Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 09:04

Επέκταση του ασύρματου δικτύου στο Δήμο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Επέκταση του ασύρματου δικτύου στο Δήμο Καλαμάτας (βίντεο)

Την επέκταση της δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε 31 σημεία του, στην πόλη και στα χωριά προωθεί ο Δήμος Καλαμάτας.

Για τη δράση αυτή, την πορεία του προγράμματος WiFi4ΕU στο δήμο και για άλλες ψηφιακές υπηρεσίες του δήμου ενημέρωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Εθελοντισμού Αναστάσιος Σκοπετέας.

Ειδικότερα, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι “ο Δήμος Καλαμάτας αδιαμφισβήτητα βρίσκεται ανάμεσα στους δήμους εκείνους που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει ουσιαστικά άλματα στο επίπεδο της ψηφιοποίησης. Είναι ανάμεσα στους πρωτοπόρους, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της υγειονομικής κρίσης, όπου μπόρεσε άμεσα να λειτουργήσει και να εξυπηρετήσει ηλεκτρονικά τους πολίτες”. Ενημέρωσε πως “τη συγκεκριμένη περίοδο υλοποιείται και ολοκληρώνεται με επιτυχία η δράση Wifi4EU, δηλαδή η προώθηση της συνδεσιμότητας στο Διαδίκτυο στις τοπικές κοινότητες, που χρηματοδοτείται  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρωτοβουλία Wifi4EU είναι ένα καθεστώς στήριξης για την παροχή δωρεάν ασύρματης πρόσβασης σε κλειστούς και υπαίθριους δημόσιους χώρους. Μέσω της δράσης, ο δήμος στοχεύει στην επέκταση και ενίσχυση της δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε 31 σημεία και κυρίως σε αθλητικούς, πολιτιστικούς χώρους, στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, αλλά και σε σημεία σε κοινότητες”. Ενδεικτικά, ανέφερε το Δημοτικό Στάδιο με 2 σημεία πρόσβασης, τις κερκίδες του Κολυμβητηρίου, τον εσωτερικό χώρο στην Τέντα και το γήπεδο “Παν. Μπαχράμης”. Επιπλέον έχει γίνει εγκατάσταση 4 σημείων πρόσβασης στην ΚΑΚ, “που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και χρήσιμο, τόσο για τους επαγγελματίες, τους παραγωγούς αλλά και τους επισκέπτες καταναλωτές σε ένα χώρο που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε πρόσβαση”. Πληροφόρησε ότι δωρεάν ασύρματη πρόσβαση εγκαθίσταται και σε κοινότητες απομακρυσμένες και όχι μόνο, όπως το Ελαιοχώρι, τα Αλώνια, τη Μικρομάνη, τη Θουρία, τον Αρι, τα Αρφαρά, τη Βέργα, την Ανω και Κάτω Αμφεια.

 

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ο κ. Σκοπετέας παρατήρησε ότι “έχει γίνει αναβάθμιση της ιστοσελίδας του δήμου, ώστε οι δημότες μέσω αυτής να μπορούν απομακρυσμένα να διαχειρίζονται θέματα της καθημερινότητάς τους, όπως μέσω της πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών και με ταυτοποίηση μέσω των κωδικών taxis, όπου μπορούν να υποβάλουν αιτήματα στις υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 37 ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται καθώς και αιτήσεις-οδηγίες προς ιδιώτες, επιχειρήσεις και φορείς”. Ανέφερε, επίσης, ότι στην ιστοσελίδα του δήμου υπάρχει ειδική σελίδα με τον εμβολιασμό, 13 ερωταπαντήσεις σχετικά με αυτό και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει τη δική του ερώτηση. Πρόσθεσε πως ο δήμος εντάχθηκε στο πρόγραμμα myKeplive, όπου μέσω βιντεοκλήσης με αρμόδιο υπάλληλο του ΚΕΠ καταθέτει την αίτηση που επιθυμεί.

Για το άμεσο μέλλον, ενημέρωσε ότι “επεξεργαζόμαστε περαιτέρω βελτιώσεις και παροχές προς τους πολίτες λόγω της αλλαγής του λογισμικού του δήμου, με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεση και ταχύτατη αλληλεπίδρασή τους στον οικονομικό τομέα με πλήρη προσωποποιημένη πληροφόρηση και αυξημένες δυνατότητες ενημέρωσης οφειλών και πληρωμών”. Συμπλήρωσε ότι “κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο κομμάτι της παιδείας έγινε επιδιόρθωση και συντήρηση των ΜΑΝ, δηλαδή των οπτικών ινών σε σχολεία, όπως το 1ο Λύκειο, 7ο Γυμνάσιο, 1ο Δημοτικό, 5ο Δημοτικό, έτσι ώστε οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να μπορούν να κάνουν μαθήματα για την τηλεκπαίδευση σε μεγάλες ταχύτητες και χωρίς πρόβλημα. Ηδη έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες βελτίωσης της συνδεσιμότητας και άλλων σχολικών μονάδων”.

Ολοκληρώνοντας, δήλωσε ότι “σκοπός είναι να εξαλειφθεί η αναγκαιότητα να έρθει ο δημότης στο δήμο και να μπορεί να εξυπηρετείται άμεσα από το σπίτι χωρίς να χάνει χρόνο”.

ΓΙΑ ΤΟ 5G

Απαντώντας σε ερώτηση για το 5G, είπε ότι δεν έχουν καμιά ενημέρωση, πως οι αδειοδοτήσεις δίνονται κεντρικά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και δεν είναι θέμα του δήμου.


NEWSLETTER