέτη και η γνωμοδότηση αφορούσε το καταληκτικό τμήμα του έργου “Κεντρικός συλλεκτήρας ομβρίων Ζώνης Ι Καλαμάτας”, στην παραλία, νότια του νότιου πεζοδρομίου της Ναυαρίνου και τη σύνδεσή του με την εκβολή του αγωγού ομβρίων της Ηρώων.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης είπε ότι το έργο θα συγκεντρώνει νερά από το ύψος του 2ου Δημοτικού Σχολείου και την οδό Μαυρομιχάλη και μέσω των οδών Βύρωνος, Ευριπίδου και Ακρίτα, θα περνάει νότια της Ναυαρίνου και θα καταλήγει έξω από τον προλιμένα, στην εκβολή του αγωγού ομβρίων της οδού Ηρώων. Εκανε λόγο για τεράστιο έργο και ανέφερε ότι προς την παραλία θα καταλήγει με μεγαλύτερη διατομή, καθώς δέχεται αγωγούς δυτικά και ανατολικά της Ακρίτα.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Μιχάλης Βασιλειάδης παρατήρησε ότι αναγκαστικά θα συνδεθεί στον αγωγό της Ηρώων, γιατί απαγορεύεται να καταλήξει στον προλιμένα. Διαβεβαίωσε πως δεν θα επηρεάσει την παραλιακή ζώνη και τη θάλασσα κι επεσήμανε ότι “ο αγωγός θα γίνει νότια του νότιου πεζοδρομίου της Ναυαρίνου για να μην χαλάσουμε τον ποδηλατόδρομο”.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών παρατήρησαν πως πρόκειται για σημαντικό έργο, συμφωνώντας ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κώστας Αθανασόπουλος είπε ότι με το έργο εξασφαλίζεται η πόλη από πλημμυρικά φαινόμενα και ανέφερε πως έγινε μεγάλος αγώνας, ώστε το έργο να αποσυνδεθεί μελετητικά από το μάστερ πλαν του λιμανιού.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι κανένα έργο δεν τον χαροποίησε τόσο όσο αυτό, για την αποσύνδεση που κατάφεραν από το μάστερ πλαν, αναφέροντας πως βοήθησε πάρα πολύ ο κ. Βασιλειάδης.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ

Αναλυτικά, στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρεται: “Το περιβαλλοντικά εξεταζόμενο έργο αποτελεί το τελικό τμήμα - έργο εκβολής του έργου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων της Ζώνης Ι του συστήματος ομβρίων της Καλαμάτας, που εκτείνεται από τη γραμμή του αιγιαλού έως το σημείο εκβολής του στον Μεσσηνιακό Κόλπο, συνολικού μήκους 121,3 μέτρων.

Το συνολικό έργο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων που συγκεντρώνονται στη Zώνη I του συστήματος αποχέτευσης ομβρίων της πόλης της Καλαμάτας, εμβαδού 69,5 εκταρίων, αποτελείται από νέα τμήματα κεντρικού συλλεκτήρα, μήκους 1.728 μέτρων κλειστής μεταβαλλόμενης διατομής (από DΝ600 έως 3,00Χ2,40) και δευτερεύοντες συλλεκτήρες/αγωγοί ομβρίων, σωληνωτής διατομής (DN400-DN1200) συνολικού μήκους 1.975 μέτρων, διατάσσεται δε στο συντριπτικό τμήμα του σε εντός σχεδίου περιοχή και ως εκ τούτου απαλλάσσεται από την υπαγωγή του σε εξέταση των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων.

Το έργο εκβολής κατασκευάζεται αμέσως ανατολικά του προβλήτα του προλιμένα Καλαμάτας, σε επαφή με τον υφιστάμενο αγωγό εκβολής της Ζώνης ΧΙΙ. Η συνολική επιφάνεια για τη διέλευση του συλλεκτήρα από τη ζώνη του αιγιαλού στο τμήμα της εκβολής του υπολογίζεται σε 465 τ.μ., ενώ οι επιφανειακές επεμβάσεις για την προσαρμογή του αγωγού στα προϋφιστάμενα έργα υποδομής στη ζώνη αυτή υπολογίζονται σε 1.067 τ.μ. Το περιβαλλοντικά εξεταζόμενο έργο τοποθετείται στην εντός αιγιαλού ζώνη, στην Ανατολική Παραλία της Καλαμάτας, στο ύψος του μόλου του προλιμένα, με τον οποίο συναρμόζεται. Ο κεντρικός συλλεκτήρας ακολουθεί τις οδούς Βύρωνος και Ακρίτα με νότια κατεύθυνση και στρέφει στην παραλιακή οδό Ναυαρίνου προς τα ανατολικά στο ύψος του βασικού προβλήτα του «Πανελληνίου». Κατά το τελικό τμήμα της διαδρομής του, ο συλλεκτήρας διατάσσεται εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα Καλαμάτας και διέρχεται, κατά σειρά, από την θεσμοθετημένη γραμμή αιγιαλού και τα όρια του σχεδίου πόλης, πριν καταλήξει στο ανοικτής διαμόρφωσης έργο τελικής εκβολής του”.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το έργο “αντιμετωπίζει τη συχνή και έντονη λίμναση υδάτων στην περιοχή εξυπηρέτησης και τις επιπτώσεις της στην ποιότητα οίκησης, την οδική ασφάλεια και την εξυπηρέτηση παρόδιων χρήσεων και εγκαταστάσεων. Το έργο συμβάλλει θετικά στη διά του ΓΠΣ προγραμματισμένη οργάνωση των χρήσεων της περιοχής, λόγω της προσφοράς σε αυτήν μιας ουσιώδους για αστικές χρήσεις υποδομής. Αλλες θετικές επιπτώσεις της κατασκευής του έργου περιλαμβάνουν την άρση των εκροών ομβρίων στην κλειστή λιμενολεκάνη του προλιμένα και την τοπική αναβάθμιση της ανατολικής παραλιακής ζώνης, με την ακύρωση - αποξήλωση του εκεί υφιστάμενου αγωγού ομβρίων που θα αντικατασταθεί από το εξεταζόμενο έργο”.

Γ.Σ.