Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 14:50

Μεσσηνία: Επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να τελειώσει το σχολείο στον Αρι

Μεσσηνία: Επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να τελειώσει το σχολείο στον Αρι

Νέες εργασίες ύψους 53.702,53 ευρώ (θα καλυφθούν από τα απρόβλεπτα), για το σημαντικό έργο της επέκτασης του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου στον Αρι, προϋπολογισμού 950.000 ευρώ, ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, εγκρίνοντας τον 1ο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών.

Οπως αναφέρθηκε, πρόκειται για εργασίες στη σύνδεση του παλιού με το νέο κτήριο.
Ο επιβλέπων μηχανικός Βασίλης Χρονόπουλος παρατήρησε ότι “πρέπει να αντιμετωπίσουμε αστοχία της μελέτης”, καθώς, όπως αναφέρεται στην εισήγηση της υπηρεσίας “διαπιστώθηκε ότι έχει γίνει σκυροδέτηση των προϋφιστάμενων στύλων του ισογείου, σε υψόμετρο (3,55 μέτρα ύψος αντί 2,95 μ.) που είναι και η στάθμη έδρασης των δοκών της πλάκας οροφής ισογείου. Κατά συνέπεια πρέπει να κοπούν οι στύλοι στο σωστό ύψος με αδιατάρακτη κοπή. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι αναμονές στύλων ισογείου είναι «κοντές», επειδή όμως θα γίνει μείωση του ύψους των στύλων θα αυξηθούν σε μήκος κατά την αντίστοιχη μείωση, οπότε κατά την υπηρεσία θεωρείται ότι το πρόβλημα επιλύεται με αυτόν τον τρόπο επαρκώς”.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αριος Γρηγόρης Κωστόπουλος, παρότι αμφισβήτησε την αναγκαιότητα της νέας πτέρυγας, σημείωσε ότι πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το έργο, γιατί έχει κουράσει η εικόνα με το γιαπί, που είναι εδώ και χρόνια.
Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης εξέφρασε την ανησυχία του, γιατί, όπως είπε, “έχουν περάσει 9 μήνες και το έργο δεν έχει ξεκινήσει”.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Χριστόπουλος έκανε λόγο για έργο - “γεφύρι της Αρτας” και ζήτησε να υπάρξει επιμέλεια για να ολοκληρωθεί και οι μαθητές να μπουν μέσα του χρόνου.
Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης υπενθύμισε ότι το έργο έχει προθεσμία 540 ημέρες, μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 και με τη λύση που επιλέγεται, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στατικής επάρκειας και αντοχής του σχολικού κτηρίου.
Το έργο εκτελείται από την εταιρεία “Ικτίνος”, με έκπτωση 45,44% και η χρηματοδότησή του προέρχεται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Να υπενθυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο είχε ξεκινήσει με εργολαβία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας με χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ. Εργολαβία που διαλύθηκε το Νοέμβριο του 2013, αφήνοντας ημιτελή τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου σε στάδιο, στο οποίο έχουν ολοκληρωθεί το υπόγειο και τα υποστυλώματα του ισογείου, χωρίς την οροφή του.
Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση κατασκευής της προσθήκης κατ' επέκταση και καθ' ύψος διώροφης οικοδομής με υπόγειο για τη στέγαση του Νηπιαγωγείου και κάλυψη αναγκών του υπάρχοντος Δημοτικού Σχολείου παραπλεύρως του υφιστάμενου σχολείου μέσα στο ίδιο το οικόπεδο επιφάνειας 2.940,61 τ.μ.
Με το προτεινόμενο έργο θα καλυφθεί η ανάγκη στέγασης του υπάρχοντος Νηπιαγωγείου στην Τ.Κ. Αριος, το οποίο σήμερα συστεγάζεται με το αντίστοιχο Δημοτικό Σχολείο και συγχρόνως θα καλυφθούν σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζονται σε επίπεδο αιθουσών και χώρων υγιεινής σε αυτό. Με την ολοκλήρωση του έργου το μεγαλύτερο μέρος του ισογείου θα χρησιμοποιείται από το Νηπιαγωγείο και όλος ο πρώτος όροφος από το Δημοτικό.
Γ.Σ.