Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021 08:49

Αύξηση του νερού στις Δημοτικές Ενότητες Μεσσήνης

Αύξηση του νερού στις Δημοτικές Ενότητες Μεσσήνης

Αυξήσεις θα δουν στους λογαριασμούς ύδρευσης οι δημότες Μεσσήνης, καθώς η ΔΕΥΑΜ αναπροσαρμόζει την αξία του νερού ανά κυβικό στις Δημοτικές Ενότητες, καθιερώνοντας παράλληλα παντού κλιμακωτό (ανά βαθμίδα) τιμολόγιο.

Εξαιρούνται η πόλη και η Δημοτική Ενότητα Μεσσήνης, όπου τα τέλη αναπροσαρμόστηκαν με παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΜ πέρασαν με ευρεία πλειοψηφία στο χθεσινό διά περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο, με τις θετικές ψήφους των 16 συμβούλων της πλειοψηφίας και των 4 ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων Γ. Αθανασόπουλου και Γ. Γρουσουζάκου από τη ΔΕ Πεταλιδίου, Π. Κανελλόπουλου από τη ΔΕ Ιθώμης και Μ. Δουρούμη από τη ΔΕ Μεσσήνης. Καταψήφισαν οι 9 σύμβουλοι από τη μείζονα μειοψηφία του Νίκου Κοτταρίδη, ενώ δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ και μέλος της παράταξης Κώστας Μπουρίκας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ειδική τιμολογιακή πολιτική θα ισχύει με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για τους πολύτεκνους και τρίτεκνους (έκπτωση 30%), καθώς επίσης για απόρους αλλά και ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΑΛΛΑ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος με δηλώσεις του στην “Ε” μίλησε για αναγκαίο εξορθολογισμό των τιμολογίων της ΔΕΥΑΜ, οι οποίες, είπε, είναι απαραίτητες τόσο για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης όσο και για τη διασφάλιση της ποιότητας και ποσότητας του νερού, αλλά και για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. “Δεν έγινε οριζόντια αύξηση σε όλο το δήμο, αλλά αναπροσαρμογή τελών. Και η προηγούμενη δημοτική αρχή το 2015 επιχείρησε κάτι αντίστοιχο γιατί η αναγκαιότητα αναπροσαρμογής των τιμολογίων έχει να κάνει και με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, αλλά έδειξε ατολμία να προχωρήσει” σημείωσε ο δήμαρχος.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ
Η ατολμία, όπως σημείωσε ο Γ. Αθανασόπουλος, της προηγούμενης δημοτικής αρχής είχε ως αποτέλεσμα “να πληρώνει το κόστος του ρεύματος των αντλιοστασίων στις Δημοτικές Ενότητες, εκτός από τη ΔΕ Μεσσήνης, ο δήμος” γιατί η ΔΕΥΑΜ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί οικονομικά. Όμως το Μάιο του 2019, μετά το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που εφάρμοσε ο δήμος, το κόστος του ρεύματος των αντλιοστασίων στις Δημοτικές Ενότητες αναγκαστικά το επωμίστηκε η Επιχείρηση, “χωρίς η προηγούμενη δημοτική αρχή να έχει βρει λύση για το πού θα βρει η ΔΕΥΑΜ αυτά τα χρήματα” τόνισε ο δήμαρχος Μεσσήνης.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ
Ταυτόχρονα, είπε ο δήμαρχος, με την αναπροσαρμογή των τιμολογίων αίρονται και κάποιες αδικίες, ενώ πλέον υπάρχει μέριμνα ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν εμπρόθεσμα το λογαριασμό τους, με μια μείωση 5% στο συνολικό ποσό. Επιπλέον, όσοι επιλέγουν να εξοφλούν το λογαριασμό νερού μέσω e-bill θα έχουν έκπτωση 1 ευρώ ανά λογαριασμό. “Η ΔΕΥΑΜ πρέπει να σταθεί στα πόδια της, γιατί τη θέλουμε δυνατή, και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υποβάλουμε προτάσεις χρηματοδότης για την αναβάθμιση των δικτύων” σημείωσε ο κ. Αθανασόπουλος. Τόνισε επιπλέον ότι το κλιμακωτό τιμολόγιο αποτρέπει την αλόγιστη χρήση και ενισχύει την οικιακή κατανάλωση, καθώς και το περσινό καλοκαίρι υπήρξαν προβλήματα επάρκειας νερού. “Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, αλλά όχι ανεξάντλητο, και με τον εξορθολογισμό των τιμολογίων επιδιώκουμε, ειδικά στην περιφέρεια του δήμου, να ευνοήσουμε την οικιακή κατανάλωση και να υπάρχει και νερό για την συντήρηση ενός μικρού κήπου” είπε ο δήμαρχος καταλήγοντας.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ - ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Κοτταρίδης είπε μιλώντας στην “Ε” ότι η παράταξή του καταψηφίζει, γιατί οι αυξήσεις στα τιμολόγια γίνονται εν μέσω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, όταν “σχεδόν σε όλους τους δήμους της χώρας οι αυξήσεις έχουν παγώσει ή γίνονται μειώσεις”. Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη, δεν δικαιολογείται επαρκώς στην εισήγηση της δημοτικής αρχής η ανάγκη αυξήσεων στην τιμή του νερού. Χαρακτήρισε το προτεινόμενο τιμολόγιο “πέρα από κάθε λογική”, καθώς “έχει μεγάλες αυξήσεις και κατακερματισμούς, έχει ανισότητες μεταξύ Δημοτικών Ενοτήτων, αλλά και μεταξύ κοινοτήτων της ίδιας Δημοτικής Ενότητας”.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 80% ΠΑΝΩ
Μάλιστα ο Ν. Κοτταρίδης ανέφερε ενδεικτικά κάποια παραδείγματα στα οποία οι τιμές αφορούν την πρώτη κλίμακα κατανάλωσης από 0 έως 50 κυβικά, η οποία αφορά κυρίως τα νοικοκυριά που δεν ξεπερνούν αυτά τα κυβικά. “Στη βασική κατηγορία 0-50 κυβικά, έχουμε τα εξής ενδεικτικά παραδείγματα: ΔΕ Αίπειας, κοινότητα Αδριανή, από 0,25 σε 0,40 ευρώ, δηλαδή, 60% αύξηση ανά κυβικό. ΔΕ Βουφράδος, κοινότητα Κουρτακίου, από 0,18 σε 0,27 ευρώ, αύξηση 50% το κυβικό, και ΔΕ Ιθώμης, κοινότητα Αρσινόης, από 0,10 σε 0,18 ευρώ, που ισούται με αύξηση 80% ανά κυβικό”.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφέρθηκε και σε επικείμενες προσλήψεις στη ΔΕΥΑΜ, λέγοντας ότι την ώρα που γίνονται αυξήσεις, γίνονται και 10 προσλήψεις με την αιτιολογία της Covid-19. “Από τις προσλήψεις αυτές στη ΔΕΥΑΜ, μόνο 2-3 είναι απαραίτητες, οι άλλες είναι για να βολεύονται με διαδικασίες αδιαφανείς «τα δικά μας παιδιά», επιβαρύνοντας το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης, που καλούνται να το πληρώσουν οι συνδημότες μας με τις παραπάνω αυξήσεις” σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Κοτταρίδης εξέφρασε και τη δυσφορία του γιατί γίνονται διά περιφοράς τα Δ.Σ. και όχι με τηλεδιάσκεψη, ώστε “να μας δίνεται η δυνατότητα να θέσουμε τα ερωτήματά μας και να υπάρχει έλεγχος. Με αυτό τον τρόπο των συνεδριάσεων ούτε και οι πρόεδροι των κοινοτήτων μπορούν να ξέρουν για τις αλλαγές των τιμολογίων, γιατί αν γινόταν η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη θα μπορούσαν και οι πρόεδροι, αλλά και οι σύμβουλοι, να παρέμβουν και να θέσουν μια σειρά από ερωτήματα”.

Κ. ΡΟΥΤΣΗΣ: 527.000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ
Ο αντιδήμαρχος και εισηγητής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, Κώστας Ρούτσης, χαρακτήρισε αναγκαίες τις αυξήσεις (πλην της ΔΕ Μεσσήνης), διότι “έχει προκύψει μεγάλο θέμα με τις χρεώσεις της ΔΕΗ στα αντλιοστάσια”. Κι αυτό γιατί η ΔΕΥΑΜ δεν έχει τα χρήματα για να πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος στα αντλιοστάσια της περιφέρειας του δήμου, που μέχρι το Μάιο του 2019 τους πλήρωνε ο δήμος – οπότε, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος, για να καλυφθεί το κόστος έπρεπε να γίνει εξορθολογισμός των τιμών. Όσο για το κόστος αυτό, φτάνει σε ετήσια βάση τα 527.000 ευρώ, και ήδη η ΔΕΥΑΜ έχει συσσωρεύσει χρέος προς τη ΔΕΗ που ξεπερνάει τα 700.000 ευρώ. Το χρέος αυτό θα προσπαθήσει, όπως είπε ο κ. Ρούτσης, να το τακτοποιήσει τμηματικά με ρύθμιση.   

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Ο Κώστας Ρούτσης μίλησε και για την προσπάθεια της ΔΕΥΑΜ να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Οπως είπε, για να γίνει αυτό χρειάζεται την υποστήριξη του κατάλληλου τεχνικού προσχωπικού. “Ο Δήμος Μεσσήνης είναι ένας μεγάλος δήμος με 114 χωριά, και η ΔΕΥΑΜ έχει υπό την εποπτεία της ένα πολύ μεγάλο δίκτυο, το οποίο παρουσιάζει βλάβες και χρειάζεται έμπειρους τεχνίτες” σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να γίνουν προσλήψεις παρά τα δύσκολα οικονομικά της επιχείρησης.